SiolNET. Novice Svet
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juncker: Tveganje brexita brez dogovora ostaja zelo realno

0,42

termometer

Boris Johnson
Britanski premier Boris Johnson vztraja, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra zapustilo EU z ali brez dogovora. Foto: Reuters

Tveganje brexita brez dogovora je še vedno zelo realno, je danes v Evropskem parlamentu opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je poslancem predstavil pogovore z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Vendar bo to izbira Združenega kraljestva, zagotovo pa ne izbira in odločitev EU, je opozoril.

Dogovor med EU in Združenim kraljestvom je po njegovem prepričanju še vedno mogoč, vendar "potrebujemo predloge, da se izognemo trdi meji na irskem otoku". "Nisem prepričan, da nam bo uspelo. Ni ostalo veliko časa, a prepričan sem, da moramo poskusiti," je dejal.

Kot je poudaril, je Johnsonu v ponedeljek dejal, da ni čustveno vezan na irsko varovalo, mu je pa dal jasno vedeti, da je zavezan ciljem tega varovala.

Boris Johnson Novice Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

Johnson želi irsko varovalo, ki bi preprečilo trdo mejo na irskem otoku, odstraniti iz ločitvenega sporazuma in trdi, da si prizadeva za alternativne rešitve, vendar predlogov doslej ni podal, EU pa trenutno ne vidi druge možnosti za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma.

Johnsona pozval, naj predstavi operativne predloge

Juncker, ki se je v ponedeljek z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem sešel z Johnsonom, je britanskega premiera pozval, naj predstavi operativne predloge o alternativnih možnostih za t.i backstop. Dokler jih ne predstavi, ne bo mogoče reči, da je dosežen določen napredek, je danes dejal evropskim poslancem.

Boris Johnson se je z odhajajočim predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem srečal v ponedeljek. Boris Johnson se je z odhajajočim predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem srečal v ponedeljek. Foto: Reuters

Zagotovil je tudi, da "od jutra do večera delamo na tem", da bi našli tehnične in politične rešitve za nastalo situacijo.

EU je v zadnjih letih po njegovem prepričanju pokazala veliko enotnost v pogajanjih o brexitu, veliko solidarnost s članicami, ki jih bo brexit najbolj prizadel. "Enotnost je naš najdragocenejši vir in naše največje bogastvo, ta enotnost pa me bo vodila v naslednjih tednih," je dejal Juncker.

"Posledice so človeške, socialne, politične, finančne, ekonomske in pravne"

Posledice brexita niso teoretične, so človeške, socialne, politične, finančne, ekonomske in pravne, je v Strasbourgu opozoril Barnier. Izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora teh vprašanj ne bo rešil, zato bomo pogajanja nadaljevali, je dejal. EU ne želi fizične meje na irskem otoku, zaščititi želi velikonočni sporazum v vseh njegovih razsežnostih ter ohraniti celovitost notranjega trga, je Barnier povzel glavne cilje irskega varovala.

Boris Johnson Novice Johnson primerjal Veliko Britanijo s Hulkom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin