SiolNET. Novice Slovenija
4,42

termometer

 • Messenger
 • Messenger

"Nevarnost spopada obstaja, a panika je odveč"

4,42

termometer

Rakete tomahawk
Foto: Reuters

"ZDA in Rusija ne bosta prestopili črte, ki bi jih prisila v medsebojni spopad. A to ni dovolj, pomembno vlogo igra tudi Izrael. Ta v mednarodni skupnosti vodi svojo politiko in je zato izjemno nepredvidljiv," napete razmere v Siriji opisuje strokovnjak za mednarodne odnose Bojko Bučar.

Potem ko naj bi v sobotnem domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi življenje izgubilo več kot 70 Sircev, je ameriški predsednik Donald Trump napovedal raketni napad na Sirijo. Enako je ravnal pred letom dni, ko je v odgovor na kemični napad raketiral sirsko vojaško letališče. Z bojnih ladij v Sredozemlju so ZDA takrat izstrelile 59 manevrirnih raket tomahawk.


Preberite še:

ZDA v pripravljenosti za napad: čakajo ukaz Trumpa #video
WHO: Simptomi ranjenih Sircev kažejo na uporabo kemičnega orožja


Sirska vojska pred podobnim Trumpovim ukrepom prazni vojaška letališča in vojne baze. Nekatere svetovne letalske družbe pa so zaradi mogočih zračnih napadov že preusmerile svoje polete.

"Razmere v Siriji bi lahko ušle izpod nadzora"

Bela hiša je kasneje Trumpove grožnje omilila in zatrdila, da raketni napad ni edina možnost za rešitev sirskega konflikta. 

Bojko Bučar ne verjame, da se bodo ZDA spustile v spopad z Rusijo. Bojko Bučar ne verjame, da se bodo ZDA spustile v spopad z Rusijo. Foto: STA Rusija pa je opozorila, da bi lahko bil ameriški raketni odgovor le pretveza, s katero bi uničili dokaze o domnevnem kemičnem napadu, ki je po oceni Moskve le provokacija, s katero želi Zahod upravičiti posredovanje.

"Vpletene strani se resno igrajo z ognjem, razplet je nepredvidljiv. Nevarnost spopada obstaja, lahko smo zaskrbljeni, a panika je odveč. Tako kot generalnega sekretarja Združenih narodov me skrbi, da bo katera izmed strani prestopila omejen obseg delovanja oboroženih sil in s tem zanetila resen spopad," je zaskrbljen Bojko Bučar, strokovnjak za mednarodne odnose s fakultete za družbene vede (FDV).

ZDA in Rusija ne bosta prestopili rdeče črte

Bučar glede na dozdajšnji razvoj dogodkov ostaja optimističen. "ZDA in Rusija ne bosta prestopili rdeče črte, ki bi jih prisila v medsebojni spopad. A to ni dovolj, saj pomembno vlogo igra tudi Izrael. Ta v mednarodni skupnosti vodi svojo politiko in je zato izjemno nepredvidljiv," napoveduje Bučar.

V sobotnem domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi je življenje izgubilo več kot 70 ljudi. V sobotnem domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi je življenje izgubilo več kot 70 ljudi. Foto: Reuters

Tudi brez spopada zgodba o Siriji še ni končana

Trumpove grožnje označuje kot pretirane, saj bi v primeru njihove uresničitve to že storil.

V Vzhodno Guto je bila napotena tudi mednarodna komisija, ki preiskuje kemični napad. Rusija je prav tako Trumpa posvarila, da bo ne samo prestregla ameriške izstrelke, temveč tudi uničila njihova izstrelišča. "Ne verjamem, da si bodo ZDA to privoščile," napoveduje Bučar.

Opozarja, da tudi če se bo trenutna situacija izšla brez spopada, zgodba o Siriji ne bo končana. Na vrsti bo pokrajina Idlib, kjer je pričakovati podobno zgodbo.

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • lipovec / 12.04.2018. ob 14:04 +4 - 3

  Ja komu razen "orožarjev" je pa do vojne! Človek ima svoje poslanstvo! "po Mateju 200,0"!

  +4 - 3
 • beno / 12.04.2018. ob 15:17 +3 - 2

  Ma kakšno poslanstvo,da vi veujoci pobijate vse kar ni z vašimi prepricanji.Kaj imajo ateisti nic vse je podrejeno vam verujocim in ko imaš kakršno koli nasprotno mnenje si sovražnik in ce bi bili par sto let nazaj, bi marsigdo koncal na lomaci ali bi bio skrajšan za glavo.

  +3 - 2
 • lipovec / 12.04.2018. ob 15:00 +1 - 1

  Tako trapastega naslova pa ne! Kdaj je bil pa človek varen?

  +1 - 1
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin