SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beloruski režim državljanom dodatno omejil izhod iz države

0,11

termometer

Aleksander Lukašenko
Beloruski režim, ki ga že vse od leta 1994 vodi Aleksander Lukašenko, je stroge omejitve potovanja v tujino uvedel decembra lani, uradno v kontekstu boja proti covid-19. Foto: Guliverimage

Beloruski režim pod vodstvom Aleksandra Lukašenka je uvedel dodatne omejitve glede tega, kdo lahko zapusti državo. Po novem jo bodo lahko zapustili le še tisti beloruski državljani, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v kateri drugi državi, ne pa tudi dovoljenja za začasno bivanje. 

V opoziciji opozarjajo, da Aleksander Lukašenko nima nobene pravne osnove za sprejemanje tovrstnih omejitev. Kot je zatrdil Valerij Kovalevski, svetovalec opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, je ta ukrep povsem jasno v nasprotju z belorusko zakonodajo in tudi ustavo.

Do ukrepa je prišlo po vse več poskusih Belorusov, da bi zapustili državo, kjer Lukašenkov režim vse od spornih volitev avgusta lani izvaja pogrom nad opozicijo in oporečniki.

Stroge omejitve potovanja v tujino

Beloruska mejna policija je sporočila, da so v zadnjem času prejeli več zahtev, da bi prebivalci Belorusije zapustili državo na podlagi dovoljenja za prebivanje v kateri od drugih držav. A kot so pojasnili, imajo pravico do odhoda iz države le tisti, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v tuji državi. "Dovoljenje za začasno bivanje ne predstavlja upravičenega razloga za potovanje v tujino." 

Beloruski režim, ki ga že vse od leta 1994 vodi Lukašenko, je stroge omejitve potovanja v tujino uvedel decembra lani, uradno v kontekstu boja proti covid-19. Tako je pot iz Belorusije po kopnem mogoča le enkrat v šestih mesecih. 

Odprto je bilo potovanje z letali, vendar je tudi to sedaj močno omejeno, ker je Evropska unija po zajetju Ryanairovega letala prepovedala beloruskim letalom uporabo evropskega zračnega prostora in letališč, evropskim letalskim družbam pa odsvetovala potovanja v Belorusijo in uporabo beloruskega zračnega prostora.

Litva je medtem ponudila pomoč Belorusom, ki si želijo pobegniti izpod Lukašenkove represije, v obliki šestmesečnih vizumov. Očitno pa je Minsk sedaj to možnost odpravil.

Aleksander Lukašenko Novice Po ugrabitvi Ryanairovega letala: "Nimam besed. Diktator je popolnoma zblaznel." #video

Stanje v Belorusiji se ne umirja

Režim nadaljuje pogrom proti opozicijskim aktivistom in tudi novinarjem. V torek je na sodišču v Minsku prišlo celo do incidenta, ko se je skušal politični aktivist Stepan Latipov kar med obravnavo ubiti. Zabodel se je v vrat, domnevno s pisalom. Nezavestnega so hitro odpeljali v bolnišnico, kjer so ga uspeli ohraniti pri življenju.

Kot je sporočila neodvisna organizacija za spremljanje človekovih pravic v Belorusiji, Viasna, naj bi si aktivist skušal vzeti življenje zaradi pritiskov v priporu. Na sodišče je prišel ves v modricah.

Je pa medtem po 20 dneh zapora na prostost prišel neodvisni novinar Aleksander Burakov, ki redno poroča za nemški Deutsche Welle. V zaporu naj bi bil deležen mučenja, ker je poročal "o nedovoljenem dogodku."

Aleksander Lukašenko Novice Kako je Lukašenko postal diktator s pomočjo dveh škatel žebljev Roman Protasevič Novice Belorusija potrdila aretacijo Protaseviča, ta se je oglasil na spletu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin