Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
7.21

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

ZDA predsednik volitve Donald Trump Joe Biden

Sreda, 28. 2. 2024, 7.21

2 meseca

Biden in Trump sta zmagovalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Donald Trump, Joe Biden | Za republikance bo tekma odločena po 5. marcu, ko bodo na tako imenovani super torek glasovali volivci v 17 državah in ozemljih naenkrat. Haleyjeva je po porazu v Južni Karolini dejala, da bo do takrat vztrajala. Za demokrate pa je bila tekma odločena aprila lani, ko je Biden oznanil odločitev, da se bo potegoval za drugi mandat. | Foto Shutterstock

Za republikance bo tekma odločena po 5. marcu, ko bodo na tako imenovani super torek glasovali volivci v 17 državah in ozemljih naenkrat. Haleyjeva je po porazu v Južni Karolini dejala, da bo do takrat vztrajala. Za demokrate pa je bila tekma odločena aprila lani, ko je Biden oznanil odločitev, da se bo potegoval za drugi mandat.

Foto: Shutterstock

Demokrat Joe Biden in republikanec Donald Trump sta v skladu z napovedmi v Michiganu brez težav osvojila zmagi na volitvah za predsedniškega kandidata znotraj svojih strank, vendar so izidi obema napovedali nekaj težav. Bidnu je glasove odnesla njegova podpora Izraelu, Trump pa se je kljub visoki zmagi odrezal slabše od pričakovanj.

Ameriške televizije so zmagovalca razglasile nemudoma po zaprtju volišč, po 80 odstotkih preštetih glasov nekdanji predsednik ZDA Donald Trump pri republikancih trenutno vodi pred nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley z 68 odstotki glasov proti manj kot 27.

Trenutni predsednik Biden je medtem po nekaj več kot 70 odstotkih preštetih glasov zabeležil 81-odstotno podporo volivcev. Aktivistka Marianne Williamson je dobila okrog tri odstotke glasov, demokratski kongresnik iz Minnesote Dean Phillips pa 2,8 odstotka.

Za Bidna protikandidata nista predstavljala težave, je pa kar 13 odstotkov glasov pripadlo posebni kategoriji nezavezanih. To je bil napovedan protestni glas Američanov arabskega izvora in drugih nasprotnikov vojne v Gazi, ki so jezni na predsednika ZDA zaradi podpore Izraelu.

Eden bolje, drugi slabše od pričakovanj

Pobudniki tovrstnega opozorila Bidnu so upali, da bodo dobili vsaj deset odstotkov glasov udeležencev demokratskih strankarskih volitev, kar je bila razlika, s katero je Trump leta 2016 v Michiganu na predsedniških volitvah premagal Hillary Clinton.

Dobili so jih še več od pričakovanj in s tem Bidna opozorili, da brez njihovih glasov novembra morda ne bo zmogel premagati Trumpa v Michiganu, kar bi ga lahko kasneje celo stalo drugega predsedniškega mandata.

Trumpova zmaga nad Nikki Haley medtem ni bila vprašljiva, vendar se je tudi v Michiganu odrezal malce slabše od napovedi anket, podobno kot prej v Iowi, New Hampshiru in Južni Karolini. Številni volivci, ki podpirajo Haleyjevo, so ob tem kategorično odrekli podporo Trumpu.

Demokratske in republikanske strankarske volitve ter zborovanja se bodo nadaljevali do konvencij obeh strank. Republikanci jo bodo imeli julija v Milwaukeeju, demokrati pa avgusta v Chicagu.

Volišče v ameriški zvezni državi Michigan
Novice Demokrati in republikanci v Michiganu izbirajo predsedniške kandidate
Gaza, izraelska vojska
Novice Biden o prekinitvi ognja v Gazi: Smo blizu cilja
orožje francoske izdelave Caesar
Novice Tako si Francozi predstavljajo vojaško pomoč Ukrajini
Joe Biden, žena in hči Alekseja Navalnega
Novice Biden se je srečal z vdovo in s hčerko Alekseja Navalnega
Joe Biden
Novice Biden Rusiji zadal nov udarec
Ne spreglejte