Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 11. 2018,
10.55

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

napad Sirija kemično orožje Alep

Nedelja, 25. 11. 2018, 10.55

5 let, 4 mesece

Al Nusra naj bi v napadu na Alep uporabila kemično orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Fronta Al Nusra | Po navedbah ruskih oblasti naj bi napad s klorom izvedli uporniki iz skupine Fronta Al Nusra. | Foto Reuters

Po navedbah ruskih oblasti naj bi napad s klorom izvedli uporniki iz skupine Fronta Al Nusra.

Foto: Reuters

V sirskem mestu Alep se je po navedbah tamkajšnjih medijev v soboto zgodil napad s kemičnim orožjem, ki naj bi ga uporabili uporniki. V napadu naj bi bilo ranjenih več kot sto ljudi. Letalski napadi, domnevno s strani Rusije, so danes potekali v okolici Idliba, ki velja za zadnjo uporniško enklavo v državi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah sirskih medijev so uporniki na Alep izstrelili več raket s strupenim plinom. Pri tem je bilo ranjenih 107 ljudi, pomoč v bolnišnici so med drugim poiskali zaradi težav z dihanjem. Uporniki naj bi v napadu uporabili klor.

Islamska država
Novice IS zavzela večje območje na vzhodu Sirije

Uporniki zavračajo odgovornost za napad

Ruske oblasti, ki nadzirajo območje zahodno od Alepa, so za omenjeni napad danes obtožile upornike. Po njihovih podatkih so bile rakete izstreljene iz demilitariziranega območja v okolici Idliba, ki je pod nadzorom Fronte Al Nusra.

Sirski uporniki so navedbe o krivdi zavrnili. Šlo naj bi za "laži, s katerimi se prikriva zločine režima nad sirskim prebivalstvom", je dejal tiskovni predstavnik Nacionalne osvobodilne fronte Nadži Mustafa. V Alepu so razmere od decembra 2016, ko so sirske vladne sile prevzele polni nadzor nad mestom, večinoma sicer razmeroma mirne.

Za obsežnimi letalskimi napadi v okolici Idliba naj bi stala Rusija

Z ruskega obrambnega ministrstva so nato sporočili, da se na tamponskem območju okoli Idliba nahajajo "teroristične skupine". Danes so na tem območju potekali obsežni letalski napadi. Kot je sporočil Sirski observatorija za človekove pravice, je napad najverjetneje izvedla Moskva.

To je bil prvi napad na Idlib, odkar sta se Rusija in Turčija, ki podpira upornike, septembra dogovorili za vzpostavitev tako imenovanega demilitariziranega območja okoli Idliba, da bi preprečili obsežnejši napad sirskega režima.

V Alepu so razmere od decembra 2016, ko so sirske vladne sile prevzele polni nadzor nad mestom, večinoma relativno mirne.

Ne spreglejte