Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
10.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Natisni članek

Severna Irska Joe Biden Rishi Sunak

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 10.40

1 leto

Sunak ob obletnici velikonočnega sporazuma: Dogovore je treba uresničevati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Rishi Sunak | Britanski premier Rishi Sunak je opozoril na potrebo po "podvojitvi naših prizadevanj" za uresničitev obljub. | Foto Reuters

Britanski premier Rishi Sunak je opozoril na potrebo po "podvojitvi naših prizadevanj" za uresničitev obljub.

Foto: Reuters

Britanski premier Rishi Sunak je ob današnji obletnici podpisa velikonočnega mirovnega sporazuma s Severno Irsko poudaril pogum voditeljev, ki so pred 25 leti sklenili sporazum. Obenem je pozval k uresničevanju dogovorov o delitvi oblasti na Severnem Irskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Irska sicer ostaja politično razdeljena, saj je zaradi spora glede severnoirskega protokola po brexitu že več kot leto dni brez vlade.

Biden bo obiskal Severno Irsko 

Sunak je zato danes opozoril na potrebo po "podvojitvi naših prizadevanj" za uresničitev obljube, ki je bila dana ob podpisu sporazuma 10. aprila 1998. Dogovore o vladanju je treba uresničevati, je dejal.

Kot je poudaril, ima sporazum, ki je prinesel mir po desetletjih nasilja na Severnem Irskem, še vedno "ogromno mednarodno podporo", kar dokazuje tudi napovedani obisk ameriškega predsednika Joeja Bidna ob obletnici.

Biden bo po napovedih prispel v torek in najprej obiskal Belfast na Severnem Irskem, nato pa odpotoval še na Irsko, kjer se bo srečal s premierjem Leom Varadkarjem.

Severnoirska policija svari pred morebitnimi terorističnimi napadi

Še pred Bidnovim obiskom je London konec marca dvignil stopnjo teroristične ogroženosti na Severnem Irskem, severnoirska policija pa je v petek poročala, da je prejela informacije, da so za velikonočni ponedeljek načrtovani teroristični napadi.

Izgredi v Londonderryju

Ob obletnici so v Londonderryju izbruhnili nemiri. Nekaj deset republikanskih odpadnikov se je v namreč v tem mestu zbralo na prepovedanem shodu. Nosili so oblačila paravojaških milic ter metali molotovke in druge predmete na policiste, poročajo tuje tiskovne agencije. S pohodom do pokopališča so želeli obeležiti obletnico velikonočne vstaje proti britanski nadvladi leta 1916.

Severno Irsko je od konca 60. do 90. let prejšnjega stoletja pestilo nasilje med Irsko republikansko armado (Ira) in unionističnimi paravojaškimi skupinami, privrženimi vladi v Londonu. Konflikt med katoliško in protestantsko skupnostjo, ki se je končal s podpisom velikonočnega sporazuma, so zaznamovali pogosti krvavi napadi na Severnem Irskem in tudi na britanskem otoku.

Ne spreglejte