Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
8.48

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Izrael ZDA Joe Biden

Sreda, 18. 10. 2023, 8.48

6 mesecev, 1 teden

Napad na bolnišnico v Gazi: Biden podprl navedbe Izraela #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Ameriški predsednik Joe Biden je med obiskom v Tel Avivu podprl navedbe Izraela o odgovornosti palestinskih skrajnežev za torkov krvavi napad na bolnišnico v Gazi, rekoč, da kaže na to, da je zanj odgovorna "druga ekipa". Njegov gostitelj, izraelski premier Benjamin Netanjahu, se mu je zahvalil za ameriško neomajno podporo v vojni s Hamasom.

Biden je na novinarski konferenci z Netanjahujem izrazil obžalovanje in razburjenje nad smrtonosnim incidentom, za katerega v Tel Avivu krivijo oboroženo palestinsko skupino Islamski džihad, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zvezi z napadom na bolnišnico v Gazi, ki je sinoči zahteval več sto življenj, je Biden zadržano podprl navedbe izraelske vojske. "Glede na to, kar sem videl, se zdi, da je to storila druga ekipa in ne vi. Vendar je veliko ljudi, ki niso prepričani, zato moramo premagati veliko stvari," je dodal predsednik ZDA, ki je na prvem obisku v Izraelu od ponovnega izbruha vojne med Izraelci in Palestinci.

Netanjahu se je zahvalil ZDA za podporo 

Odgovornost za raketni napad na bolnišnico v Gazi je tamkajšnje ministrstvo za zdravje sprva pripisalo izraelskim silam, ki od 7. oktobra oblegajo enklavo. Izraelska vojska medtem trdi, da ima dokaze, da je bolnišnico zadela raketa Islamskega džihada, ki je zašla.

Netanjahu se je na konferenci, po kateri z Bidnom nista odgovarjala na morebitna vprašanja medijev, še enkrat zahvalil ZDA za podporo in še enkrat izrazil zgražanje nad zločini palestinske organizacije Hamas.

Rafa, Palestina
Novice Zakaj Egipt noče palestinskih beguncev?

Po poročanju CNN je Bidnova pot v Izrael ena najbolj kompleksnih diplomatskih poti v vsem njegovem predsedovanju, zaradi nasilja v regiji pa je tudi zelo tvegana. 

"Še naprej vam bomo stali ob strani. Ko si boste prizadevali za obrambo svojega ljudstva, bomo še naprej sodelovali z vami in partnerji v regiji, da bi preprečili še več tragedij nedolžnih civilistov," je dodal Biden.

Netanjahu obljubil, da bo pazil na civiliste

Netanjahu je medtem ponovil obtožbe, da Hamas namerno postavlja civiliste v bližino izraelskih tarč. Vseeno pa je obljubil, da bo Izrael "med nadaljevanjem te vojne storil vse, kar je v njegovi moči, da civilisti ne bi bili v nevarnosti".

O napadu na bolnišnico pa je poudaril, da je ves svet upravičeno ogorčen. "Vendar ta ogorčenost ne bi smela biti usmerjena proti Izraelu, ampak proti teroristom," je še dodal.

ZDA veljajo za trdno zaveznico Izraela vse od oblikovanja te države. Ključni dejavnik te podpore je obsežna vojaška pomoč, ki jo Washington redno zagotavlja Izraelu.

Odnosi med izraelskim premierjem in Bidnovo administracijo so bili sicer pred aktualno zaostritvijo razmer na Bližnjem vzhodu napeti, vse odkar je Netanjahujeva vlada začela sporno reformo pravosodja, ki je po mnenju kritikov grožnja izraelski demokraciji. Odnosi so se še dodatno zaostrili zaradi odločitve skrajno desne vlade o širjenju judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih.

Obisk sporočilo vsem v regiji

Visoki obisk je del sporočila ZDA vsem na Bližnjem vzhodu, naj ne poskušajo izkoristiti vojne med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas za lastne cilje. Opozorilo velja predvsem za Iran in libanonsko šiitsko skupino Hezbolah, ki lahko na severu odpre drugo fronto proti Izraelu.

Obisk, ki ni brez nevarnosti za ameriškega predsednika, saj se raketni napadi Hamasa na Izrael nadaljujejo, je v torek v Tel Avivu napovedal državni sekretar ZDA Antony Blinken.

Joe Biden
Novice Lahko Biden prinese oljčno vejico na Bližnji Vzhod?
Gaza, bolnišnica
Novice Izrael: Bolnišnico v Gazi zadel izstrelek Islamskega džihada. "To je laž."

Iz Izraela naj bi Biden odpotoval v Jordanijo na pogovore s kraljem Abdulahom II., egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vendar so arabski sogovorniki srečanje odpovedali po torkovem napadu na bolnišnico, za katerega krivijo Izrael.

Izrael: Šlo je za raketo Islamskega džihada

Medtem ko so Palestinci za krvavi napad obtožili izraelsko vojsko, ta trdi, da je šlo za ponesrečeno izstrelitev rakete palestinske militantne skupine Islamski džihad. Ta je to zanikala. Abas je zaradi zadnjega dogajanja, ki je sprožilo tudi proteste Palestincev na Zahodnem bregu in zahteve po njegovi odstavitvi, sklical izredno zasedanje palestinskih oblasti.

Libanonsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je za danes pozvalo k dnevu jeze, s katerim bodo obsodili napad na bolnišnico, za katerega krivijo Izrael.

Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva in Golob izrazila zgroženost
Ne spreglejte