SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sredozemlju spet obtičala reševalna ladja s prebežniki

0,10

termometer

Prebežniki
Foto: Reuters

V Sredozemskem morju je zaradi pomanjkljivih navodil spet obtičala reševalna ladja z več kot 200 prebežniki na krovu. Ladja Lifeline je v četrtek rešila 224 migrantov, a ji italijanski notranji minister Matteo Salvini ne pusti vpluti v italijansko pristanišče, češ da bi to morala dovoliti Malta.

Ker je ladja nemške humanitarne organizacije Lifeline trenutno v malteških vodah, bi po besedah italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija svoje pristanišče morala odpreti Malta, ne Italija. Salvini je dodal, da bi morali po vplutju "nezakonito" ladjo zapleniti in aretirati posadko.

Medtem je izbruhnil tudi spor glede zastave na ladji. Medtem ko nemška organizacija trdi, da ladja pluje pod zastavo Nizozemske, nizozemska vlada to zanika, češ da ladja ni registrirana pri njih. Zaradi zapleta na Nizozemskem zato tudi ne morejo podati nadaljnjih navodil, je pojasnil tiskovni predstavnik nizozemskega pravosodnega ministrstva.

Aquarius Novice Potem ko sta ladjo z migranti zavrnili Italija in Malta, jo je sprejela Španija

Salvini nad Macrona: Ne bomo dopustili, da nam Francija daje lekcije

Salvini je danes ponovno kritiziral francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je novo protievropsko vzdušje v delih Evrope pred kratkim označil za gobavost. "Ne bomo dopustili, da nam Francija daje lekcije o odprtih rokah. Upam, da prihodnjih 20 prebežniških ladij doseže Francijo, kjer jih bodo sprejeli s kaviarjem in šampanjcem," je Salvini dejal na prireditvi v Sieni.

Medtem je reševanje prebežnikov iz Sredozemskega morja komentiral tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Kot je dejal, bi po njegovem mnenju lahko reševalne akcije vodile le organizacije, ki so pridobile evropsko dovoljenje, na krovu pa bi morale imeti tudi osebje italijanske mornarice, obalne straže ali pripadnika evropske mejne in obalne straže Frontex.

"Ne moremo več prenašati, da nevladne organizacije vodijo trgovino z ljudmi," je dejal Tajani na okrogli mizi o beguncih. Dodal je, da ne morejo dovoliti nevladnim organizacijam, da delujejo kot prevozniki za prebežnike med Afriko in Evropo.

Prebežniki na ladji Aquarius Novice Italija in Malta ne dovolita izkrcanja, prebežniki ostajajo na odprtem morju

V Sredozemlju v zadnjih dneh umrlo 220 prebežnikov

V zadnjih dneh je po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Sredozemskem morju umrlo 220 prebežnikov. Kot je danes pojasnil tiskovni predstavnik William Spindler, je število mrtvih ocenjeno glede na poročanja preživelih.

Libijska obalna straža je medtem sporočila, da so v četrtek v enem dnevu skupno prestregli kar 680 prebežnikov, našli so tudi tri trupla. Libijski Rdeči polmesec je v četrtek našel 20 trupel, od tega jih je nekaj naplavilo na obalo. Ni jasno, ali so najdena trupla med 220 domnevno mrtvimi po podatkih UNHCR.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin