Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
13.52

Osveženo pred

3 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Natisni članek

Herbert Kickl FPÖ Karl Nehammer Avstrija

Torek, 22. 10. 2024, 13.52

3 dni, 4 ure

Avstrijski predsednik mandat za sestavo vlade podelil Nehammerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60
Vodja FPÖ Herbert Kickl | Vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl kljub zmagi na parlamentarnih volitvah ne bo sestavljal vlade. | Foto Reuters

Vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl kljub zmagi na parlamentarnih volitvah ne bo sestavljal vlade.

Foto: Reuters

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je mandat za sestavo vlade podelil vodji Ljudske stranke (ÖVP) Karlu Nehammerju. Obenem ga je zaprosil, naj nemudoma začne pogajanja s socialdemokrati (SPÖ). Za to se je odločil, ker da skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki so sicer na volitvah zmagali, ne najdejo koalicijskega partnerja. Nehammer je nakazal, da je odprt za prvo tristransko vladajočo koalicijo v zgodovini države. Želi si, da bi imela Avstrija imela stabilno zvezno vlado s podporo široke večine.

Vodja SPÖ Andreas Babler je v odzivu sporočil, da je odprt za konstruktivne pogovore. Je pa poudaril, da bo njegova stranka del vladajoče koalicije le, če bo z ljudsko stranko skupaj našla rešitve za velike izzive, s katerimi se sooča Avstrija. Tudi liberalni Neos je že izrazil interes za sodelovanje v novi vladi.

Ključne naloge migracije, konkurenčnost in zdravstvo

Nehammer je med ključnimi vprašanji, s katerimi se bo ukvarjala nova vlada, omenil konkurenčnost Avstrije, migracije in integracijo ter celovit sistem zdravstvenega varstva in oskrbe. Ob tem je opozoril SPÖ, ki je sicer ni izrecno imenoval, da lahko socialno državo financirajo le ljudje, ki delajo in so pripravljeni delati.

Čeprav se mandat za sestavo vlade običajno podeli vodji stranke, ki je na volitvah prejela največ glasov, to ni zapisano v avstrijski ustavi. Alexander Van der Bellen je še dejal, da gre tokrat za popolnoma neobičajen primer, saj da nihče ni želel sodelovati v vladi s stranko, ki je prejela največ glasov.

Svobodnjaki brez partnerja

"Herbert Kickl ni našel nobenega koalicijskega partnerja, ki bi mu omogočil, da postane zvezni kancler," je v palači Hofburg, sedežu avstrijskega predsednika, dejal Van der Bellen.

Herbert Kickl
Novice Uradni izidi potrdili zmago avstrijskih svobodnjakov, Kickl napoveduje novo dobo

Obenem sta mu vodja ÖVP Karl Nehammer in SPÖ Andreas Babler pojasnila, da iz skrbi za demokracijo in pravno državo ne želita vladati z FPÖ, je dejal. Kot utemeljitev sta po njegovih besedah navedla tudi Rusiji naklonjeno usmeritev stranke, odsotnost ograjevanja od desnih ekstremov, varnostne pomisleke tujih obveščevalnih služb in žaljivo govorico.

Vodja še ni obupal

Kickl je dal vedeti, da še vedno vidi možnost, da bi se njegova stranka pridružila vladi. "Obljubljam vam, nismo še rekli zadnje besede," je prek družbenih omrežij sporočil volivcem.

Herbert Kickl
Novice Je to trdnjava Putinovih zaveznikov tik ob Sloveniji?

Na parlamentarnih volitvah konec septembra so slavili svobodnjaki pred ljudsko stranko in socialdemokrati. Vodja ÖVP in trenutni kancler Nehammer je sicer po volitvah izrazil pripravljenost za sodelovanje z FPÖ - pod pogojem, da vodja stranke Kickl ne bo prevzel nobene funkcije v vladi. A Kickl je vztrajal, da želi postati naslednji kancler.

Tudi druge stranke so zavrnile zamisel o oblikovanju koalicije s svobodnjaki. Ti imajo v novem sklicu 183-članskega parlamenta 57 sedežev, ljudska stranka 51, socialdemokrati pa 41. V parlament se je uspelo prebiti še liberalnemu Neosu z 18 poslanci in Zelenim s 16. Neos je po poročanju APA že izrazil interes za sodelovanje v novi vladi.

Avstrija meja
Novice Avstrija napoveduje vnovično podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo
Ne spreglejte