Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
14.20

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Donald Trump Joe Biden volitve Michigan ZDA

Torek, 27. 2. 2024, 14.20

1 mesec, 3 tedne

Demokrati in republikanci v Michiganu izbirajo predsedniške kandidate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Volišče v ameriški zvezni državi Michigan | Foto Reuters Connect

Foto: Reuters Connect

Demokratski in republikanski volivci v ameriški zvezni državi Michigan danes na strankarskih volitvah izbirajo predsedniške kandidate svoje stranke, pri čemer javnomnenjske raziskave ne napovedujejo nobenih presenečenj na poti do zmage za trenutnega predsednika ZDA Joeja Bidna in nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Joe Biden, ki se mu poskuša zoperstaviti le demokratski kongresnik iz Minnesote Dean Phillips, je doslej zmagal v Južni Karolini in Nevadi ter na neuradnih izborih kandidata demokratov v Iowi in New Hampshiru. Tekma v Michiganu pa ne bo pomembna zaradi morebitnega poraza Bidna, ampak zaradi napovedi za splošne volitve.

V Michiganu namreč volivci arabskega izvora predstavljajo pomemben delež demokratske volilne baze, v zadnjem času pa so nezadovoljni zaradi Bidnovega odziva na dogajanje v Gazi in nadaljnje podpore Izraelu. Biden se na vsakem javnem dogodku spopada s protesti volivcev, ki zahtevajo konec vojne v Gazi.

Ti volivci sicer kljub nasprotovanju Bidnovi politiki do Izraela skoraj zagotovo ne bodo oddali glasu za najverjetnejšega kandidata republikancev, nekdanjega predsednika Trumpa, vendar pa lahko novembra ostanejo doma. Številni nasprotniki vojne v Gazi nameravajo na demokratsko glasovnico napisati "neopredeljen".

Pri republikancih medtem ankete napovedujejo gladko zmago Donalda Trumpa, ki v povprečju vodi pred nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley s prednostjo 75 proti 25 odstotkom. Trump je doslej zmagal v petih zveznih državah – Iowi, New Hampshiru, Nevadi, Južni Karolini in na Deviških otokih.

Haleyjeva se je kljub pesimističnim napovedim odločila, da bo vztrajala v tekmi za kandidaturo republikanske stranke vsaj do t. i. supertorka 5. marca, ko bodo zborovanja in volitve za republikance potekali v 15 zveznih državah naenkrat.

Ne spreglejte