Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
9.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Natisni članek

Jean-Claude Juncker brexit Theresa May Združeno kraljestvo

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 9.02

5 let

Britanski parlament znova glasoval in znova vse zavrnil #brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

brexit | Britanski poslanci so zavrnili vse predloge, ki jih je izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow. | Foto Reuters

Britanski poslanci so zavrnili vse predloge, ki jih je izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow.

Foto: Reuters

Britanski poslanci danes znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativna ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU in referendum o izstopnem dogovoru ter več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Prvi predlog je predvideval, da bi se britanska vlada pogajala o "stalni in vseobsegajoči carinski uniji celotnega Združenega kraljestva z EU", ki bi bila del dogovora o brexitu. Ta dogovor bi Združenemu kraljestvu prinesel tesnejši odnos z unijo, v veljavi bi bil blažji nadzor na meji z Irsko. Ta predlog je bil na nezavezujočem glasovanju preteklo sredo najbližje večinski podpori, saj je zmanjkalo zgolj šest glasov, danes pa so zmanjkali le trije glasovi. Za je namreč glasovalo 273 poslancev, proti pa 276.

Naslednja možnost, imenovana enotni trg 2.0, je predvidevala obstanek v evropskem enotnem trgu s pridružitvijo Ekonomskemu gospodarskemu prostoru prek Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta). Poleg tega bi se v skladu s tem predlogom pogajali o carinskem dogovoru, podobnem carinski uniji. Za ta predlog je glasovalo 261 poslancev, 282 jih je bilo proti.

Zavrnili tudi možnost referenduma

Med predlogi, ki jih je za glasovanje izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow, je bila tudi izvedba referenduma o kakršnemkoli dogovoru o brexitu. Šele po potrditvi na referendumu bi ga lahko britanska vlada ratificirala in implementirala. Predlog je podprlo 280 poslancev, 292 jih je glasovalo proti.

britanski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters Zadnja možnost, o kateri pretekli teden poslanci niso glasovali, pa predvideva več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. Od vlade zahteva preložitev, če dogovor o brexitu ne bi bil potrjen dva dni pred datumom izstopa, ki je trenutno predviden 12. aprila. Če se EU ne bi strinjala s preložitvijo, bi morali dan pred izstopom poslanci izbirati med brexitom brez dogovora in preklicem člena 50. V primeru potrditve preklica bi sprožili poizvedovanje, katera oblika prihodnjih odnosov z EU bi dobila večinsko podporo na Otoku in bi bila sprejemljiva za Bruselj. Za ta predlog je glasovalo 191 poslancev, 292 jih je bilo proti.

Brexit
Novice Brexit: "Ni jim pomembno, ali gredo ali ostanejo, samo da se že enkrat odločijo"

Vsa glasovanja so bila nezavezujoča

Današnje glasovanje sicer ni bilo zavezujoče in vlada, tudi če bi poslanci katerega od predlogov večinsko podprli, ne bila formalno zavezana k njegovi izvedbi.

brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je po glasovanju dejal, da je zdaj edina možnost, da najdejo rešitev, ki bo omogočila, da bo Velika Britanija EU zapustila z dogovorom. Vlada naj o tem, kako naprej razpravljala v torek.

Podoben rezultat je bil že preteklo sredo

Na podobnem glasovanju preteklo sredo poslanci prav tako niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so takrat glasovali. Današnjemu glasovanju bi lahko to sredo sledil še en krog nezavezujočih glasovanj. Viri v vladi ne izključujejo niti možnosti, da bi poslanci znova glasovali o izstopnem sporazumu, ki so ga sicer že trikrat zavrnili, nazadnje v petek.

Takrat je tudi potekel rok, ki ga je postavila EU za preložitev brexita na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejen brexit. Čas se zdaj izteka, saj bo 10. aprila izredni vrh EU o brexitu, 12. aprila pa se bo zgodil brexit brez dogovora, če London do takrat uniji ne bo poslal prošnje za daljšo preložitev brexita.

Juncker: "Sfinga je v primerjavi z britanskim parlamentom odprta knjiga

V ponedeljek je sicer predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker od britanskega parlamenta zahteval jasnost glede načrtov Velike Britanije za brexit.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavil, da je sfinga v primerjavi z britanskim parlamentom odprta knjiga. | Foto: Reuters Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavil, da je sfinga v primerjavi z britanskim parlamentom odprta knjiga. Foto: Reuters

"Sfinga je v primerjavi z britanskim parlamentom odprta knjiga," je v deželnem parlamentu nemške zvezne dežele Posarje povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Theresa May
Novice Mayeva spet poražena, britanski poslanci še tretjič zavrnili sporazum z EU

Juncker: EU ne ve, kaj si Velika Britanija sploh želi

"Zdaj moramo to sfingo prisiliti, da spregovori. Dovolj je tega dolgotrajnega molka," je še poudaril Juncker. Dodal je, da nihče ne ve, v katero smer bo šel brexit. EU po njegovih besedah sicer zdaj natančno ve, česa britanski parlament ne želi. "Kaj želi, pa doslej še nismo izvedeli," je še povedal predsednik Evropske komisije.

 

Ne spreglejte