Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2020,
14.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

1

Natisni članek

ogenj Bejrut Libanon požar

Četrtek, 10. 9. 2020, 14.50

3 leta, 7 mesecev

Bejrut: v pristanišču izbruhnil silovit požar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

1

V Bejrutu je danes izbruhnil požar v skladišču na območju pristanišča, kjer je prejšnji mesec odjeknila silovita eksplozija, ki je uničila velik del libanonske prestolnice. Vzrok požara za zdaj še ni znan, na območju pa so gasilci.

Požar je izbruhnil na območju skladišča pnevmatik, so sporočili iz libanonske vojske. Kot so dodali, so na območju gasilci, pomaga pa tudi vojaški helikopter. Direktor pristanišča Bassem Qays je zagotovil, da ni nevarnosti za eksplozijo. Potrdil je, da je požar izbruhnil v skladišču z različnimi olji, med drugim za kuhanje, in se razširil na skladišče pnevmatik, poroča STA.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da je požar prizadel tudi njihovo skladišče s hrano. V skladišču je več tisoč paketov s hrano in pol milijona litrov olja. "Škodo je treba še oceniti. Vendar pa bi bile lahko naše humanitarne operacije resno motene," je dodal regionalni direktor ICRC Fabrizio Carboni. Predstavnik libanonske civilne zaščite George Abu Mousa pa je zagotovil, da bo požar verjetno kmalu pod nadzorom. Za zdaj so zaprli območje, da bi tako omejili ogenj.

Eksplozije v Libanonu
Novice Preiskovalci odkrili potencialen vzrok za eksploziji v Bejrutu #video

Nad pristaniščem se vije gost, črn dim

V pripravljenosti so enote libanonskega Rdečega križa. Kot je pojasnil generalni sekretar George Kettnah, so obravnavali osebo s težavami z dihanjem, vendar ne gre za nič resnega. Oblasti so ljudi v pisarnah in poslopjih v bližini pristanišča preventivno pozvale, naj zapustijo območje. Na posnetkih z družbenih omrežij je mogoče videti, kako se z območja pristanišča vije gost, črn dim.

Požar je izbruhnil na območju skladišča pnevmatik, so sporočili iz libanonske vojske. | Foto: Reuters Požar je izbruhnil na območju skladišča pnevmatik, so sporočili iz libanonske vojske. Foto: Reuters

Libanonski predsednik Michel Aoun je dejal, da bi bil požar lahko posledica sabotaže, tehnične napake ali malomarnosti. "V vsakem primeru je treba vzrok ugotoviti čim prej, odgovorni pa morajo odgovarjati," je poudaril Aoun.

Spomnimo, v skladišču v bejrutskem pristanišču je v začetku avgusta odjeknila silovita eksplozija, ki je močno razdejala mesto. V dogodku je umrlo več kot 190 ljudi, ranjenih je bilo več tisoč. Posledice eksplozije ogromnih količin amonijevega nitrata so vidne po vsem mestu, poroča STA.

Tomo Križnar
Novice Tomo Križnar iz Bejruta: Imel sem občutek, da je sodni dan #video
Ne spreglejte