Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
7.24

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

7

Natisni članek

Miro Cerar Donald Trump Islamska država

Četrtek, 7. 2. 2019, 7.24

5 let, 2 meseca

Cerar o Islamski državi: Še vedno se kujejo zli načrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

7

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Zunanji minister Miro Cerar je po srečanju zunanjih ministrov 79 držav mednarodne koalicije proti Islamski državi v Washingtonu dejal, da Slovenija ostaja aktivna članica koalicije z vojaško podporo inštruktorjev v Iraku, humanitarno pomočjo ter delovanjem sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).

V Washingtonu je potekalo do zdaj največje srečanje držav koalicije proti Islamski državi (IS), ki ga je gostil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, zunanje ministre koalicije pa je nagovoril tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je lani vnesel nekaj zmede z razglasitvijo zmage nad IS in napovedjo umika ameriške vojske iz Sirije. Zaradi tega je med drugim odstopil njegov zunanji minister James Mattis.

Trump v nagovoru ministrov ni več govoril o tem, da je IS že poražena, ampak je zagotovil, da je močno oslabljena. Cerar je dejal, da IS še vedno obstaja, še posebej na severu Iraka in v Siriji, izvaja pa tudi kibernetske napade. Še vedno je nevarnost, da na vojna območja prihajajo borci iz Evrope in se potem tudi vračajo v Evropo.

"Še vedno se kujejo zli načrti in zato je koalicija proti IS potrebna še naprej," je dejal Cerar in zagotovil, da bo Slovenija ostala aktivna v koaliciji, dokler se ne končajo teroristične grožnje ter zlorabe žensk, otrok in drugih skupin.

Islamska država
Novice Islamska država usmrtila 700 ljudi

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Trump: IS zdesetkana in brez ozemlja

Trump (na fotografiji) je v nagovoru ministrov dejal, da bo prihodnji teden verjetno naznanil, da so IS odvzeli 100 odstotkov zavzetega ozemlja, kar naj bi bila posledica njegovih pobud. Odstranili so več kot 60 vodilnih članov IS, ki jih je označil za bolne in zmešane ljudi.

Zagotovil je, da je IS zdesetkana, ker nima več ozemlja za sprožanje novih napadov. Članicam koalicije se je zahvalil za sodelovanje.

Strasbourg
Novice Nekdanji obveščevalec: Napad je navdihnil islamski radikalizem, o tem ni dvoma

Vojaško poraženi, a v Iraku in Siriji še tli

Po Cerarjevih besedah je res, da je bil IS vojaško poražen, še vedno pa ima celice v Iraku in Siriji in se želi širiti naprej. "Vseh 79 držav se je dogovorilo, da bomo še naprej skupaj aktivni, dokler se teroristov ne uniči do konca in se ne osvobodi ozemelj, kjer še delujejo, ter prenehajo kibernetski napadi in preprečijo finančni tokovi. Enotnost koalicije je bila ponovno izpričana, predvsem pa smo govorili, da je treba še naprej prispevati sredstva, da bomo še naprej uspešni," je dejal Cerar.

Zunanji ministri koalicije so na koncu srečanja sprejeli izjavo, s katero so se zavezali nadaljnjemu sodelovanju in delovanju proti IS ter podobnim skupinam. Izjava omenja, da se je v zadnjem letu tiranije IS v Iraku in Siriji osvobodilo 7,7 milijona ljudi. Ozemeljski porazi IS v Iraku in Siriji so pomembna prelomnica, vendar ne pomenijo konca kampanje poti IS. Med drugim je treba osvobojeno ozemlje stabilizirati.

Islamska država
Novice Avstrija prepovedala simbole skrajnih organizacij, predvsem islamskih

Slovenijo skrbi Zahodni Balkan

Slovenija v koaliciji sodeluje od leta 2014 in med drugim sodeluje s pripadniki enote Slovenske vojske za specialno delovanje, ki pomaga pri usposabljanju oboroženih sil iraškega Kurdistana.

Minister Cerar je na srečanju govoril tudi o aktivnostih Slovenije v boju proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in o preprečevanju radikalizacije. Območje Zahodnega Balkana ostaja za Slovenijo področje posebnega interesa in Slovenija je na njem posebej prepoznana z dvema ključnima pobudama, ki sta postali tudi del politik EU.

Med drugim Slovenija koordinira evropski projekt, katerega namen je predvsem z ozaveščanjem zajeziti radikalizacijo in novačenje prebivalcev zahodnobalkanskih držav. Več v članku Zahod tudi prek Slovenije dreza v balkansko gnezdo džihadistov.

Ne spreglejte