Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
15.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

8

Natisni članek

prebežnik Miro Cerar Jean Claude Juncker Angela Merkel

Nedelja, 24. 6. 2018, 15.40

5 let, 10 mesecev

Cerar na izrednem vrhu: Slovenija za prenovo azilnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

8

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Voditelji 16 evropskih držav in evropskih institucij so se po izrednem vrhu na temo migracij v Bruslju razšli brez sklepov, a večinoma precej zadovoljni. Kot so poudarili, so izmenjali mnenja, jasno izrazili stališča in pretresli nekatere ideje, v prihodnjih dneh pa morajo po dodatnem premisleku slediti konkretne odločitve.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju izpostavila možnost rešitve azilnega spora na evropski ravni. "Danes je bilo izražene veliko dobre volje in z izjemo nekaterih razlik tudi veliko podobnosti," je dejala Merklova. Ali bo s posameznimi državami članicami mogoče doseči hitre rešitve, nemška kanclerka ni želela ugibati.

Merklova zadovoljna, voditelji bodo nadaljevali z iskanjem rešitev

V dneh do vrha EU bodo evropski voditelji po besedah Merklove še naprej iskali rešitev. Ob prihodu na današnje pogovore je nemška kanclerka sicer govorila tudi o dvostranskih in tristranskih pogovorih, ki naj bi bili v prihodnjih dneh.

Nemška kanclerka se je v domovini znašla pod izjemnim pritiskom, da do vrha EU, ki bo v četrtek in petek, na evropski ravni najde način za zaustavitev prihodov prosilcev za azil, ki so se registrirali v drugih državah EU, v Nemčijo. Če rešitve, ki bi ustrezala bavarski Krščansko-socialni uniji (CSU) ne bo, notranji minister Horst Seehofer grozi z zaprtjem meje.

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na današnjem izrednem vrhu v Bruslju. | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na današnjem izrednem vrhu v Bruslju. Foto: Reuters

Angela Merkel
Novice Merklova vedela za nepravilnosti v uradu za begunce?

Conte: V razpravi smo zastavili pravo smer

Voditelji držav EU so se po besedah Merklove strinjali, da bi morala EU zmanjšati nezakonite migracije, zaščititi zunanje meje ter da so vse države odgovorne za vse vidike begunskega vprašanja.

"Držav vstopa ne moremo pustiti samih, saj bi to pomenilo, da morajo tudi vse težave reševati same," je dejala Merklova, a hkrati posvarila pred tem, da prebežniki ne morejo prosto izbirati, katera država EU naj obravnava njihovo prošnjo za azil.

Španski premier Pedro Sanchez je prav tako poudaril napredek, čeprav voditelji 16 držav in evropskih institucij niso sprejeli nobenih konkretnih sklepov. Po njegovih besedah obstaja skupno stališče, da je o številnih idejah vredno razmisliti.

Glede predloga, ki ga je voditeljem predložil italijanski premier Giuseppe Conte, je Sanchez povedal, da so se o nekaterih točkah pogovorili, sedaj pa bodo italijanski predlog še natančneje analizirali. Zadovoljstvo je izrazil tudi Conte, ki je dejal, da so voditelji v dosedanji razpravi zastavili pravo smer.

Italijanski premier Guiseppe Conte in francoski predsednik Emmanuel Macron. | Foto: Reuters Italijanski premier Guiseppe Conte in francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Ladji s 352 prebežniki čakata pred libijsko obalo

Nevladni organizaciji Save the Children in Mission Lifeline sta danes pozvali Italijo, naj sprejme dve ladji s prebežniki, ki pred njeno obalo čakata na vplutje v pristanišče. Gre za ladji Lifeline in Alexander Maersk, na katerih so tudi otroci.

Nevladna organizacija Save the Children je poudarila, da bi morali biti otroci v središču evropske begunske politike. Ob tem je poudarila zaskrbljenost zaradi dveh ladij, ki čakata pred evropskimi pristanišči in na katerih so tudi mladoletniki. Ladja Lifeline danes ostaja zahodno od Malte. Na njenem krovu je 239 ljudi, medtem ko je na ladji Alexander Maersk na krovu 113 prebežnikov.
Prebežniki
Novice V Sredozemlju spet obtičala reševalna ladja s prebežniki

Cerar: Slovenija se zavzema za prenovo azilnega sistema

Slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je pred začetkom vrha dejal, da je izjemno pomembno, da EU krepi nadzor na zunanjih mejah in vzdržuje dobro sodelovanje s tako imenovanimi tretjimi državami, od koder v Evropo prihajajo prebežniki.

"Slovenija se zavzema za prenovo azilnega sistema, a na način, ki bo pripeljal do večje učinkovitosti in solidarnosti sistema," je dejal Cerar. Dodal je, da si bo vedno prizadeval, da znotraj schengenskega območja ne bi nastale nove meje: "Čeprav so nekateri začasni nadzori na mejah morda potrebni, moramo vsi stremeti k temu, da jih bo schengen v prihodnje spet prost."

Cerar pričakuje, da bo Slovenija sodelovala pri iskanju končnih rešitev. "Morda tu in tam potekajo kakšni bilateralni pogovori, kar je razumljivo glede na različne pozicije posameznih držav. A rešitve morajo biti skupne. Rešitve morajo biti sprejemljive tudi za Slovenijo," je poudaril predsednik vlade v odstopu.

Vrha, ki ga je gostil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, so se udeležili voditelji 16 držav članic EU. Med njimi ni bilo predstavnikov držav višegrajske četverice, ki jo sestavljajo Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška.

Ne spreglejte