Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
18.49

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Natisni članek

Miro Cerar Velika Britanija tihotapljenje

Torek, 10. 7. 2018, 18.49

5 let, 9 mesecev

Cerar v Londonu podprl širitev EU na Zahodni Balkan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Cerar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je danes na vrhu Zahodnega Balkana v Londonu poudaril, da bo Evropska unija zares zaokrožena celota šele, ko bodo vanjo vključene vse države regije, kar je tudi zagotovilo stabilnosti in prihodnosti za regijo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Navedel je proaktivnost držav, ki sodelujejo v berlinskem procesu, pa tudi nadaljnjo aktivno vlogo Evropske unije s konkretnimi aktivnostmi in podporo. "Predvsem se pričakuje, da države regije nadaljujejo odgovoren reformni proces in da izpolnijo ustrezne pogoje za članstvo," je dejal.

Potrebno je sodelovanje pri preprečevanju tihotapljenja ljudi

Predsednik vlade je ob tem prepoznal poseben pomen berlinskega procesa, v okviru katerega je potekal vrh, predvsem v gradnji zaupanja med državami, saj je Zahodni Balkan še vedno obremenjena z odprtimi vprašanji. Kot dober primer je navedel nedavni dogovor o imenu med Grčijo in Makedonijo, za kar je obema prisotnima premierjema, Aleksisu Ciprasu in Zoranu Zaevu, posebej čestital.

V ospredju razprav na vrhu so bila povezljivost, migracije, boj proti organiziranemu kriminalu in krepitev vladavine prava. V zvezi s povezljivostjo je premier Cerar navedel projekte na področju infrastrukture, vendar hkrati poudaril, da je danes digitalna povezljivost enako pomembna kot fizična.

Jean-Claude Juncker
Novice V nedeljo v Bruslju mini vrh o migracijah in azilu

"Sodelovanje, sploh na področjih migracij, preprečevanja tihotapljenja ljudi, organiziranega kriminala in boja proti korupciji, je za EU in države Zahodnega Balkana ključno.

Dosedanje izkušnje kažejo, da se soočamo s skupnimi izzivi, ki jih lahko aktivno naslavljamo zgolj z roko v roki," je poudaril. Kot dobra primera sodelovanja je izpostavil slovensko pobudo za zaprtje balkanske migracijske poti leta 2016 in slovensko pobudo integrativnega upravljanja notranje varnosti.

Vrha v Londonu se je udeležilo 15 držav

Kot temeljna elementa stabilnosti in sodelovanja je premier navedel vzpostavljanje institucij pravne države in krepitev vladavine prava, kar je pomembno tudi za izgradnjo stabilnega investicijskega okolja. Voditelji so na srečanju podprli t.i. sklepe predsedujoče, ki so mu priložene tri skupne deklaracije - o regionalnem sodelovanju in dobrososedskih odnosih, o pogrešanih osebah ter glede vojnih zločinov, so še sporočili iz kabineta premierja. | Foto: Reuters Voditelji so na srečanju podprli t.i. sklepe predsedujoče, ki so mu priložene tri skupne deklaracije - o regionalnem sodelovanju in dobrososedskih odnosih, o pogrešanih osebah ter glede vojnih zločinov, so še sporočili iz kabineta premierja. Foto: Reuters

"Samo družba, ki temelji na pravni državi in gospodarskem razvoju, lahko mladim ponudi dovolj priložnosti, da ostanejo in si ustvarijo življenje v regiji," je dejal.

Berlinski proces, forum držav članic EU, ki podpirajo evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, in držav te regije, je zagnala nemška kanclerka Angela Merkel leta 2014, da bi podprla države regije pri približevanju EU. V okviru procesa so med drugim zagnali tudi velike infrastrukturne projekte, s katerimi so želeli zagnati gospodarski razvoj držav regije.

Nemška kanclerka se je po koncu vrha zavzela, da bi Zahodni Balkan, kljub nekaterih zadržkom do hitre širitve EU, "opremili z evropsko perspektivo". "Tukaj potrebujemo pozitivno rešitev. To ni samo v interesu obeh držav, ampak v interesu celotne regije," je še dejal avstrijski kancler. Mogherinijeva je med prav tako izpostavila, da si regija in EU delita skupno prihodnost. ''Zahodni Balkan zagotovo gre naprej," je dejala.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Londonu napovedal, da se bo Hrvaška v času predsedovanja EU v prvi polovici leta 2020 osredotočila na države Jugovzhodne Evrope.

Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je izpostavila, da je potrebno delo z mladimi, saj je velika težava regije med drugim izseljevanje mladih in beg možganov. 

 

Vrha v Londonu, petega v okviru berlinskega procesa, so se udeležili predsedniki vlad Slovenije, Avstrije, Francije, Hrvaške, Nemčije, Italije, Bolgarije, Poljske in Velike Britanije ter Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Črne gore in Srbije. Udeležili so se ga tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn in evropski komisar za varnostno unijo Julian Kinqwill.
Miro Cerar.
Novice Cerar potrdil udeležbo na nedeljskem mini vrhu o migracijah in azilu
Miro Cerar
Novice Cerar na izrednem vrhu: Slovenija za prenovo azilnega sistema
Ne spreglejte