Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
16.06

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Natisni članek

priseljenci Viktor Orban

Sreda, 7. 3. 2018, 16.06

6 let, 1 mesec

Član Orbanovega kabineta: Dunaj zaradi priseljencev umazan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Janos Lazar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Član kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Janos Lazar je ponoči na Facebooku objavil videoposnetek, v katerem navaja, da je Dunaj zaradi priseljencev postal umazan in nevaren. Posnetek je Facebook medtem že umaknil, nanj pa so se zvrstili številni negativni odzivi iz Dunaja.

"Ti priseljenci so popolnoma spremenili podobo mesta. Tukaj so ceste postale vidno bolj umazane, okolica je revnejša in kriminal je v porastu," na posnetku zatrjuje Lazar. Dodaja, da se bo to zgodilo tudi z madžarskimi mesti, če bo na parlamentarnih volitvah 8. aprila na Madžarskem slavila opozicija in "migrantom dovolila prihod v deželo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lazar, ki velja za desno roko madžarskega premierja, je na videoposnetku v dunajskem predelu Favoriten, kjer naj bi živelo veliko priseljencev. V nasprotju z Lazarjevimi besedami ni videti, da bi bila območja za pešce, ki jih prikazuje na posnetku, umazana ali neurejena.

"Belopolti, krščanski Avstrijci so se od tukaj odselili in priseljenci so prevzeli nadzor na tem delom mesta," v videoposnetku zatrjuje Lazar, ki svojih navedb ne podkrepi z dodatnimi dokazi.

Facebook posnetek izbrisal

Kot je kasneje potrdil Lazar, je Facebook izbrisal njegov posnetek z utemeljitvijo, da odstranjujejo prispevke, ki ljudi napadajo na podlagi njihove etnične, narodne ali verske pripadnosti. Lazar je pojasnil, da je Facebook pozval, naj posnetek dovolijo, saj sicer kratijo njegovo pravico do svobode govora in mnenja.

Lazar meni, da z izbrisom kratijo njegovo pravico do svobode govora in mnenja. | Foto: Reuters Lazar meni, da z izbrisom kratijo njegovo pravico do svobode govora in mnenja. Foto: Reuters

"Kritika je pretirana"

Na Dunaju so se zvrstili številni negativni odzivi na potezo madžarskega politika. Mestna svetnica Renate Brauner (SPÖ) je sporočila, da kot ponosna Dunajčanka protestira proti tovrstni predstavitvi svojega rodnega mesta. Madžarska bi si lahko samo želela, da bi bila njena mesta taka kot Dunaj, je zapisala na Twitterju.

Prvi mož mestnega predela Favoriten Marcus Franz (SPÖ) je medtem v izjavi zagotovil, da je Favoriten "krasno okrožje, v katerem ljudje zelo radi živijo". "Kritika na račun mojega rodnega okrožja je pretirana," je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Nezadovoljstvo nad posnetkom so izrazili tudi svobodnjaki (FPÖ) v prestolnici. Resda se je v preteklih letih pod rdeče-zeleno koalicijo v mestni hiši marsikaj razvijalo v napačno smer, a posnetek je "neprimeren in v smislu prijateljskih odnosov med sosednjimi državami ne ravno izraz vljudnosti", je sporočil politik svobodnjakov Dominik Nepp.

Madžarski premier Orban svojo predvolilno kampanjo za skorajšnje volitve gradi izključno na do tujcev sovražni retoriki. V državi je sicer zelo malo beguncev ali prosilcev za azil. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je v torek Orbana označil za rasista. Dodal je, da je Orban s svojimi ksenofobnimi izjavami izgubil vsak občutek za dostojnost.

Ne spreglejte