SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški senat potrdil sprejem Finske in Švedske v zvezo Nato

0,16

termometer

Joe Biden |  Pri zgodovinskem glasovanju sta bila navzoča tudi veleposlanika obeh držav, Finske in Švedske.  | Foto: Reuters
Pri zgodovinskem glasovanju sta bila navzoča tudi veleposlanika obeh držav, Finske in Švedske. Foto: Reuters

Ameriški senat je v sredo s 95 glasovi proti enemu ratificiral pogodbi o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato. Dokument mora zdaj podpisati predsednik ZDA Joe Biden, ki je odločitev senata že pozdravil. Obe državi, ki sta doslej vztrajali pri nevtralnosti, sta se za vstop v Nato odločili po ruski agresiji na Ukrajino.

Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer, je med glasovanjem v dvorano povabil veleposlanika obeh držav, da si ogledata zgodovinsko glasovanje.

Proti je glasoval le republikanec Josh Hawley, ki je znan kot tisti podpornik nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki je bežal pred napadalci na kongres 6. januarja lani, potem ko jih je tik pred napadom spodbujal z dvignjeno pestjo.

"Opozorilni strel vsem tiranom na svetu"

"Zgodovinsko glasovanje pošilja pomembno sporočilo o trajni zavezi Natu in zagotavljanju pripravljenosti zavezništva na soočanje z izzivi današnjega časa in prihodnosti," je sporočil Biden in dodal, da se veseli svojega podpisa pod pogodbi za vstop dveh trdnih demokracij z visoko usposobljenimi oboroženimi silami v največje obrambno zavezništvo v zgodovini.

Pristopni pogodbi mora ratificirati vseh 30 članic zveze Nato. Doslej je to nalogo opravila polovica članic zavezništva, tudi Slovenija.

"To pošilja opozorilni strel vsem tiranom na svetu, ki mislijo, da se lahko kar lotijo svobodnih demokracij. Neizzvana ruska invazija je spremenila način našega razmišljanja o svetovni varnosti," je pred glasovanjem izjavila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Podobno so menili skoraj vsi drugi senatorji razen Hawleyja, ki je trdil, da ameriško zavezništvo z Evropo odvrača pozornost od glavnega nasprotnika ZDA, ki ni Rusija, ampak je Kitajska.

Zveza Nato Novice Kaj pomeni vstop Švedske in Finske v Nato

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin