SiolNET. Novice Svet
1,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Blizu glavnega mesta Islandije izbruhnil vulkan

1,79

termometer

Vulkan
Na Islandiji je okrog 30 večjih vulkanov. Današnji izbruh se je zgodil na območju vulkanskega sistema Krysuvik, ki sicer nima osrednjega vulkana, izbruh pa se kaže v obliki stalnega iztekanje lave iz površja in ni eksploziven, za kakršne je značilno bruhanje pepela visoko v zrak. Sistem Krysuvik že dolgo ni bil dejaven - zadnji izbruh na območju sega v leto 1240. Foto: Twitter

V bližini islandske prestolnice Reykjavik je v petek izbruhnil vulkan Fagradalsfjall in nebo nad mestom obarval živo rdeče. Vulkanska razpoka, iz katere izteka lava, naj bi bila dolga med 500 in 700 metri, so sporočile pristojne islandske oblasti.

Fotografije z območja prikazujejo rdečo svetlobo nad vulkanskim območjem, ki se po nočnem nebu razteza več kilometrov daleč. Videti je tudi iztekanje lave, ki naj bi se razlila na območju okrog enega kvadratnega kilometra, piše STA.

Vulkan je od Reykjavika oddaljen okoli 30 kilometrov in leži v dolini na jugozahodu otoka, od obale je oddaljen približno 4,7 kilometra.

Čeprav sta mednarodno letališče Keflavik in majhno ribiško pristanišče Grindavik oddaljena le nekaj kilometrov, je območje sicer nenaseljeno in izbruh naj ne bi predstavljal nevarnosti. Letališče Keflavik sicer opozarja na povišano raven pepela v zraku.

Civilna zaščita je bližnje prebivalce pozvala, naj ostanejo mirni, in posvarila pred približevanjem vulkanu in morebitnim oviranjem dostopa pristojnih služb. Ljudje naj zaradi vulkanskih plinov tudi ne bi zapuščali domov in imeli zaprta okna.

Na območje so poslali helikopter, ki naj bi natančneje ocenil obseg in posledice izbruha.

Ob izbruhu naj po pričakovanjih ne bi nastalo toliko pepela in dima kot leta 2010, ko je po izbruhu vulkana Eyjafjallajokull začasno obstal letalski promet nad Evropo. Tokrat naj tovrstnih motenj ne bi bilo.

Na območju zaznavajo le manjšo seizmološko aktivnost, je pa Islandijo v zadnjih treh tednih streslo več kot 40.000 potresnih sunkov. Enega z močjo 3,1 so 1,2 kilometra od Fagradalsfjalla zaznali le nekaj ur pred izbruhom.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin