Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2020,
14.20

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

37

Natisni članek

Aleksander Lukašenko protesti Belorusija

Sreda, 19. 8. 2020, 14.20

3 leta, 8 mesecev

EU ne priznava izida volitev v Belorusiji, oglasil se je tudi Janša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

37

Aleksander Lukašenko | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska unija ne priznava izida predsedniških volitev v Belorusiji, ki niso bile niti svobodne niti poštene, sta po današnjem virtualnem vrhu EU sporočila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsedujoča Svetu EU, nemška kanclerka Angela Merkel. Michel je v Bruslju napovedal, da bo unija proti Belorusiji v kratkem uvedla nove sankcije. Lukašenko je v luči dogajanj v državi pred tem zahodnim voditeljem sporočil, da bi se morali osredotočiti na lastne težave, namesto da se ukvarjajo s političnim položajem v Belorusiji.

"Te volitve niso bile niti svobodne niti poštene in niso ustrezale mednarodnim standardom. Ne priznavamo rezultatov, ki so jih predstavile beloruske oblasti," je Charles Michel po vrhu dejal na novinarski konferenci v Bruslju, poroča STA.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem dejala, da je unija pripravljena podpreti miren in demokratičen prehod oblasti v Belorusiji. "Stojimo ob beloruskem ljudstvu, ki si želi temeljnih svoboščin in demokracije," je dodala.

EU bo v kratkem uvedla sankcije proti "znatnemu številu" posameznikov, ki stojijo za volilnim ponarejanjem in nasilnim zatiranjem protestov v Belorusiji, je napovedal Michel. "Trdno stojimo za pravico beloruskega naroda, da sam odloča o svoji usodi," je poudaril.

Kot je napovedal, bo EU kmalu uvedla sankcije, ki vključujejo prepoved potovanja v EU in zamrznitev premoženja, proti večjemu število število posameznikov, odgovornih za nasilje, represijo in goljufije na volitvah. Ljudje v Belorusiji si zaslužijo demokratično pravico, da izvolijo svoje voditelji in oblikujejo svojo prihodnost, je še poudaril.

"Volitve niso bile niti poštene in niti svobodne, zato njihovega izida ni mogoče priznati," pa je poročanju nemške tiskovne agencije v Berlinu po videokonferenčnem vrhu dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Po njenih besedah ni dvoma, da je na volitvah v Belorusiji prišlo do množične kršitve pravil.

Merklova je obsodila "brutalno nasilje" proti protestnikom s strani režima v Minsku ter zagotovila, da je EU na strani protestnikov. Pozvala je k nacionalnemu dialogu v Belorusiji, ki bi ob sodelovanju predsednika Aleksandra Lukašenka omogočil mirno rešitev krize.

Janša: Slovenija podpira demokratične zahteve Belorusov

Prva skrb EU je, da se spoštujejo temeljne pravice in svoboščine beloruskih državljanov, vključno s pravico do svobodnih in poštenih volitev ter samoodločbe o svojih mednarodnih povezavah, je na današnjem vrhu EU o razmerah v Belorusiji poudaril premier Janez Janša, so sporočili iz njegovega kabineta.

"Od Rusije zahtevamo priznavanje enakih pravic beloruskemu narodu. Slovenija iz lastnih izkušenj pozna občutke ob ukradenih volitvah in zato še posebej razume in podpira demokratične zahteve Belorusov," je dejal premier.

Kot je poudaril, bi le nove predsedniške volitve ob močni prisotnosti opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) lahko vodile v stabilizacijo države in zagotovile mir. Prav tako se Slovenija strinja, da je treba sankcije skrbno usmeriti tako, da ne bodo prizadele beloruskih državljanov in gospodarstva, pač pa bodo ciljale na odgovorne posameznike v državi, so sporočili iz njegovega kabineta. S tem bo EU po njegovem okrepila podporo beloruski demokraciji, hkrati pa naj se EU tudi zaveže, da bo Belorusiji gospodarsko pomagala po koncu te krize.

