SiolNET. Novice Svet
1,88

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 16:04

  V Iranu rekordna okuženost

 • 16:03

  Postelje iz kartona

 • 16:02

  V Avstriji 69 novih okužb

 • 16:01

  Grčija bo testirala turiste

 • 16:00

  Razvoj cepiva proti virusu

 • 13:50

  Na Češkem rast novih okužb

 • 09:45

  Na Kitajskem 12 novih okužb

 • 08:21

  Drugi val v Avstraliji?

Novo žarišče: največja država v regiji dosegla nov vrh okužb

1,88

termometer

Koronavirus Brazilija
Foto: Reuters

Brazilija je imela glede števila okužb z novim koronavirusom najslabši teden do zdaj, saj so v sedmih dneh potrdili 259.105 primerov okužbe, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Število mrtvih zaradi covid-19 pa je bilo drugo najvišje, saj je v enem tednu umrlo 7005 ljudi. Teden prej je zahteval 7285 življenj, poroča STA.

O visokih številkah v tej drugi najbolj prizadeti državi v pandemiji novega koronavirusa na svetu poročajo, medtem ko po državi, pa tudi v nekaterih prestolnicah po svetu, protestirajo proti brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru in njegovemu zanikanju zdravstvene krize.

Protesti proti predsedniku

Skrajno desni predsednik nevarnosti pandemije ne priznava, saj trdi, da gre za "majhno gripo". Nasprotuje ukrepom zveznih držav, ki odrejajo karanteno, kot tudi pravilom socialnega distanciranja in nošenju zaščitnih mask v prestolnici Brasilia.

Brazilija koronavirus Novice Brazilija po številu žrtev covid-19 zdaj že na drugem mestu

Na znani plaži Copacabana v Riu de Janeiru je vojaška policija uporabila gumijevke proti okoli 200 protestnikom, ki so nosili slogane Ustavite Bolsonara ter protestirali proti rasizmu in za pravice skupnosti LGBTI.

Na nasilje policije so se odzvali tudi številni ljudje, ki so z balkonov Bolsonara pozivali k odstopu.

Število okuženih naj bi bilo višje

V Brasilii so protestniki postavili tisoč križev na trato pred kongresom v spomin na žrtve covid-19, ob tem pa na napisu predsednika pozvali, naj preneha zanikati bolezen.

ZDA Novice V ZDA še vedno narašča število okužb z novim koronavirusom

Strokovnjaki sicer menijo, da je število okuženih in mrtvih veliko višje, kot navajajo uradni podatki.

Še vedno vztrajajo pri odpiranju gospodarstva

Ministrstvo za zdravje je ta teden začelo testiranje vseh v javnem zdravstvu, za katere obstaja sum okužbe z novim koronavirusom, vendar premajhno število testiranj v 212-milijonski državi še vedno ostaja problem.

Koronavirus, Covid-19 Novice Nove ugotovitve o koronavirusu: še en razlog, zakaj nočete zboleti

Čeprav se virus nevarno širi, nekatere zvezne države še vedno vztrajajo pri odpiranju gospodarstva. Rio de Janeiro, ki je po Sau Paulu drugo najbolj prizadeto mesto v državi, je tako odprlo trgovine in znova dovolilo nogometne tekme, ob tem pa namerava 10. julija na stadione znova dovoliti tudi občinstvo, poroča STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 16:04 29.06.2020

  V Iranu rekordna okuženost

  V Iranu so danes zabeležili 162 žrtev bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. To je največje dnevno število žrtev od začetka izbruha virusa v februarju.

  "Povečanje števila je odraz naše celotne učinkovitosti, tako z vidika ponovnega odpiranja kot skladnosti z zdravstvenimi protokoli," je na novinarski konferenci sporočila tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje Sima Sadat Lari.

  Prejšnji dnevni rekord s 158 mrtvimi so zabeležili v začetku aprila. Uradni podatki kažejo, da se je število novih okužb znova začelo povečevati v začetku maja, ko so zabeležili najmanjše dnevno število okužb v skoraj dveh mesecih.

  V islamski republiki so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili 19. februarja in od takrat se trudi zajeziti izbruh. Iran je najhuje prizadeta bližnjevzhodna država v pandemiji covida-19. Pristojni so danes potrdili še 2536 novih primerov okužbe, skupno pa že 225.205. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na 10.670.

  Iranske oblasti se niso odločile za popolno zaprtje države za zajezitev epidemije. Uporaba obraznih mask in druge zaščitne opreme je večinoma prostovoljna. V državi so marca zaprli šole, odpovedali javne dogodke in prepovedali gibanje med 31 provincami, a so aprila postopoma odpravili omejitve.

  Oblasti so minuli konec tedna sprožile kampanjo, s katero želijo spodbuditi prebivalce k uporabi mask, in odredile obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer se zbirajo ljudje, piše STA.

  Preveri več
 • 16:03 29.06.2020

  Postelje iz kartona

  Indiji naj bi v boju z epidemijo novega koronavirusa ter hitro rastočim številom okuženih in obolelih za covidom-19 pomagala nova bolnišnica z 10.000 posteljami, narejenimi iz kartona. Postelje so namestili v neuporabljenem poslopju neke verske sekte v New Delhiju.

  Pristojne oblasti poudarjajo, da so kartonske postelje lahke in jih lahko hitro postavijo, poleg tega pa so poceni, saj ena stane le okoli 14 evrov. Poleg tega so prekrite s kemikalijami, po zaslugi katerih so vodoodporne in jih je preprosto čistiti. Po navedbah proizvajalca virus na teh površinah preživi le 24 ur.

  V Indiji beležijo na tisoče novih primerov okužbe z novim koronavirusom dnevno. Število vseh doslej okuženih je minuli konec tedna preseglo pol milijona in naj bi se po napovedih epidemiologov do konca julija lahko povzpelo na milijon. Indija je glede števila potrjenih primerov okužbe tako četrta najhuje prizadeta država na svetu, pred njo so le ZDA, Brazilija in Rusija.

  Epidemija naj bi sicer v tej državi vrhunec dosegla čez nekaj tednov. Najhitreje se okužbe zdaj širijo v velikih mestih, med drugim v New Delhiju. Ob povečevanju števila okuženih bolnišnice ne morejo sprejeti vseh, ki so zboleli za covidom-19. Oblasti se tako trudijo zagotoviti nove kapacitete in so pri tem zelo izvirne, saj postelje nameščajo celo na vlake in stadione, poroča STA.

  Preveri več
 • 16:02 29.06.2020

  V Avstriji 69 novih okužb

  V Avstriji so v minulih 24 urah potrdili 69 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Daleč največ, kar 39, so jih potrdili v Zgornji Avstriji, sicer pa o novih okužbah poročajo iz različnih koncev države, tudi iz zvezne dežele Štajerska.

  Po današnjih podatkih avstrijskega časnika Kronen Zeitung so v minulih 24 urah 12 novih okužb potrdili na Dunaju, osem v Spodnji Avstriji, po tri v Salzburgu in na Štajerskem ter po dva na Gradiščanskem in Tirolskem.

  74 bolnikov s covidom-19 je trenutno v bolnišnicah, od tega osem na intenzivni negi. V državi sta po zadnjih podatkih 502 aktivno okužena, ena oseba je v zadnjih 24 urah umrla. Od začetka epidemije covida-19 so sicer v Avstriji potrdili skupno več kot 17.600 primerov okužbe in 703 smrti.

  Že prejšnji teden so iz Avstrije poročali o ponovnem porastu števila na novo okuženih s koronavirusom. V petek so sporočili, da je bilo teh okužb v minulih 24 urah 45, poroča STA.

