SiolNET. Novice Svet
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Američani v Albaniji odpirajo štab za svoje specialne sile

1,02

termometer

Ameriška vojska, marinci, helikopter
"Albanija je najboljša lokacija, ki ponuja možnost hitrega premikanja in usposabljanja na Balkanu v tesnem sodelovanju z drugimi zavezniškimi in partnerskimi silami," pravijo Američani. Foto: Getty Images

Ameriško specialno poveljstvo za Evropo (SOCEUR) bo v Albaniji na rotacijski osnovi odprlo svoj štab, ki bo zagotovil večjo interoperabilnost z albanskimi zavezniki, pomemben dostop do transportnih vozlišč na Balkanu in večjo logistično prilagodljivost, so v četrtek sporočili s poveljstva s sedežem v Stuttgartu v Nemčiji.

"Albanija je najboljša lokacija, ki ponuja možnost hitrega premikanja in usposabljanja na Balkanu v tesnem sodelovanju z drugimi zavezniškimi in partnerskimi silami," je ob tem dejal poveljnik SOCEUR, generalmajor David H. Tabor. Dodal je, da Albanija ostaja pomembna zaveznica v Natu in cenjena varnostna partnerica, tako regionalno kot globalno.

Poklon profesionalizmu albanske vojske

V SOCEUR so v sporočilu za javnost še zapisali, da bo imel poveljniški štab v Albaniji pomembno vlogo pri izkazovanju zavezanosti ZDA njenim zaveznikom in partnerjem na Balkanu ob polni podpori albanske vlade. Gre tudi za poklon profesionalizmu albanske vojske, so še zatrdili.

Dodali so, da s stalnim usposabljanjem in tesnim sodelovanjem ameriške specialne operativne sile zagotavljajo pomembno povezavo med zavezniki in partnerji v regiji ter s tem krepijo regionalno stabilnost.

Nada Drobne Popovič, Aleksander Čeferin, Alexander Dyukov Novice Nada Drobne Popović je bila pri Gazpromu brez Čeferina kranjska klobasa Novice Kranjska klobasa zdaj tudi za krvodajalce v Ljubljani Milorad Dodik Novice ZDA ostro proti Dodiku: Ogroža stabilnost BiH in regije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin