Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2024,
7.28

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Donald Trump republikanci demokrati Joe Biden volitve ZDA

Natisni članek

Nedelja, 4. 2. 2024, 7.28

5 mesecev, 2 tedna

Biden zanesljivo osvojil prve strankarske volitve za nominacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Joe Biden | Izidi potrjujejo, da 81-letni Biden nima konkurence za osvojitev nominacije, kar mu lahko prepreči le "višja sila". | Foto Reuters

Izidi potrjujejo, da 81-letni Biden nima konkurence za osvojitev nominacije, kar mu lahko prepreči le "višja sila".

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v soboto v skladu s pričakovanji zanesljivo z veliko prednostjo zmagal na strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata demokratske stranke v Južni Karolini, poročajo ameriški mediji.

Biden je v tekmi za nominacijo z veliko prednostjo premagal levičarsko aktivistko Marianne Williamson in kongresnika iz Minnesote Deana Phillipsa. Izidi potrjujejo, da 81-letni Biden nima konkurence za osvojitev nominacije, kar mu lahko prepreči le "višja sila".

Ameriške televizije poročajo, da je po okrog 50 odstotkih preštetih glasov Biden dobil okrog 96 odstotkov, Phillips okrog dva odstotka, Williamson pa manj kot dva odstotka.

Južna Karolina je leta 2020 Bidna ponesla na vrh seznama demokratskih kandidatov za osvojitev predsedniške nominacije, demokratske analitike pa je tokrat malce skrbelo, kako se bo odrezal glede na to, da mu ankete na nacionalni ravni ne dajejo velike podpore.

Južna Karolina bo sicer tudi letos verjetno volila za republikanskega kandidata, kar glede na ankete kaže, da bo Donald Trump, vendar pa izidi demokratskih strankarskih volitev kažejo, da je Biden ne le ohranil, ampak tudi povečal svojo podporo pri temnopoltih volivcih te zvezne države, kar je dober obet za splošne volitve.

Sprememba na urniku strankarskih volitev

Demokrati so po odločitvi Bidna urnik strankarskih volitev in zborovanj letos malce spremenili in so na prvo mesto postavili Južno Karolino na račun tradicionalno prvih strankarskih zborovanj v Iowi in strankarskih volitev v New Hampshiru. Ti dve državi skoraj nimata temnopoltih volivcev, ki so večinoma tradicionalno zanesljiva volilna baza demokratov.

Demokrati na splošnih volitvah, ki bodo 5. novembra letos, ne računajo niti na Iowo niti na Južno Karolino, vendar pa upajo na zmago v New Hampshiru, čeprav so prebivalci te države razočarani, ker so izgubili status prve države, ki izbira.

Nacionalno vodstvo demokratske stranke je na prvo mesto urnika letos postavilo Južno Karolino, vendar so demokrati New Hampshira 23. januarja vseeno izvedli strankarske volitve istočasno z republikanci.

Joe Biden, Donald Trump
Novice Spopad za belo hišo: bo o usodi sveta odločil t. i. modri zid?

Biden je zanesljivo zmagal, čeprav so morali volivci njegovo ime sami dodati na glasovnico. Izidi volitev pa ne štejejo, ker zaradi kršitve pravil 33 delegatov iz New Hampshira za nacionalno konvencijo avgusta v Chicagu, kjer bodo potrdili zmagovalca, ne bo razdeljenih.

Za zmago na konvenciji Biden potrebuje najmanj 1969 zavezanih delegatov, ki se razdelijo glede na izide volitev. Po Južni Karolini jih ima sedaj 55.

Kar zadeva Iowo, so se demokrati letos odločili, da bodo volitve potekale po pošti od 12. januarja do 5. marca.

Republikanci so imeli doslej strankarska zborovanja v Iowi in volitve v New Hampshiru in obakrat je zanesljivo zmagal Donald Trump.

Naslednja tekma za demokrate so strankarske volitve v Nevadi 6. februarja, za republikance pa strankarska zborovanja 8. februarja prav tako v Nevadi.

Prva tekma, ki res šteje, pa bodo strankarske volitve republikancev 24. februarja v Južni Karolini, kjer ima Trump priložnost, da izloči iz tekme edino preostalo protikandidatko nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley.

 

Ameriška vojska, marinci, helikopter
Novice Biden še vedno razmišlja o povračilnih ukrepih po napadu na ameriške vojake
Nikki Haley
Novice Pritiski Donalda Trumpa je ne skrbijo
Donald Trump
Novice Trump prekršil pravila in jezno odvihral iz dvorane: To ni Amerika

 

Ne spreglejte