Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2024,
8.18

Osveženo pred

1 dan, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,47

Natisni članek

Donald Trump atentat

Nedelja, 14. 7. 2024, 8.18

1 dan, 20 ur

ODZIVI IZ TUJINE: To o atentatu pravijo Kitajci in Rusi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,47
Donald Trump atentat | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Prihajajo prvi odzivi na atentat na Donalda Trumpa iz tujine. Kitajski predsednik Xi Jinping je izrazil sožalje Donaldu Trumpu.

 Številni predsedniki držav in vlad so obsodili politično nasilje in izrazili podporo prizadetim med strelskim napadom. 

"Predsednik Xi Jinping je izrazil svoje sožalje nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu," so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. 

Odzvala se tudi Moskva. ZDA je svetovala, naj proučijo svojo politiko spodbujanja sovraštva, in dodala, da bi sredstva, ki jih dajejo Ukrajini, mogoče morale nameniti financiranju policije.

Kaj pravijo slovenski politiki

"V demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki. Zanj ni prostora v političnem življenju, ne v javnem in zasebnem življenju," je danes na družbenem omrežju X sporočila Pirc Musar ter obenem izrazila pretresenost ob napadu na nekdanjega ameriškega predsednika.

Podobno se je odzval Golob. "Močno obsojam napad na nekdanjega predsednika Trumpa. Politično nasilje nima prostora v demokratičnih družbah," je sporočil.

"Molimo za predsednika Trumpa in ameriški narod," je na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je medtem izrazila pretresenost nad poskusom atentata in smrtjo udeleženca zborovanja. "Dejanja političnega nasilja nimajo mesta v demokraciji in so nesprejemljiva," je zapisala na omrežju X. Trumpu je zaželela hitro okrevanje ter dodala, da je v mislih z vsemi nedolžnimi žrtvami.

Kaj pravijo evropski politiki

"Sovražni govor levih politikov in medijev, ki desne politike označujejo za rasiste in naciste, ima posledice. Igrajo se z ognjem," je atentat komentiral nizozemski politik Geert Wilders.

"Zgrožen sem. Takšno nasilje nima opravičila in mesta nikjer na svetu. Nikoli ne sme prevladati nasilje. Oddahnil sem si, ko sem izvedel, da je Donald Trump zdaj na varnem, in mu želim čimprejšnje okrevanje. Moje sožalje gre bližnjim žrtve tega napada. Vsem, ki jih je ta dogodek prizadel, želim moči. Želim si, da bi Amerika iz tega izšla močnejša," je po napadu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

"Znova smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki," je sporočil visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell.

S tem se je strinjala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je na družbenem omrežju X danes še zapisala, da jo je napad globoko šokiral.

Politično nasilje je kot nesprejemljivo označil kanadski premier Justin Trudeau.

Poskus atentata je obsodil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki Trumpu želi hitro okrevanje, je sporočil tiskovni predstavnik Guterresa Stephan Dujarric.

Britanski premier Keir Starmer je izrazil zaprepadenost nad šokantnimi prizori in sporočil, da politično nasilje nima prostora v naših družbah v nobeni obliki.

Madžarski predsednik Viktor Orban in velik zaveznik Trumpa je omenil temne čase in dejal, da misli na Trumpa in moli zanj.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem izrazila upanje, da bo v volilni kampanji v prihodnjih mesecih dialog premagal sovraštvo, in zaželela Trumpu hitro okrevanje.

Kaj pravijo svetovni politki

Argentinski predsednik Javier Milei je za atentat obtožil mednarodno levico. "V paniki zaradi porazov na volitvah se zatekajo k terorizmu, da vsilijo svojo nazadnjaško in avtoritarno agendo," je dejal.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da morajo strelski napad ostro obsoditi vsi branilci demokracije in političnega dialoga.

AFP navaja med drugim tudi indijskega premierja Narendro Modija, ki je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi napada na njegovega prijatelja Trumpa.

Avstralski premier Anthony Albanese je izrazil olajšanje, da je Trump na varnem in dejal, da v demokratičnem procesu ni prostora za nasilje.

Napad je obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je izrazil šok zaradi očitnega napada in dejal, da moli za Trumpovo varnost in hitro okrevanje.

Obsodbe napada so se med drugim zvrstile še iz Japonske, Avstralije, Nove Zelandije, Kostarike in Čila.

Trump
Novice Trump nekaj ur po napadu: Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe ... #video
Joe Biden
Novice ODZIVI V ZDA: Biden govoril s Trumpom: "Molim zanj in za njegovo družino"
trump atentat
Novice Atentat na Donalda Trumpa: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?
Ne spreglejte