Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
7.17

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

7

Natisni članek

meja Mehika vojska Joe Biden

Sreda, 3. 5. 2023, 7.17

11 mesecev, 4 tedne

Biden namerava v prihodnjih dneh na južno mejo z Mehiko poslati 1.500 vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

7

Joe Biden | Bidnova vlada je pripravila novo pravilo o azilu.  | Foto Reuters

Bidnova vlada je pripravila novo pravilo o azilu.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden namerava v prihodnjih dneh na južno mejo z Mehiko poslati 1.500 vojakov, ki bodo pomagali obvladovati pričakovani naval priseljencev v ZDA. Vojaki bodo opravljali administrativne in transportne naloge, da bi tako zmanjšali obremenjenost uslužbencev na meji.

Bidnova vlada namerava od 11. maja ukiniti politiko, uvedeno v času pandemije covid-19, ki je agentom na meji omogočala takojšnje vračanje prijetih nezakonitih priseljencev oziroma prosilcev za azil. Ti so morali nazaj v Mehiko in tam čakati na rešitev prošnje za azil. Pandemije ni več, zato Bidnova vlada to možnost ukinja.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da 90-dnevna napotitev ni v nasprotju s podporo na meji, ki se je izvajala že v času vlade Georgea Busha mlajšega. S tem se je poskušal izogniti kritikam, da demokratska Bidnova vlada izvaja podobno politiko, kot jo je prejšnja republikanska vlada Donalda Trumpa.

Pentagon je sporočil, da je ministrstvo za domovinsko varnost zaprosilo za vojake, ki bodo prispeli že 10. maja. Vojaki bodo oboroženi za samoobrambo, ne bodo pa sodelovali pri policijskih dejavnostih. Tako na primer ne bodo pristojni za aretacije priseljencev.

V Mehiko so vrnili le 46 odstotkov nezakonitih priseljencev 

"Vojaško osebje ne bo neposredno sodelovalo pri dejavnostih kazenskega pregona. Ta napotitev na mejo je skladna z drugimi oblikami vojaške podpore ministrstvu za domovinsko varnost v zadnjih letih," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

Statistični podatki carinske in mejne službe ZDA kažejo, da so v Mehiko vrnili le 46 odstotkov nezakonitih priseljencev, ki so jih prijeli na meji.

Bela hiša je v torek sporočila, da vojaki na meji ne bi bili potrebni, če bi kongres ukrepal. "Kot veste, je predsednik prvi dan, ko je vstopil v Belo hišo, predložil celovito zakonodajo o priseljevanju in zaprosil za sredstva v podporo mejnim organom. Če bi kongres ukrepal, vojska ne bi bila potrebna," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

V pripravah na ukinitev politike takojšnjega vračanja migrantov je Bidnova vlada pripravila novo pravilo o azilu, po katerem migranti ne bodo upravičeni do prošnje za azil, če so nezakonito prečkali ozemlje ZDA, niso načrtovali sestanka na ustreznih mejnih točkah prek aplikacije carinske in mejne službe in niso zaprosili za azil v državi, skozi katero so predhodno potovali.

Demokratski aktivisti so jezni in trdijo, da je Bidnova politika podobna Trumpovi.

Joe Biden
Novice ZDA naj bi dovoljeno mejo javnega dolga presegle 1. junija
Joe Biden
Novice Na večerji dopisnikov Bele hiše tudi šale na račun Bidnove starosti
Joe Biden
Novice Joe Biden: Sploh ne vem, koliko sem star
Joe Biden in Jun Suk Jol
Novice Bidnovo železno zavezništvo
Ne spreglejte