Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2018,
7.41

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

11

Natisni članek

Malta Italija Aquarius begunec

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 7.41

5 let, 10 mesecev

Italija in Malta ne dovolita izkrcanja, prebežniki ostajajo na odprtem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

11

Prebežniki na ladji Aquarius | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko se Italija in Malta nista mogli dogovoriti, katera država bo prevzela humanitarno ladjo s 629 prebežniki, ki so jih rešili v Sredozemlju, je ta obtičala na morju. Italijanski notranji minister Salvini je ladji s prebežniki zavrnil dovoljenje za zasidranje in jo poslal na Malto, vendar pa so iz Vallette sporočili, da je za obravnavo beguncev odgovorna Italija. Malteške oblasti beguncem niso dovolile izkrcanja na kopno.

Po besedah italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je sicer tudi vodja skrajno desne in protipriseljenske stranke Liga, bi morala humanitarno ladjo Aquarius s 629 prebežniki sprejeti Malta. Salvini zato za ladjo s prebežniki, ki večinoma prihajajo iz Afrike, ni izdal dovoljenja za zasidranje na Siciliji. Aquarius je obtičal 35 navtičnih milj od italijanske obale ter 27 navtičnih milj od Malte.

Migranti
Novice Šefic: Ljubljana od Zagreba ne zahteva, da na mejo z BiH pošlje vojsko

Malta in Italija zavračata sprejem skupine prebežnikov

Aquarius se je nato napotil na Malto, kjer so malteške oblasti zasidranje humanitarne ladje prav tako zavrnile. Nemška humanitarna organizacija SOS Mediterranee, ki upravlja ladjo, namreč po njihovih besedah rešuje prebežnike iz libijskih voda, te pa po uradnem stališču Vallette spadajo pod jurisdikcijo Italije.

Humanitarni delavci tako ne vedo, kam naj odložijo prebežnike. Aquarius za zdaj ostaja na morju, čeprav je reševalna akcija beguncev v libijskih vodah potekala z odobritvijo in napotilom italijanskega pomorskega reševalnega centra.

Po poročanju BBC so reševalci prebežnike, zbrane na humanitarni ladiji, reševali na šestih različnih lokacijah ob libijski obali. "Naš cilj je varno izkrcanje 629 ljudi, ki so na krovu Aquariusa. Nekatere smo rešili včeraj ponoči, ob različnih razmerah," je za Reuters poudarila predstavnica humanitarne organizacije Mathilde Auvillain

Vesna Györkös Žnidar
Novice Györkös-Žnidarjeva: Zunanje meje EU so prepustne in nezadostno varovane

Na krovu tudi mladoletniki brez spremstva, otroci in nosečnice

Italijanska podružnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je na glavne politične akterje dogajanja že naslovila pozive, naj "v najhitrejšem možnem času najdejo rešitev, ki bo prebežnikom na krovu Aquariusa omogočila, da se varno in hitro izkrcajo". 

Skupino prebežnikov, ki trenutno ne morejo na kopno, med drugim sestavlja tudi 123 mladoletnikov brez spremstva, 11 majhnih otrok in sedem nosečnic. Mladoletni begunci na krovu so po neuradnih informacijah stari od 13 do 17 let, prihajajo pa iz Eritreje, Gane, Nigerije in Sudana. 

Po navedbah italijanskih uradnikov naj bi se v Italiji letos registriralo 13.500 prebežnikov, ki so v državi zaprosili za azil.

Najbližja pristanišča na Siciliji ali Malti

Diplomatski odnosi so se med Italijo in Malto zaostrili že konec minulega tedna, ko je Malta odklonila pomoč ladji s 119 rešenimi migranti na krovu, zato je morala ladja, ki je posredovala, vpluti v italijansko pristanišče.

Po mednarodnem pravu morajo ladje pomagati vsaki ladji v težavah ne glede na okoliščine. Država, ki je odgovorna za reševalne akcije na območju, pa mora sprejeti ljudi z ladje. Glede na to, da so bili migranti rešeni na odprtem morju ob libijski obali, so najbližja pristanišča, kamor bi jih morali prepeljati, verjetno na italijanski Siciliji ali Malti, navaja britanski BBC.

Ne spreglejte