SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Berlinske ulice med pandemijo preplavili kolesarji

0,22

termometer

Berlin kolesarjenje
Foto: Reuters

Berlin že dolgo velja za kolesarjem prijazno mesto, a so med pandemijo covid-19 ulice nemške prestolnice dobesedno preplavili kolesarji. Zdaj jih je že toliko, da pogosto delajo prekrške, med njimi in ostalimi udeleženci v prometu pa prihaja do napetosti.

Po podatkih mestnih oblasti je Berlinčanov, ki se v trgovino ali na delo odpravijo s kolesom, v času pandemije okoli 25 odstotkov več kot prej. To je sicer dobra novica za dobro počutje, kakovost zraka in gnečo v javnem prometu, a po drugi strani policija beleži vse več prekrškov med kolesarji in številne pritožbe pešcev, navaja STA.

Močno poraslo število kolesarjev, ki so umrli v nesrečah

Močno je poraslo tudi število kolesarjev, ki so v prometnih nesrečah v Berlinu izgubili življenje. Leta 2020 jih je umrlo 17, kar je enajst več kot leto poprej.

Policija predlagala obvezno registracijo kolesarjev

Zato je načelnica berlinske policije Barbara Slowik v intervjuju za časnik Berliner Morgenpost oktobra predlagala obvezno registracijo kolesarjev, da bi policija lažje izsledila prekrškarje. "Več kot polovico vseh prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, povzročijo kolesarji sami," je pojasnila po pisanju STA.

Zelo veliko birokracije

A nevladna organizacija Changing Cities, ki si prizadeva za bolj trajnosten promet, opozarja, da bi obvezna registracija kolesarjev pomenila zelo veliko birokracije. V mestu je namreč okoli tri milijone koles in 1,1 milijona registriranih avtomobilov, je dejala predstavnica organizacije Ragnhild Soerensen.

Švica, Bern, parlament Novice Švicarji zaradi novega seva svarijo pred pandemijo znotraj pandemije

So pa predlogi načelnice berlinske policije v javnosti sprožili burno razpravo o vedenju kolesarjev v prestolnici. "Odrivajo nas, žalijo ... Mnogi mislijo, da so boljši ljudje le zato, ker so na kolesu. To se mora končati," je nedavno pisalo v časniku Tagesspiegel.

Opozarjajo, da je za kolesarje premalo prostora

Po drugi strani strokovnjaki opozarjajo, da je v Berlinu premalo površin, namenjenih kolesarjem. Po besedah Anike Meenken iz nemškega prometnega kluba Verkehrsclub Deutschland kolesarji predstavljajo 18 odstotkov vseh udeležencev v prometu v prestolnici, zanje pa je namenjenih le tri odstotke javnega prostora v mestu. "Do agresije pride, ko je premalo prostora, kar povzroči še več stresa," je dejala. A nekateri opozarjajo, da ni mogoče vsepovsod zgraditi kolesarskih poti.

Policija skuša število prekrškarjev med kolesarji zmanjšati tudi s policisti na kolesih. Trenutno jih v Berlinu deluje okoli 40, spomladi naj bi jih bilo že okoli sto, kasneje pa še več, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin