Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
6.37

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

ZDA Iran sankcije

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 6.37

5 let, 8 mesecev

Trump ob ponovni uvedbi sankcij ostaja odprt do dogovora z Iranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Bela hiša | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi ob ponovni uvedbi sankcij proti Iranu, ki jo je objavil danes na svojem posestvu v New Jerseyju, omenil, da je odprt do morebitnega novega jedrskega sporazuma med državama. Trump je ZDA umaknil iz mednarodnega jedrskega sporazuma, ki so ga velike sile dosegle z Iranom leta 2015.

Iran se je v skladu s sporazumom odpovedal razvoju jedrskega orožja, v zameno pa so bile odpravljene mednarodne sankcije. Z umikom ZDA iz sporazuma ameriške sankcije ponovno stopajo v veljavo.

Trump ostaja odprt do dogovora o škodljivosti iranskega režima

Prvi sveženj sankcij bo v veljavo uradno stopil v torek, jeseni pa bodo uvedene dodatne ostrejše sankcije, med drugim prepoved poslovanja z iranskimi finančnimi ustanovami na čelu s centralno banko.

"V času, ko ohranjamo naš maksimalni gospodarski pritisk na iranski režim, ostajam odprt do bolj celovitega dogovora, ki bo zadeval vse škodljive dejavnosti iranskega režima, vključno z raketnim programom in podporo terorizmu," je sporočil Trump.

Turčija
Novice Turčija sporoča ZDA: Grožnje in sankcije ne bodo delovale

V sporočilu je pojasnil, da prvi sveženj sankcij med drugim zadeva iranski avtomobilski sektor in trgovino z zlatom ter drugimi žlahtnimi kovinami. Vse ostale sankcije pa bodo ponovno uvedene 5. novembra. Te zadevajo iranski energetski sektor in transakcije tujih finančnih ustanov s centralno banko Irana.

Po Trumpovem mnenju bodo mnoge organizacije tvegale posledice

Ostale podpisnice iranskega jedrskega sporazuma, kot so Nemčija, Francija, Rusija in Kitajska, za zdaj pri njegovi veljavnosti še vztrajajo, kmalu pa se bo potrebno odločiti.

"Posamezniki ali organizacije, ki ne bodo prenehale svoje aktivnosti z Iranom, tvegajo resne posledice," je sporočil Trump in mednarodno skupnost pozval, naj prisili Iran v odločitev - ali bo prenehal z grozečim obnašanjem in se ponovno povezal z mednarodno ekonomijo, ali pa bo nadaljeval pot navzdol po poti gospodarske izolacije.

Trump je nato še ponovil, da je bil sporazum, od katerega je odstopil, grozen dogovor, ki ni blokiral iranske poti do jedrskega orožja in je financiral morilsko diktaturo, ki še naprej širi prelivanje krvi, nasilje in kaos.

Ostali podpisniki sporazuma in mednarodni opazovalci se s tem ne strinjajo. Iran je doslej spoštoval določila sporazuma, ki zadeva le jedrski program Teherana.

Ne spreglejte