Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
19. 6. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Velika Britanija islam šolstvo

Četrtek, 19. 6. 2014, 15.24

8 let

Britanci v zadregi. Kako preprečiti širjenje islamskega ekstremizma v šolah?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanska vlada poskuša izkoreniniti islamsko versko konservativnost v posameznih šolah, ki jih financira država. Bo s tem obrnila večino muslimanov proti sebi?

Pred nekaj meseci je mestni svet v Birminghamu, angleškem mestu, kjer živi močna islamska skupnost, prejel pismo, v katerem so navodila militantnim islamistom, kako prevzeti nadzor nad šolami. Pismo je mogoče potegavščina, toda vsebina sama je boleče točna, piše britanski The Economist.

Islamisti prevzamejo nadzor nad javno financiranimi šolami Pojavile so se zgodbe o tem, kako militantni islamisti, ki so prevzeli položaj upravnikov šol (ti imenujejo razrednike in določijo strategijo šole), s šol izganjajo nezaželene učitelje. Ko je nezadovoljstvo v javnosti naraščalo, se je vlada odzvala s hitro inšpekcijo na 21 šolah.

Nekatere ugotovitve šolskih inšpektorjev so obremenilne, toda starši muslimanskih učencev v teh šolah so zdaj vse bolj jezni na vlado. Tudi starši, katerih otroci hodijo v birminghamsko šolo Park View.

Ofsted, britanska institucija, ki nadzoruje šolski sistem, je namreč odločila, da ta šola, ki jo večinoma obiskujejo muslimanski učenci, dobi oceno neustrezno, in sicer zato, ker po mnenju inšpektorjev učencev ni obvarovala pred ekstremizmom.

Kršitve na šolah pri spolni vzgoji in verskem pouku Tudi na nekaterih drugih šolah so inšpektorji odkrili nepravilnosti: niso hotele imeti spolne vzgoje, pri pouku o verah so obravnavali le islam, tisti peščici učencev, ki so izbrali pouk krščanstva, pa so rekli, naj se to učijo kar doma.

Na šolo v Park Viewu so povabili skrajnega pridigarja, da je nagovoril učitelje in učence. Na tej šoli so tudi po zvočnikih predvajali molitve, da so se te slišale po vsem šolskem igrišču pred šolo. Na neki drugi šoli so prepovedali zabave s srečelovom, češ da je to neislamsko.

Učitelj, ki je pred kratkim zapustil eno od kritiziranih šol, je potrdil nekaj očitkov. Povedal je, da tolerirajo izjave proti istospolno usmerjenim, in sicer na podlagi tega, da homoseksualnost prepoveduje islam. Tudi odnos do učenk ni ustrezen. "Če nisi moški in nisi musliman, si na tej šoli nesrečen," pravi učitelj.

Vlada se je odločila za strožji nadzor Vlada se je po začetnih medsebojnih prerekanjih, kdo nadzoruje ekstremizem, silovito odzvala. Izobraževalne ustanove, ki so v uradnih poročilih označene za neustrezne, bodo izgubile javne finančne vire. Ofsted bo začel pošiljati inšpekcije v šole brez vnaprejšnjega opozorila. Zdaj jih običajno napovejo dan ali dva prej.

Od septembra bodo morale vse šole spodbujati britanske vrednote, kot so svoboda, strpnost in vladavina prava. Sir Michael Wilshaw, vodja Ofsteda (kratica za Office for Standards in Education, Children’s Services and SkillsUrad za standarde v izobraževanju in vzgojo otrok), je določil obvezne tečaje za ravnatelje. Na vse več šol prihajajo šolski inšpektorji. Težava je, ker številni muslimani v Birminghamu in drugod ne zaupajo ne poročilom inšpektorjev ne vladi. Ko je zadnjič potekal nadzor, so nekatere kritizirane šole dobile nadpovprečno oceno, kar namiguje, da so se inšpektorji vrnili na iste šole s točno določenim namenom.

Muslimani so prepričani, da očitki o ekstremizmu na šolah ne držijo Tudi Svet britanskih muslimanov, ki združuje številne islamske organizacije, je prepričan, da očitki o ekstremizmu na posameznih šolah stojijo na trhlih temeljih. Zdi se tudi, da so nekatera merila, po katerih so bile šole v Birminghamu ocenjene kot neustrezne, kot je na primer priprava učencev na življenje v sodobni Britaniji, upoštevana le na večinsko muslimanskih šolah.

Ofsted je zagotovo zmeden glede razlike med versko konservativnostjo in tisto vrsto ekstremizma, ki hrani nasilje, so prepričani v britanskem tedniku. Inšpektorji tako kritizirajo šole, ker jim je spodletelo pri tem, da bi dvignile zavest učencev glede ekstremizma, in ker niso dovolj sodelovale v preventivnih programih, ki so del vladne protiteroristične strategije.

Tako se kot teroristično označuje tudi vedenje, ki nima povezave s tem. To je strateško napačno, so prepričani v The Economistu. Več ko bo stvari, ki jih bo država označila za ekstremistične, bolj se bo povečalo tveganje, da bo država razjezila veliko zmernih muslimanov in jih obrnila proti sebi.

Bo vlada s strožjo politiko razjezila večino muslimanov? V angleških mestih, kot je Birmingham, živijo številni konservativni muslimani, veliko jih prihaja iz Pakistana, nanje pa bolj ali manj vpliva naraščajoči fundamentalizem v državi.

Zato jih bo zelo težko pridobiti za bolj sredinsko in umirjeno politiko. Do zdaj je bila taktika takšna: država je dovolila nekaj muslimanskih državnih šol, hkrati pa je prezrla prevzeme domnevno običajnih šol. Zdaj se je odločila za drugačno pot: razprava o islamskem ekstremizmu v izobraževanju je postala veliko bolj javna in dramatična. Ali bo delovalo ali ne, bomo še videli, zagotovo pa bo odmevalo še dolgo časa, še piše The Economist.

Ne spreglejte