Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 11. 2013,
20.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slavoj žižek

Nedelja, 17. 11. 2013, 20.22

6 let, 6 mesecev

Članica Pussy Riot sanja o Žižku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj si imata povedati najbolj slavna ruska zapornica in slovenski filozof svetovnega slovesa?

Ona, Nadežda Tolokonikova, je trenutno najbolj slavna ruska zapornica. Članica benda Pussy Riot je v zaporu zaradi verbalnega delikta. Pretekli mesec je bila svetovna javnost vznemirjena, saj je nenadoma izginila iz zapora, kjer je bila. Nihče, niti njen mož, ni vedel, kje je. Pred nekaj dnevi so končno objavili, da je v zaporniški bolnišnici v Sibiriji, po vsej verjetnosti zaradi posledic gladovne stavke, za katero se je odločila zaradi nemogočih razmer v sibirskem ženskem zaporu. Zapornice morajo delati 17 ur na dan, spijo le 3 do 4 ure, izpostavljene so izjemnemu mrazu in vročini.

Prav te dni pa je revija Philosophie magazine objavila korespondenco med Nadeždo in Slavojem Žižkom. Pri projektu dopisovanja je pomagal tudi New York Times. Prava pisma sta izmenjala že lani, letošnje dopisovanje pa je pred nekaj dnevi objavil tudi Guardian. Njena pisma so v originalu v ruščini, kajti, kot je v prvem pismu razložil Žižek, se je ruščino učil v šoli, jo še vedno razume, a ne zna več pisati, tako da so njegova pisma v angleščini. Kljub temu Nadio, kot se Nadežda podpisuje v pismih, občasno pozdravi s tovariškimi pozdravi.

S tovariškimi pozdravi molim zate In o čem si dopisujeta mlada zapornica in razvpiti filozof? O kapitalizmu, kaj pa drugega. V prvem pismu iz avgusta lani se mu članica punk benda zahvaljuje za njegovo podporo, Slavoj pa ji odgovarja, da je v njegovih molitvah: "Morda se sliši noro, a čeprav sem ateist, ste v mojih molitvah. Molim, da boste kmalu videle svojo družino, otroke, prijatelje. Molim, da boste tudi v zaporu imele kaj časa za branje in razmišljanje v miru!" Pred tem pa je še zapisal, da natančno ve, kako pomembno je punkovsko gibanje: "Iz svojih izkušenj v Sloveniji se dobro zavedam, kako so punkerski nastopi mnogo bolj učinkoviti kot liberalno-humanitarni protesti. Želim si, ko bo vsa ta zmeda mimo, dolgega pogovora z vami o omenjenih temah."

Hegel, Nietzsche in sanje Zmeda ni minila, Nadežda je še vedno v zaporu, njuno dopisovanje pa se nadaljuje. Pisma si izmenjujeta z nekajmesečnimi presledki. Januarja letos je Žižek v pismu pisal o pomenu protesta Pussy Riot in o tem, da "evropska elita vse bolj izgublja kompas, kako naj vlada" ter o razpadu demokracije: "Vaše sporočilo, je, da danes v Evropi slepec vodi slepca. Zato je pomembno, da vztrajate. Prav tako, kot je Hegel, ko je videl Napoleona jahati skozi Jeno, zapisal, da je videl svetovnega duha jahati na konju, ste ve nič manj kot kritično zavedanje vseh nas, ki je trenutno v zaporu."

Februarja mu je Nadežda priznala, da je o njem sanjala ter mu na Hegla odgovorila z Nietzschejem: "Smo Dionizovi otroci, ki jadramo v sodu in ne priznamo nobene avtoritete." Med citate je navrgla še Heraklita in Laurie Anderson in zapisala: "Dve leti v zaporu je poklon naši usodi, ki nam je dodelila oster posluh, da lahko slišimo A-dur, kjer vsi drugi slišijo g-mol."

Žižek je to pismo dobil aprila in je Nadeždi v odgovoru zapisal, da je strašansko počaščen, da se je pojavil v njenih sanjah. Podrobnosti njenih sanj niso znane. Nadalje se sprašuje, ali so ekonomski strokovnjaki res strokovnjaki, saj so vendarle Evropo pahnili v krizo. Ob koncu zapornico sprašuje, kako lahko preživi v zaporu in jo prosi, naj opiše svoj vsakdan, saj ga zanima, kaj počne, medtem ko on razvija svoje teorije.

Preživim zaradi vaših misli V naslednjem pismu seveda ni bilo niti besede o življenju v zaporu, ruske oblasti so brž poskrbele, da Nadeždi kaj takega ni padlo na pamet, zapisala je le, da ji Slavojeve misli pomagajo preživeti v zaporu. Zato pa je Slavoja malo ošvrknila, da super, da se lahko predaja teoriji, medtem ko ona premišljuje o tem, kaj dobrega se lahko nauči iz življenja v zaporu. Slavoj se ji je v naslednjem pismu opravičil, da je želel le zapisati, da mu je v čast, da jo lahko poučuje o teoriji, medtem ko preživlja tako težko obdobje življenja. Ja, Žižek je imel vedno rad svoje bistre študentke in je v odnosu do njih vedno užival v položaju profesorja. Kakšno med njimi je občasno tudi oženil.

V zadnjem pismu, napisanem 12. julija 2013, Nadežda le napiše, da večino časa preživi v zaporniški delavnici, kjer šivajo. Nato pa ostro kritizira Putina, še bolj pa jo boli, da tako Amerika kot Evropa brez zadržkov sodelujeta z rusko oblastjo, ki očitno krši človekove pravice. Zato poziva k bojkotu olimpijskih iger v Sočiju, če se Evropa že ne more odločiti za prenehanje kupovanja ruske nafte in plina. "A namesto tega sem zaprta v državi, kjer deset najboljših Putinovih prijateljev nadzira največji del ruske ekonomije. Z nekaterimi med njimi je študiral, z drugimi so se skupaj ukvarjali s športom, z nekaterimi so bili skupaj v KGB. Kaj ni to fevdalni sistem?"

Nadežda bo v zaporu še do marca. Njen mož Pjotr Verzilov je za medije dejal, da bo verjetno do konca svoje dveletne zaporne kazni v tuberkulozni bolnišnici v Krasnojarsku.

Ne spreglejte