Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
8.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kemično orožje

Torek, 24. 7. 2012, 8.52

8 let

Al Asad kemično orožje preselil na letališča ob mejah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Režim Bašarja Al Asada je zagrozil z uporabo kemičnega orožja, če bodo tujci posredovali v državljanski vojni. Po navedbah Svobodne sirske vojske pa naj bi orožje že preselil na meje.

Predstavniki sirske vlade so še pred kratkim vztrajno trdili, da ne posedujejo orožja za množično uničevanje, včeraj pa javno napovedali, da bodo kemično orožje uporabili proti vsem tistim, ki bi poskušali preprečiti nadaljnje spopade v Siriji. "Sirija svojega kemičnega orožja ne bo uporabila proti svojim državljanom, ampak samo v primeru zunanjega napada. Generali pa se bodo odločili, kdaj in kako ga bomo uporabili," je včeraj povedal Jihad Makdisi, sirski zunanji minister.

Orožja najverjetneje ne bodo uporabili proti Izraelu

O sirskem kemičnem orožju je danes spregovorila tudi Svobodna sirska vojska (FSA, ki trdi, da je sirska vlada kemično orožje že prenesla na letališča ob mejah države. "Znotraj Sirije zelo dobro vemo, kje se nahaja to orožje. Al Asad je nekaj orožja in opreme za sestavljanje kemičnih sestavin dal preseliti na letališča ob mejah," so pri FSA zapisali v sporočilu, kjer so prav tako navedli, da je bilo orožje preseljeno zaradi pritiskov mednarodne skupnosti, ki je v večini pozvala Asada k odstopu.

"Glede na naše podatke je režim svoje zaloge orožja za množično uničevanje začel preseljevati pred več meseci z namenom, da bi povečal pritisk na regijo in mednarodno skupnost," so še prepričani pri FSA. Vendar je skupina dodala, da je skoraj nemogoče, da bi režim to orožje uporabil proti sosednjemu Izraelu, ki je že javno izrazil zaskrbljenost nad usodo velikih zalog sirskega kemičnega orožja.

"Za uporabo kemičnega orožja bodo odgovarjali"

Zahodni svet je grožnjo režima Al Asada že ostro kritiziral. Britanski minister za zunanje zadeve William Hague je grožnjo označil za nesprejemljivo, njegovemu mnenju pa se pridružuje tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je dodal, da bi bila uporaba kemičnega orožja nepojmljiva.

"Glede na to, da ima sirska vlada v lasti ogromno kemičnega orožja, bomo še naprej poskušali Al Asadu in njegovim sodelavcem dopovedati, da jih opazuje ves svet. Za uporabo kemičnega orožja bodo odgovarjali mednarodni skupnosti," je povedal ameriški predsednik Barack Obama.

Po podatkih ameriške obveščevalne službe naj bi Sirija posedovala večje količine kemičnega orožja, med katerim naj bi bila tudi živčni plin sarin in strup VX, eden najsmrtonosnejših strupov na svetu.

Ne spreglejte