SiolNET. Novice Svet
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Biden in Sunak izdala Atlantsko deklaracijo

0,12

termometer

Joe Biden | Oba voditelja sta se strinjala, da svetovno gospodarstvo doživlja največje spremembe po industrijski revoluciji, deloma tudi zaradi umetne inteligence. | Foto: Reuters
Oba voditelja sta se strinjala, da svetovno gospodarstvo doživlja največje spremembe po industrijski revoluciji, deloma tudi zaradi umetne inteligence. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Rishi Sunak sta ob srečanju v Beli hiši izdala tako imenovano Atlantsko deklaracijo, ki je za Britance nekakšen nadomestek za prostotrgovinski sporazum z ZDA po tem, ko so se odločili zapustiti EU in izgubili gospodarske ugodnosti z Evropo.

Biden in Sunak sta v Beli hiši razpravljala o ruski invaziji na Ukrajino in bliskovitem razvoju umetne inteligence. Vendar je Sunak ostal praznih rok glede britanskih ambicij za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z Washingtonom po brexitu. Namesto tega se je strinjal z Bidnovim načrtom za oblikovanje novega zelenega gospodarstva z obsežnimi industrijskimi subvencijami.

Cilj Atlantske deklaracije, ki sta jo sprejela voditelja, je okrepiti industrijske vezi na področju obrambe in obnovljivih virov energije zaradi vse večje konkurence Kitajske.

"Spopadamo se z novimi izzivi za mednarodno stabilnost. Avtoritarne države, kot sta Rusija in Kitajska, prelomne tehnologije, nedržavni akterji in mednarodni izzivi, kot so podnebne spremembe," je zapisano v deklaraciji.

Biden podprl jesenski prvi svetovni vrh o umetni inteligenci

Oba voditelja sta se strinjala, da svetovno gospodarstvo doživlja največje spremembe po industrijski revoluciji, deloma tudi zaradi umetne inteligence. Sunak je dejal, da je Biden podprl njegov načrt za sklic podobno mislečih držav na prvem svetovnem vrhu o umetni inteligenci v Veliki Britaniji jeseni letos.

Sunakove ambicije ovirajo nasprotni vetrovi, saj ZDA in EU že vodijo svoj dialog o kodeksu ravnanja na področju umetne inteligence, medtem ko se predstavniki industrije zavzemajo za regulacijo.

Sunak je dejal, da bo Atlantska deklaracija zaveznicama pomagala pri spopadanju s kronično nestabilnostjo na energetskih trgih, ki jo povzročajo dejanja Rusije.

Kar zadeva Ukrajino, sta se vladi približali ponudbi naprednih bojnih letal, ki bi Kijevu pomagala v boju proti ruski invaziji. Sunak je dejal, da je bila zrušitev jezu grozljivo dejanje, ki je prizadelo več sto tisoč ljudi, in obljubil pomoč žrtvam.

Biden dal obljubo Sunaku

Sunak je od Bidna dobil obljubo, da bo razpravljal o ameriški pomoči britanskim proizvajalcem avtomobilov, in sicer o boljšem dostopu do ključnih mineralov, ki se uporabljajo v akumulatorjih, potem ko je ameriški zakon o zmanjšanju inflacije ponudil nove subvencije podjetjem s sedežem v ZDA.

Britanci imajo kandidata za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato, ko Jensu Stoltenbergu poteče mandat. To je obrambni minister Ben Wallace. Kandidata pred vrhom zahodne vojaške zveze, ki bo prihodnji mesec v Litvi, imata tudi Danska in Estonija.

Biden je Wallacea označil za zelo usposobljenega za vodenje Nata, vendar je dodal, da je treba doseči soglasje o Stoltenbergovem nasledniku.

ZDA bodo pomagale Ukrajini, dokler bo to potrebno 

Biden je na novinarski konferenci še zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale pomoč Ukrajini, dokler bo to potrebno. Čeprav je med kongresnimi republikanci, ki so podporniki nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, mogoče slišati vse več kritik glede pomoči Ukrajini, pa je Biden dejal, da bodo imeli dovolj sredstev za njeno nadaljevanje.

Na novinarski konferenci je Sunak obsodil napad z nožem na otroke v Franciji, Biden pa je zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale  pomoč Kanadi pri gašenju požarov v naravi, katerih dim je zajel severovzhodni del ZDA in močno poslabšal kakovost zraka.

napad, nož, Francija, otroci Novice V napadu z nožem v francoskih Alpah ranjenih več otrok, trije v kritičnem stanju #video Novice Biden spet z nespretno gesto #video Rishi Sunak Novice Sunak ob obletnici velikonočnega sporazuma: Dogovore je treba uresničevati
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin