Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
17.00

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

Srbija volitve Aleksandar Vučić

Sreda, 29. 11. 2023, 17.00

5 mesecev

Aleksandar Vučić s posnetkom seksa nad opozicijskega politika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
Aleksandar Vučić | Srbi bodo 17. decembra odšli na volišča. | Foto Guliverimage

Srbi bodo 17. decembra odšli na volišča.

Foto: Guliverimage

Predčasne parlamentarne volitve v Srbiji, ki bodo 17. decembra, so vse bližje, volilna kampanja pa postaja vse bolj umazana.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je 1. novembra razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve. Predvolilna kampanja je v polnem teku in čeprav Vučić ni več predsednik vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), je še kako prisoten v volilni kampanji stranke. 

Za srbski portal N1 je nekdanji podpredsednik vlade in univerzitetni profesor Žarko Korać dejal, da volilna kampanja postaja vse bolj umazana, Vučić pa se je, kot je dejal Korač, spustil na osebno raven in je pripravljen obračunati s komerkoli, ki mu nasprotuje ter s tem predstavlja grožnjo na prihajajočih volitvah.

Opozicijski politik: Vedel sem, da se bo to nekoč zgodilo

Predsednik srbske opozicijske stranke Skupaj Đorđe Miketić je v pogovoru za televizijo N1 tako razkril, da je z neznane telefonske številke prejel intimno fotografijo oziroma zajem zaslona posnetka spolnega odnosa, zraven pa vprašanje, ali je na to pripravil svojo mamo. Ali je na fotografiji res on, ni potrdil, saj fotografija menda ni ostra. 

Sporočilo je dobil potem, ko ga je Vučić v nedeljo zvečer na televiziji Pink označil za "človeško sramoto" in namignil, da "nekaj ve o njem, o čemer ne sme govoriti". 

Miketić je sporočilo objavil tudi na družbenem omrežju X in napovedal, da bo vložil tožbo in za pričo poklical Vučića. "To je dokaz, da Varnostno-informacijska agencija (BIA) ne ščiti države, temveč dela za Aleksandra Vučića in režim SNS, cilja pa na opozicijo in državljane," je zapisal Miketić. 

"Vse, kar imate, ni neznano ne meni ne moji družini. Ko si pred letom in pol vstopil v mojo hišo in mi ukradel računalnik, sem vedel, da se bo to nekoč zgodilo," je še zapisal Miketić in dodal, da je krajo prijavil policiji. 

"Edina stvar, ki je nisem mogel niti slutiti, je, da se bo ukvarjal z mojim življenjem osebno. Aleksandar Vučić, videti si res nervozen," je v naslednji objavi še zapisal Miketić. 

Se Vučiću trese stolček?

Da je Vučićevo javno obračunavanje z nasprotniki pokazatelj njegove zaskrbljenosti, meni tudi Korać. "Na volitve gre v politični defenzivi. V zunanji politiki je naredil veliko napako, saj je zadnja stvar, ki si jo EU želi, vojna na Kosovu. Trudi se zmagati na teh volitvah in poslati sporočilo Zahodu, da ga morda nimajo radi, da pa je on edini, s katerim se lahko pogajajo," je za srbski portal N1 še povedal Korać. 

"Dela vse, kar lahko, deli denar, kritike žali na najbolj primitiven način, podivjan je, ker ga je strah, da bi lahko izgubil na teh volitvah. Terorizira politično sceno v Srbiji. Kdorkoli je proti njemu, je takoj nasprotnik Srbije. Državljanom Srbije daje izbiro, ali jaz ali nekdo, ki bo uničil Srbijo," je Vučićevo delovanje še komentiral Korać. 

Decembrske parlamentarne volitve bodo že 14. volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi in desete predčasne, poroča Tanjug. Srbi so na volišča nazadnje odšli za predčasne parlamentarne volitve 3. aprila lani, na katerih je zmagala Srbska napredna stranka (SNS). Hkrati z njimi so potekale tudi predsedniške volitve, na katerih je bil Vučić izvoljen za nov mandat.

Zahtevo za razpis predčasnih parlamentarnih volitev kot tudi volitev v beograjsko skupščino do konca leta so Vučiću septembra predložili predstavniki proevropskega dela srbske opozicije.

Proevropska opozicija v srbskem parlamentu, ki je v preteklih mesecih organizirala tudi proteste pod geslom Srbija proti nasilju, je septembra podpisala dogovor o predvolilnem sodelovanju. Cilj dogovora je sodelovanje vseh srbskih opozicijskih strank in gibanj za zagotovitev poštenih volitev ter zmaga nad trenutnim režimom s Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu, ki jo je do nedavnega vodil Vučić. STA

Aleksandar Vučić
Novice Vučić razpustil parlament in razpisal predčasne volitve

 

Ne spreglejte