Lukašenko vladi ukazal preprečitev nemirov

Dolgoletni predsednik Lukašenko je vladi danes ukazal, da mora preprečiti nadaljnje nemire zaradi njegovega vztrajanja pri zmagi na nedavnih predsedniških volitvah in zaščiti meje. "V Minsku ne sme več biti nemirov. Ljudje so utrujeni, zahtevajo mir in tišino," je dejal na sestanku nacionalnega varnostnega sveta, medtem ko državo od spornih predsedniških volitev 9. avgusta pretresajo množični protesti opozicije.

Od vlade je tudi zahteval, da zagotovi delovanje podjetij, potem ko se je več ključnih državnih podjetij odzvalo na poziv opozicije k stavki, poroča francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Povedal je tudi, da je obmejnim oblastem ukazal okrepitev varnostnih ukrepov in nadzora na vseh mejah. Po njegovem je to potrebno, da bi preprečili, da bi v Belorusijo iz drugih držav prišli skrajneži, orožje, strelivo in denar, s katerim bi financirali nemire. Zatrdil je, da denar že prihaja.

Vojski pa je ukazal, da mora biti še posebej pozorna na premike enot zveze Nato na ozemlju sosednje Poljske in Litve. Spremljati moramo smer njihovega gibanja in njihove načrte, je dodal.

Belorusija potrdila smrt moškega, ustreljenega na protivladnih protestih

Belorusko zdravstveno ministrstvo je sicer danes potrdilo, da je v eni od bolnišnic v tej državi umrl 43-letni moški, za katerega njegova družina trdi, da je bil ustreljen na protivladnih protestih.

Belorusija protesti
Novice Na ulicah več deset tisoč Belorusov

V bolnišnici je umrl 43-letni Genadij Šutov, je sporočilo ministrstvo. Njegova hčerka trdi, da ga je policija ustrelila v glavo na protivladnih protestih v mestu Brest 11. avgusta, poroča neodvisni spletni portal Tut.by. Policija je pred tem potrdila, da je streljala na protestnike in enega med njimi ranila, piše STA.

Lukašenko: Imajo veliko svojih težav

Režim v Minsku se je na množične protivladne proteste, ki so v Belorusiji izbruhnili po zaprtju volišč in razglasitvi rezultatov predsedniških volitev 9. avgusta, odzval z aretacijami in brutalnim nasiljem. O razmerah v Belorusiji danes na izrednem virtualnem vrhu razpravljajo voditelji članic EU. Opozicijska voditeljica in kandidatka na volitvah v Belorusiji Svetlana Tihanovska je Unijo danes pozvala, naj izide volitev zavrne.

Belorusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Preden kažejo s prstom na nas, bi morali na agendo svojih sestankov uvrstiti rumene jopiče v Franciji in grozljive nemire v ZDA," pa je na seji beloruskega sveta za nacionalno varnost poudaril predsednik Lukašenko. "Imajo veliko svojih težav," je dejal ter med drugim spomnil na proteste proti karanteni zaradi koronavirusa v Nemčiji in drugih evropskih državah.

Zagrozil je še, da je vsako tuje vmešavanje v razmere v Belorusiji nesprejemljivo in da se bodo nanj ostro odzvali. "Tisti, ki že brusijo meče, še posebej v tujini, bodo naleteli na odločno zavrnitev. In to ni neka prazna izjava. Poljske zastave že plapolajo v Grodni, to je nedopustno. Takšne stvari bomo odločno preprečili," je bil jasen po poročanju beloruske državne tiskovne agencije BelTA, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije. Nekateri mediji so pred tem poročali, da so protestniki v Grodni, mestu na zahodu Belorusije, na shodih nosili zastave EU, še navaja STA.

Lukašenko Belorusija
Novice V Belorusiji protesti, Lukašenko se je povezal s Putinom
Ne spreglejte