Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
11.09

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

osumljenec dokazno gradivo preiskovalci policija deklica Srbija iskalna akcija

Četrtek, 18. 4. 2024, 11.09

1 mesec

14. dan iskanja trupla srbske deklice Danke. V preiskavo vključene nove priče.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
deklica Danka Ilić | Osumljenima se po sklepu sodnice za predobravnavni postopek višjega sodišča v Zaječarju pripor izteče 3. maja 2024. Po končanem priporu bodo odločali o morebitnem podaljšanju. | Foto Reuters

Osumljenima se po sklepu sodnice za predobravnavni postopek višjega sodišča v Zaječarju pripor izteče 3. maja 2024. Po končanem priporu bodo odločali o morebitnem podaljšanju.

Foto: Reuters

Po poročanju srbskih medijev se preiskava na 14. dan iskanja trupla dveletne Danke Ilić osredotoča v štiri ključne smeri. Podrobno analizo 500 dokazov, ki so jih našli v avtomobilu osumljencev, zaslišanje novih morebitnih prič, psihiatrični pregled osumljencev in nadaljnje terensko iskanje, v katero so aktivno vključeni tudi lokalni prebivalci. 

Medtem ko na področju Banjskega polja in v okoliških vaseh še vedno iščejo truplo male deklice, preiskovalci na podlagi do zdaj zbranih dokazov vzporedno intenzivno iščejo kraj, kjer naj bi osumljenca skrila truplo Danke Ilić.

Višje državno tožilstvo za Siol.net: Pripor lahko osumljenima še dvakrat podaljšajo 
"Preiskava osumljencev je v fazi zaslišanja prič in izvedenskih pregledov, opravljen bo tudi psihiatrični pregled osumljencev. Pripor, ki ga je za osumljena odredil sodnik za predobravnavni postopek višjega sodišča v Zaječarju, se izteče 3. maja 2024, lahko pa se jima s sklepom sodnika za predhodni postopek podaljša še za dva meseca. Nato lahko senat višjega sodišča (v konkretnem primeru apelacijskega sodišča v Nišu) na obrazložen predlog tožilca pripor podaljša še za največ tri mesece. Prihodnji teden bodo zaslišane nove priče v postopku. V preiskavo so poleg višjega državnega tožilstva v Zaječarju vključeni pripadniki Ministrstva za notranje zadeve Republike Srbije," so na vprašanja Siol.net o zadnjih najnovejših informacijah v zvezi s preiskavo odgovorili z višjega državnega tožilstva v Zaječarju.

Analizirali že 400 sledi 

Forenziki so v obsežni preiskavi skrbno zbrali več kot 500 sledi, ki so jih našli v službenem vozilu podjetja JKP Vodovod, za katerega obstaja sum, da sta ga med kaznivim dejanjem uporabljala osumljenca umora deklice, komunalna delavca Dejan Dragijević in Srđan Janković.

Deklica je izginila 26. marca.  | Foto: Reuters Deklica je izginila 26. marca. Foto: Reuters

Do zdaj so pregledali 400 sledi, analizo preostalih sto pričakujejo v prihodnjih dneh. Forenziki so podrobno pregledali tudi zunanjo stran vozila, sledi pa naj bi razkrile dodatne informacije o okoliščinah in poteku dogodkov, ki so privedli do umora Danke. Ti podatki so ključni za nadaljnji potek preiskave in morebitno najdbo trupla pogrešane.

Dveletna Danka Ilić je z domačega dvorišča izginila 26. marca. Preiskava je razkrila, da sta jo le nekaj minut po izginotju z avtom povozila osumljenca Dragijević in Janković ter jo vrgla v prtljažnik, ker sta domnevala, da je mrtva. Ko se je deklica zbudila, jo je Dragijević zadavil z golimi rokami, kar je tudi priznal. Truplo deklice sta nato odvrgla na divje odlagališče, a ga naj bi dva dni kasneje nekdo premaknil drugam.

Posebne enote iz Beograda in Novega Sada za reševanje iz ruševin na Banjskem polju podrobno preiskujejo okolico hiše, pred katero je izginila dveletna deklica:

iskalna akcija, deklica Danka
Novice Trupla deklice Danke še niso našli. Priznala zločin, a ne razkrivata nobenih podrobnosti.

Zaslišanje novih prič 

Po zaslišanju ključnih prič, med katerimi je bila tudi mati osumljenega Dragijevića, naj bi višje državno tožilstvo po poročanju Blica na zaslišanje povabilo še dve priči, predvideno pa je tudi zaslišanje dodatnih prič. Med pričami naj bi bili po navedbah vira iz preiskave prijatelji, sodelavci, znanci in družinski člani drugoosumljenega Srđana Jankovića. Čeprav na tožilstvu ne razkrivajo, koga bodo zaslišali v kratkem, pričakujejo, da bodo njihove informacije pomagale pri razjasnitvi dogodka. 

Zlot združuje 24 regij. V iskanje dekličinega trupla se je vključila večina prebivalcev. | Foto: Reuters Zlot združuje 24 regij. V iskanje dekličinega trupla se je vključila večina prebivalcev. Foto: Reuters

V tretji fazi je v Specialni bolnišnici Beograd predviden psihiatrični pregled obeh osumljencev umora dveletne deklice. 

Na terenu se je pripadnikom ministrstva za notranje zadeve, kriminalistično-policijske univerze in policijskim kolegom iz Bora pridružilo tudi 50 pripadnikov žandarmerije na poti od vasi Zlot proti Sumrakovcu: 

Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Predlagal bom ponovno uvedbo smrtne kazni

Medtem tudi s pomočjo številnih prostovoljcev še naprej preiskujejo različne terene v upanju, da bi našli malo deklico. Prebivalci naselja Zlot, od koder je izginila Danka, so prebivalce iz okoliških regij prosili, naj pregledajo svoja posestva, kmetije, vodnjake, greznice, zbiralnike vode in vse, kar se jim zdi sumljivo.

"Vsako morebitno spremembo, ki je niso povzročili sami, naj sporočijo policiji, štabu za izredne razmere in krajevni skupnosti Zlot. Policija opravlja svoje delo, mi pa smo tu, da pomagamo po svojih močeh. Upamo in verjamemo, da bomo sprali madež in ogromno sramoto, ki smo jo doživeli ter si je nismo zaslužili," je dejal Milivoje Janošević, podžupan občine Bor.

iskalna akcija, deklica Danka
Novice Truplo dveletne deklice iščejo na petih novih lokacijah #video #foto
Danka. Iskalna akcija. Uboj.
Novice V Srbiji med pridržanjem umrl brat osumljenega za smrt Danke, iskanje dekličinega trupla se nadaljuje
Danka. Iskalna akcija. Uboj.
Novice Načelnik kriminalistične policije: Vse je priznal, deklico je zadavil

 

Ne spreglejte