Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2018,
7.49

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Natisni članek

Sirija Donald Trump Rusija ZDA Bašar al Asad

Četrtek, 12. 4. 2018, 7.49

6 let

ZDA v pripravljenosti za napad: čakajo ukaz Trumpa

Trump: Napad v Siriji se lahko zgodi kmalu ali sploh ne tako kmalu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Rušilec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Napad ZDA in zaveznikov na Sirijo se zdi vse bolj verjeten. Dva ameriška rušilca, ki sta opremljena z raketami tomahawk, letala in podmornice so pripravljeni, da izpolnijo morebiten ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa in napadejo. Trump je sicer danes na Twitterju zapisal, da se lahko napad na cilje v Siriji zgodi kmalu ali sploh ne tako kmalu.

Video: Planet TV


V soboto so režimske sile pod vodstvom sirskega predsednika Bašarja Al Asada v Dumi domnevno izvedle napad s kemičnim orožjem, s katerim so po mnenju Zahoda prekoračile skrajno mejo. Ameriški predsednik Donald Trump je zato v sredo prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. Z vojaško akcijo v Siriji naj bi Trump želel kaznovati Al Asada za domnevni napad s kemičnim orožjem. Rusija sicer vztrajno brani svojega zaveznika Al Asada pred obtožbami.

Trump: Napad se lahko zgodi kmalu ali sploh ne tako kmalu

Danes je Trump prek Twitterja sporočil, da se lahko napad na cilje v Siriji zgodi kmalu ali sploh ne tako kmalu. "Nikoli nisem rekel, kdaj se bo zgodil napad na Sirijo," je tvitnil. V tvitu je še zapisal, da so v vsakem primeru ZDA pod njegovim vodstvom opravile veliko delo s tem, ko so regijo rešile Islamske države.

Bela hiša omilila Trumpove besede

Bela hiša je sicer omilila Trumpove besede, češ da vojaški napad ZDA na Sirijo ni edina možnost za rešitev sirskega konflikta. ZDA naj bi se o odprtih možnostih najprej posvetovale s partnerskimi državami, Izraelom, Savdsko Arabijo, Francijo in Veliko Britanijo. Britanska premierka Theresa May je za danes sklicala izredno zasedanje svoje vlade, ki bo razpravljala o odzivu Londona na domnevni kemični napad.

Vojska se pripravlja na napad

Ameriški mediji pa zdaj pišejo, da se ameriška vojska že pripravlja na morebiten napad. Tudi britanska premierka Mayeva je sporočila, da so britanske podmornice na položaju, od koder lahko napadejo Sirijo. Na Ciper, kjer je britansko vojaško oporišče, je v zadnjih urah prišlo več vojaških lovcev. Svoje polete nad delom Sredozemskega morja so preusmerile tudi nekatere letalske družbe.

Sirska vojska zaradi strahu pred napadom zapušča svoja vojaška oporišča in se seli v ruske baze. 

Rusija: Sirski režim prevzel nadzor nad Vzhodno Guto

Rusko obrambno ministrstvo je danes medtem sporočilo, da je sirski režim prevzel nadzor nad dozdajšnjo uporniško enklavo Vzhodna Guta blizu sirske prestolnice Damask. Kot so dodali, je dokaz za to zastava sirskega režima, ki plapola nad mestom Duma. "Danes se je zgodil pomemben dogodek v zgodovini Sirije. Dvig zastave sirskega režima nad zgradbo v mestu Duma kaže, da je režim prevzel nadzor nad tem mestom in posledično nad celotno Vzhodno Guto," je dejal generalmajor Jurij Jevtušenko, vodja ruskega vojaškega centra za spravo v Siriji.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice je kasneje sporočil, da so preostali uporniki v Dumi v sredo predali orožje ruski vojaški policiji, njihov vodja Isam Buvajdani pa je zapustil enklavo in odšel na ozemlje na severu Sirije, ki je še pod nadzorom upornikov. Sirski režim je silovito ofenzivo na Vzhodno Guto, zadnjo uporniško enklavo, ob podpori Rusije začel 18. februarja. V spopadih za enklavo je umrlo več kot 1.600 civilistov, več deset tisoč jih je zbežalo.

Moskva in Damask pozivata k zadržanosti

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes posvaril pred kakršnim koli zahodnim posredovanjem v Siriji, ki bi po njegovih besedah "še bolj destabiliziralo regijo". Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem posvaril, da se je "izjemno pomembno" izogniti korakom, ki bi spodbudili dodatne napetosti. Nadaljnje stopnjevanje bi bilo slabo za celoten mirovni proces v Siriji, je dejal. Poudaril je še, da poseben komunikacijski kanal med ameriško in rusko vojsko deluje in ga uporabljata obe strani. Kanal je namenjen preprečevanju morebitnih incidentov med vojskama obeh držav.

Erjavec: Za Sirijo je treba najti diplomatsko, politično rešitev

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je izrazil prepričanje, da morebitno vojaško posredovanje ZDA v Siriji ne bo izboljšalo položaja v tej državi. Zavzel se je za diplomatsko, politično rešitev.

Kot je še dejal Erjavec, bi morebitno vojaško posredovanje ZDA v Siriji lahko samo še zaostrilo odnose, zlasti med velesilami, med ZDA in Rusijo, in tudi med Savdsko Arabijo in Iranom. Dodal je, da je "zelo zaskrbljen".

Minister je ob tem še povedal, da je prav zaradi trenutne krize glede Sirije odpovedan delovni obisk francoskega zunanjega ministra Jean-Yvesa Le Driana v Sloveniji, ki bi moral po napovedih biti v petek in soboto.

Guterresa skrbi, da bodo razmere v Siriji ušle izpod nadzora

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost in stalne članice Varnostnega sveta ZN posvaril pred tem, da bi dopustili, da "razmere v Siriji uidejo izpod nadzora". | Foto: Reuters Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost in stalne članice Varnostnega sveta ZN posvaril pred tem, da bi dopustili, da "razmere v Siriji uidejo izpod nadzora". Foto: Reuters Zaradi napetosti ob domnevni uporabi kemičnega orožja v Siriji in groženj z vojaškim posredovanjem je generalni sekretar ZN Antonio Guterres v sredo izrazil zaskrbljenost in stalne članice Varnostnega sveta ZN posvaril pred tem, da bi dopustili, da "razmere v Siriji uidejo izpod nadzora".

Guterres se je na države obrnil, potem ko Varnostnemu svetu (VS) ZN ni uspelo doseči soglasja glede odziva na domnevni napad pretekli konec tedna. Glasoval je o treh ločenih predlogih resolucije o preiskavi dogodkov, ki sta jih predlagali ameriška in ruska stran. "Tesno sem spremljal tudi razvoj v VS in obžalujem, da ta doslej še ni dosegel dogovora o tem vprašanju," je Guterres sporočil v izjavi.

Macron trdi, da ima dokaz o uporabi kemičnega orožja v Siriji

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da ima dokaz, da je sirski režim v sobotnem napadu v sirski Dumi uporabil kemično orožje, in sicer najmanj klor. Ob tem je v intervjuju za televizijo TF1 napovedal, da bo Francija na to odgovorila takrat, ko se bo za to odločila.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem izključila možnost sodelovanja Nemčije v morebitnem ameriškem vojaškem posredovanju v Siriji. Je pa obsodila domnevni napad s kemičnim orožjem minuli konec tedna v Dumi. Po njenih besedah je to jasen dokaz, da sirski režim ni uničil svojega celotnega arzenala kemičnega orožja.

Ne spreglejte