  Preveri več
 • 16:01 29.06.2020

  Grčija bo testirala turiste

  Turisti, ki želijo potovati v Grčijo, bodo morali v skladu z novim protokolom pred vstopom izpolniti spletni vprašalnik. Na podlagi tega bodo oblasti odločile, ali se mora posameznik ob vstopu v državo testirati na okužbo z novim koronavirusom.

  Konec tedna je grška vlada zaključila naključno testiranje potnikov v povezavi z informacijo o državi, iz katere so prišli. Ta politika je nekatere turiste zmedla, saj niso vedeli, kam naj bi po pristanku šli oz. kako morajo ravnati.

  V skladu z novim protokolom bodo morali turisti 48 ur pred vstopom v državo izpolnili spletni vprašalnik s podatki, kot so država izvora in države, v katere so potovali v zadnjih 15 dneh. Na podlagi tega bodo dobili črtno kodo, ki jo bodo morali imeti na papirju ali mobilni napravi ob prihodu na letališče in bo določala, kateri potniki bodo morali na test.

  Novi protokol naj bi bolje odkril morebitne uvožene primere, je ocenil član ekspertne skupine grškega ministrstva za zdravje Dimitris Paraskevis. Kot je pojasnil, bodo potnike ocenjevali glede na tveganje, da so prenašalci virusa. "Če bomo na primer na atenskem mednarodnem letališču dnevno opravili 1000 testov, bo teh 1000 testov opravljenih na tak način, da bo kar največja možnost zaznave pozitivnih primerov," je dejal.

  Izpolnitev obrazca je obvezna do 31. avgusta 2020. V Grčiji bodo sicer za mednarodni promet z julijem znova odprli 27 letališč v državi, pristanišči Patras in Igoumenista pa bosta ponovno sprejemali trajekte iz Italije. Ostala pristanišča bodo odprta za križarke, navaja STA.

  Preveri več
 • 16:00 29.06.2020

  Razvoj cepiva proti virusu

  Rusija se pripravlja na dobavo cepiva proti koronavirusu globalnemu trgu, saj iz vojske poročajo o pozitivnih rezultatih med vojaki, ki so se javili za testiranje cepiva. O napredku pri razvoju poročajo tudi iz Kitajske, saj bodo po uspešnih kliničnih poskusih začeli cepiti vojake.

  "Nismo zaznali zapletov ali stranskih učinkov," je poročal ruski vojaški časnik Krasnaja zvezda. Rusija tako načrtuje, da bo klinične poskuse sklenila do konca julija. Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je prejšnji konec tedna sporočil, da se Rusija že pripravlja na prodajo cepiva in drugih relevantnih medicinskih potrebščin.

  Dobre novice prihajajo tudi iz Kitajske, kjer je kitajska vojska prejela zeleno luč, da bodo v vojski preizkušali cepivo proti novemu koronavirusu, ki se je izkazalo kot uspešno na kliničnih poskusih, so danes sporočili iz podjetja Cansino.

  Cepivo, ki sta ga razvila Cansino in raziskovalna enota vojska, je eno od osmih, za katera so na Kitajskem odobrili klinične poskuse tako doma kot v tujini. Med drugim so cepivo odobrili tudi za testiranje na ljudeh v Kanadi.

  Uporaba cepiva na Kitajskem je trenutno sicer omejena na vojsko, saj med drugim potrebujejo še dodatna dovoljenja. Ni znano, ali je cepljenje obvezno ali prostovoljno, še opozarja tiskovna agencija Reuters. Iz Cansina so jim namreč sporočili, da gre za poslovno skrivnost, piše STA.

  Preveri več
 • 13:50 29.06.2020

  Na Češkem rast novih okužb

  Na Češkem so v nedeljo zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom po 3. aprilu, ko je bila epidemija covida-19 na vrhuncu. Kot so namreč sporočili, so v minulih 24 urah potrdili kar 305 novih primerov okužbe, dan pred tem pa 260. A češki minister za zdravje Adam Vojtech ocenjuje, da ne gre za drugi val.

  Kot je danes pojasnil 33-letni minister, je namreč vzrok za nenaden porast v številu okužb lokalno žarišče novega koronavirusa v industrijskem Moravsko-šlezijskem okraju. Tam zdaj izvajajo množično testiranje rudarjev, zaposlenih v državni premogovniški družbi OKD, in njihovih stikov.

  Ponekod na vzhodu države bodo poleg tega znova zaostrili nekatere ukrepe za zajezitev virusa, medtem ko bodo drugod po državi nadaljevali z njihovim odpravljanjem oziroma omilitvijo. Na vzhodu bodo tako do nadaljnjega znova prepovedana zbiranja več kot 100 ljudi, tam bo tudi še obvezna nošnja zaščitnih mask, medtem ko se ta obveza drugod po državi 1. julija večinoma odpravlja.

  Češko ministrstvo za zdravje tudi ocenjuje, da razmere v prestolnici Praga, ki je zelo priljubljena med turisti z vsega sveta, ostajajo stabilne.

  Na Češkem so doslej zabeležili 11.603 okužb in 348 smrti zaradi covida-19. (STA)

  Preveri več
 • 09:45 29.06.2020

  Na Kitajskem 12 novih okužb

  Na Kitajskem so v preteklem dnevu potrdili 12 novih okužb z novim koronavirusom, medtem ko so jih dan prej 17. Nacionalna komisija za zdravje je sporočila, da je med novimi okužbami pet uvoženih iz tujine. Dan prej so zabeležili tri takšne primere. Vseh sedem lokalnih prenosov virusa so zabeležili v Pekingu.

  Oblasti v kitajski prestolnici so v okviru prizadevanj za zajezitev izbruha, ki se je pojavil na tržnici Xinfadi, do nedelje opoldne testirale približno tretjino od več kot 20 milijonov prebivalcev. Od prvega primera na tržnici 11. junija je bilo na testiranju pozitivnih 311 ljudi.

  Pozorni ostajajo tudi v okrožjih v okolici Pekinga. V okrožju Anxin približno 150 kilometrov od prestolnice so v soboto uvedli strogo karanteno za skoraj pol milijona ljudi. Oblasti so prebivalcem odredile, naj ostanejo doma, pri čemer so opozorile, da je epidemiološka situacija izjemno resna.

  Nacionalna komisija za zdravje je poročala tudi o šestih asimptomatskih primerih. Na Kitajskem so sicer do zdaj potrdili 83.512 primerov okužbe z novim koronavirusom, število mrtvih ostaja pri 4634, poročajo tuje tiskovne agencije. (STA)

  Preveri več
 • 08:21 29.06.2020

  Drugi val v Avstraliji?

  V drugi najbolj naseljeni avstralski zvezni državi Viktorija razmišljajo o vnovični uvedbi pravil socialnega distanciranja, potem ko so danes poročali o največjem dnevnem številu novih okužb z novim koronavirusom v več kot dveh mesecih. Potrdili so 75 primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu v državi od 11. aprila. Naraščanje števila okužb krepi bojazni pred drugim valom epidemije novega koronavirusa po več tednih, ko so poročali o manj kot 20 okužbah na dan.

  V Viktoriji izvajajo množična testiranja, tudi z manj invazivnimi, a nekoliko manj zanesljivimi testi sline, da bi zajeli čim več prebivalcev. Predstavnik zdravstvenih oblasti Viktorije Brett Sutton je danes v Melbournu povedal, da razmišljajo o morebitnih lokalno omejenih karantenah, saj je potrebno trend okužb zajeziti.

  Viktorija, kjer živi šest milijonov ljudi, je maja začela odpravljati stroge ukrepe, ki jih je uvedla mesec prej v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim so takrat zaprli šole in prepovedali športne prireditve, restavracije in lokali pa so lahko nudili hrano in pijačo le za s seboj. Večino ukrepov naj bi odpravila do konca julija. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin