Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
10.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija Grčija

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 10.05

6 let, 7 mesecev

Cipras Turčijo obtožil rednega kršenja grškega zračnega prostora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potem ko je grški premier turškemu kolegu očital, da turška letala redno kršijo grški zračni prostor, je iz Aten prišla informacija, da so se kršitve po sestrelitvi ruskega lovca nenadoma končale.

Medtem ko je v Bruslju potekal vrh EU-Turčija, na katerem so dosegli dogovor o reševanju migrantske in begunske krize, je bil grški premier Aleksis Cipras dejaven na Twitterju. V več tvitih je turškemu kolegu Ahmetu Davutogluju očital, da turška letala redno kršijo grški zračni prostor. Tvite v angleškem jeziku so medtem izbrisali, tisti v grščini pa še obstajajo.

"Za premierja Davutogluja: Na srečo naši piloti niso tako temperamentni, kot so bili vaši proti Rusom," je zapisal v prvem tvitu, ki so mu sledili še trije. "Kar se dogaja v Egejskem morju, je neverjetno. Za oboroževanje zapravljamo milijarde. Vi, da kršite naš zračni prostor, mi, da bi vam to preprečili," je dodal v drugem in tretjem, v četrtem pa sklenil: "Imamo najmodernejše protizračne obrambne sisteme, na zemlji pa ne moremo ujeti tihotapcev, zaradi katerih se utapljajo nedolžni ljudje."

Grčija podprla Rusijo "Komentarji Ciprasa o pilotih niso ravno v duhu dneva. Aleksis, osredotočimo se na našo pozitivno agendo," je Davutoglu, prav tako na Twitterju, odgovoril Grku.

Prejšnji teden, 24. novembra, je turško letalo v bližini meje s Sirijo streljalo na rusko letalo suhoj su-24, potem ko je to domnevno kršilo turški zračni prostor. Letalo je nato padlo na zemljo na sirski strani meje. Pilota sta se uspešno izstrelila, a je eden, ki so ga zajeli turkmenski uporniki, umrl in so danes njegovo truplo vrnili Rusiji, drugi pa je na varnem. Incident je sprožil ostre odzive ruske strani ter poslabšal odnose med Moskvo in Ankaro. Grčija je izrazila podporo Rusiji zaradi "sovražnih dejanj Ankare".

Turška letala so po omenjenem dogodku nenadoma nehala kršiti grški zračni prostor, pred tem pa so to počela vsakodnevno, je po poročanju ruskega spletnega portala Russia Today (RT) iz Aten sporočil diplomatski vir. Dan po sestrelitvi ruskega letala so v grškem zračnem prostoru nazadnje opazili šest turških letal, dve od njih sta nosili orožje.

Po podatkih grške vojske so turška letala samo leta 2014 več kot dvatisočkrat kršila grški zračni prostor. Od januarja do oktobra letos je bilo teh kršitev 1.233, novembra pred sestrelitvijo ruskega letala pa najmanj 50. Turčija in Grčija, sicer obe članici zveze Nato, imata več stoletij dolgo zgodovino vojn in še vedno nerešene ozemeljske spore.

Incidenti na meji spopada Turška letala kršijo zračni prostor nad spornimi otoki v Egejskem morju, zato Grčija pošilja svoja letala, da prestrežejo turška. Incidenti so pogosto na meji spopada. Preostale članice Nata se najpogosteje na te kršitve niso odzvale, Turčija pa je še naprej preizkušala grško potrpežljivost, še piše RT.

Po sestrelitvi ruskega letala "nismo zaznali nobene aktivnosti turških letal v grškem zračnem prostoru nad Egejskim morjem in razlog za to je jasen", je za RIA Novosti povedal diplomatski vir v Atenah. Turške letalske sile so prav tako prekinile zračne napade na sirskem ozemlju, potem ko je Rusija v svoje oporišče v Latakiji v Siriji poslala protiletalski obrambni sistem.

Ne spreglejte