Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
6.32

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Joe Biden Donald Trump predsednik ZDA kandidati volitve

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 6.32

2 meseca, 4 tedne

Pritiski Donalda Trumpa je ne skrbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Nikki Haley | Haleyjeva je na NBC dejala, da bo nadaljevala kampanjo, tudi če bo izgubila na volitvah v Južni Karolini. | Foto Reuters

Haleyjeva je na NBC dejala, da bo nadaljevala kampanjo, tudi če bo izgubila na volitvah v Južni Karolini.

Foto: Reuters

Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je v nedeljo na ameriški televiziji NBC zagotovila, da bo nadaljevala kampanjo za osvojitev republikanske predsedniške nominacije, pri čemer je vodstvo republikanske stranke obtožila nepoštenih pritiskov, naj odstopi od tekme in zmago prepusti Donaldu Trumpu.

Bivši predsednik ZDA je zmagal na obeh dosedanjih preizkušnjah – strankarskih zborovanjih v Iowi in strankarskih volitvah v New Hampshiru –, vendar pa je Haleyjeva ostala v tekmi. Naslednja bo 24. februarja na vrsti njena domača zvezna država, kjer Trump v anketah še vedno zanesljivo vodi.

Haleyjeva je na NBC dejala, da bo nadaljevala kampanjo, tudi če izgubi na volitvah v Južni Karolini. "Moram pokazati, da dobivam zagon. Da sem močnejša v Južni Karolini kot pa v New Hampshiru, vendar to ne pomeni, da moram zmagati," je dejala.

Nacionalni odbor republikanske stranke (RNC) je pred dnevi dobil predlog, naj Trumpa enostavno razglasi za zmagovalca in konča tekmo, vendar tega še ni storil. "Ne moreš sporočiti Američanom, da je tekme konec, ko sta glasovali le dve zvezni državi," je dejala Haleyjeva in menila, da vodstvo stranke ne deluje pošteno.

"Trump nima samozavesti"

Dodala je, da je Trump povečal napade nanjo in da pričakuje njihovo stopnjevanje, kar pa je ne skrbi. Opozorila je, da se njen nasprotnik sooča s številnimi kazenskimi obtožnicami, kar mu bo odvračalo pozornost. "Nima samozavesti. Počuti se ogroženega. Zaveda se, da ga bodo vsa ta sojenja še bolj odvrnila od kampanje."

Na demokratski strani medtem ni prave tekme, saj je trenutni predsednik Joe Biden zanesljivo osvojil prvo mesto na strankarskih volitvah v New Hampshiru s 64 odstotki glasov, čeprav njegovo ime sploh ni bilo uvrščeno na glasovnice in so ga volivci vpisovali sami.

Nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) je namreč odločil, da bodo prve volitve za predsedniškega kandidata demokratov v Južni Karolini, v New Hampshiru pa so jih vseeno izvedli prej, zaradi česar izidi ne štejejo.

Pogreb Amalije Knavs, Trump
Novice Novi dvoboj za predsedniške volitve
Donald Trump
Novice Trump že drugič jezno zapustil sodno dvorano
Donald Trump
Novice Nova zmaga Donalda Trumpa #video
Ne spreglejte