Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
8.23

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

sankcije ZDA Iran

Torek, 7. 8. 2018, 8.23

5 let, 8 mesecev

Ameriške sankcije proti Iranu začele veljati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Borut Pahor Hasan Rohani Iran | Iranski predsednik Hasan Rohani je v ponedeljek zagotovil, da bo njegova država kljub ameriškim sankcijam spoštovala jedrski sporazum. | Foto Daniel Novakovič/STA

Iranski predsednik Hasan Rohani je v ponedeljek zagotovil, da bo njegova država kljub ameriškim sankcijam spoštovala jedrski sporazum.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Začel je veljati prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu. Davi od 6. ure po srednjeevropskem času je prepovedano poslovanje z iranskimi finančnimi ustanovami, trgovina z dragocenimi kovinami ter sodelovanje z iranskim avtomobilski sektorjem. ZDA so tudi odpravile določena dovoljenja za uvoz dobrin iz Irana, zlasti perzijskih preprog in hrane.

Ostrejše bodo sankcije po 5. novembru, zlasti s prepovedjo trgovanja z iransko nafto. Sankcije bodo doletele iransko logistiko, pa tudi finančno industrijo s centralno banko na čelu. Prav tako naj bi takrat začela veljati prepoved sodelovanja ameriških podjetij s tujimi podjetji, ki bi še sodelovala z Iranom.

Bela hiša
Novice Trump ob ponovni uvedbi sankcij ostaja odprt do dogovora z Iranom

Sankcije ZDA uvajajo v skladu z odstopom od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij.

ZDA Iranu očitajo, da načrtno destabilizira države na Bližnjem vzhodu, kot sta Jemen in Sirija in čeprav to ni formalno del jedrskega sporazuma, je bil to za ameriškega predsednika Donalda Trumpa zadosten razlog, da se je maja odločil za njegovo odpoved.

Iran je zaradi ponovne uvedbe sankcij vložil pritožbo proti ZDA na Meddržavnem sodišču v Haagu. Teheran želi s pritožbo doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij. V Teheranu trdijo, da ZDA s svojimi dejanji kršijo mednarodne obveznosti.

Donald Trump
Novice Trump iranskemu predsedniku: Nikoli več ne grozite ZDA

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer v ponedeljek zagotovil, da bo njegova država kljub ameriškim sankcijam spoštovala jedrski sporazum. Je pa zavrnil poziv ZDA k novim pogajanjem o iranskem jedrskem programu, medtem ko uvajajo sankcije, češ da ni smiseln.

Iran in preostale podpisnice zgodovinskega sporazuma iz leta 2015 - Velika Britanija, Nemčija, Francija in Kitajska - si prizadevajo za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat. Kljub temu bodo morala podjetja iz vsega sveta sedaj izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA.

Donald Trump
Novice Iranski zunanji minister zavrača Trumpove "piarovske trike"

Zunanji ministri držav članic EU, vključno s Slovenijo, so sredi julija potrdili ukrep za zaščito evropskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij. V ponedeljek pa so visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini ter zunanji ministri držav podpisnic sporazuma zagotovili, da si bodo prizadevali za ohranitev "učinkovitih finančnih kanalov" z Iranom in izrazili odločenost zaščititi evropska podjetja, ki bodo poslovala z Iranom.

Z začetkom veljavnosti prvega svežnja znova uvedenih ameriških sankcij proti Iranu je danes začel veljati tudi posodobljen akt EU, s katerim želi unija ublažiti posledice sankcij za evropska podjetja, ki zakonito poslujejo v Iranu, so sporočili iz Bruslja.
Ne spreglejte