Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
12.26

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

storitev cene material zobozdravnik

Sreda, 21. 6. 2023, 12.26

10 mesecev, 1 teden

ZZZS zavrača trditve zobozdravnikov: Navedbe so zavajajoče in neutemeljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
zobobol-obisk-zobozdravnika | Zobozdravniki paciente opozarjajo, da bo dostopnost do endodontskih storitev v prihodnje otežena.

Zobozdravniki paciente opozarjajo, da bo dostopnost do endodontskih storitev v prihodnje otežena.

Zobozdravniki so na novinarski konferenci opozorili na naraščajoče cene materialov za endodontske storitve, ki jim povračila ZZZS ne sledijo. Ker z opravljanjem teh storitev na primarni ravni ustvarjajo izgubo, bodo ministrstvo za zdravje pozvali k dvigu povračil. Če ne bo odgovorov pristojnih, zobozdravniki ne izključujejo stavke. Zdravstveno zavarovanje Slovenije medtem današnje navedbe zdravniške zbornice v celoti zavrača kot zavajajoče in neutemeljene.

Endodontija, v okviru katere zobozdravniki zdravijo koreninske kanale, je sicer zobozdravniška specializacija. Veliko znanj pa so prek izobraževanj pridobili tudi zobozdravniki na primarni ravni zdravstva. To je pomembno tudi zato, ker so čakalne dobe za obravnavo pri zobozdravnikih specialistih endodontije na sekundarni ravni po besedah predsednika odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslava Pavlovića nedopustno dolge.

ZZZS povrne toliko kot stanejo materiali 

Težava so, kot opozarjajo zobozdravniki, materialni stroški endodontskih storitev. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) po navedbah zdravniške zbornice za zdravljenje enega kanala povrne 105,86 evra, medtem ko samo materiali zobozdravnike, kot so izračunali, stanejo 103,15 evra.

Poleg materialnih stroškov, ki so v zadnjem času narasli zaradi inflacije, so tu še stroški mask, očal, rokavic, režijski stroški, stroški amortizacije ter stroški plač, je opozorila predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjana Petrovič.

Zobozdravniki s primarne ravni začeli paciente pošiljati na sekundarni nivo 

V anketi, ki so jo med zobozdravniki s primarne ravni izvedli pred dvema mesecema, jih je tako 37 odstotkov napovedalo, da bodo vse paciente, ki potrebujejo endodontsko zdravljenje, z napotnicami začeli pošiljati na sekundarni nivo k specialistom. Deset odstotkov zobozdravnikov s primarnega nivoja pa je odgovorilo, da bodo endodontske storitve izvajali le še samoplačniško, saj jih ne morejo več kriti s sredstvi, ki jih prejmejo od ZZZS.

Do nedavnega so sicer lahko primarni zobozdravniki pacientom za endodontske storitve zaračunavali doplačila, ki pa jih je ZZZS pred časom prepovedal, hkrati pa določil tudi visoke časovne normative za zobozdravnike, do katerih so zadnje omenjenji kritični, češ da jih ne morejo uresničevati.

Cena zdravljenja enega kanala pri zasebniku 400 evrov 

Nekateri pacienti se tako obračajo na samoplačniške ambulante. Kot je pojasnila podpredsednica sindikata Dens Alenka Krabonja, cene zdravljenja enega kanala pri zasebnikih v Sloveniji znašajo približno 400 evrov.

Nekateri Slovenci pa se, da bi hitreje prišli do zdravljenja, odpravljajo tudi v tujino, pogosto na Hrvaško. Ob tem so zobozdravniki na novinarski konferenci opozorili na paradoks. Bolniku iz Slovenije, ki ima napotnico za specialista endodonta, je po opravljeni storitvi s strani ZZZS povrnjen znesek, enak tistemu, ki bi ga za stroške opravljene storitve prejel slovenski specialist endodont. Ta znesek pa je večji, kot ga prejmejo zobozdravniki na primarni ravni, in po izračunih zobozdravnikov znaša okoli 450 evrov.

Hrvaški zobozdravniki kontaktirali slovenske, naj jim pošljejo paciente, oni pa jim dajo provizijo 

Tako slovenski denar za storitve, ki bi jih lahko opravili tudi slovenski zobozdravniki, odteka v tujino, je opozorila Krabonja. Specifiko Slovenije naj bi že zaznali tudi hrvaški zobozdravniki. "Hrvaški kolegi so že kontaktirali naše zobozdravnike, da naj jim pošiljamo paciente in nam bodo dajali provizije. Naj mi postanemo agencije za paciente?" se je vprašala.

Predstavniki zobozdravnikov so se na to temo že sestali s predstavniki ZZZS. Obe strani sta se po besedah Pavlovića strinjali, da je treba celovito prenoviti plačni model zobozdravstva na primarni ravni. A od ZZZS predloga rešitev tega področja niso prejeli, je poudaril.

Za zdravljenje enega kanala predlagajo povrnitev v višini 288 evrov 

Zbornica in odbor bosta, kot je dodal, na ministrstvo za zdravje poslala predlog uredbe, ki bi omogočila vzdržno plačilo endodontskih storitev na primarni ravni in bi s tem ohranila dostopnost ljudi do teh storitev. Za zdravljenje enega kanala so tako predlagali povrnitev stroškov v višini 288 evrov.

V uredbi bodo predlagali tudi, da naj se državljanom omogoči svobodna izbira zobozdravnikov med vsemi zobozdravniki z licenco, torej tudi med zasebniki.

Zobozdravniki zato paciente opozarjajo, da bo dostopnost do endodontskih storitev v prihodnje otežena. Če jim pristojni ne bodo ponudili sprejemljivih rešitev, pa za oktober napovedujejo stavko, je dejala Petrovič.

ZZZS: Navedbe zdravniške zbornice so zavajajoče in neutemeljene 

ZZZS medtem današnje navedbe zdravniške zbornice v celoti zavrača kot zavajajoče in neutemeljene. V odgovoru na naša vprašanja so zapisali, da je zdravniška zbornica Slovenije na današnji novinarski konferenci predstavila tabelo s cenami za specialistično endodontsko zdravljenje na sekundarni ravni in jih neustrezno primerjala s cenami ZZZS za endodontske storitve na primarni ravni, zato je izvedena primerjava zavajajoča in nekorektna, saj gre za storitve, ki so časovno in strokovno ter tehnološko neprimerljive. Cena, ki jo povrne ZZZS za zdravljenje enega koreninskega kanala na primarnem nivoju, po podatkih ZZZS znaša 94 evrov.

Ocenjujejo tudi, da tabela zdravniške zbornice ne temelji na stroškovni analizi, saj ni jasno, kako so izračunani materialni stroški, vsebuje metodološke napake pri izračunu cene ZZZS na primarni ravni, zaradi česar tudi te predstavljene cene v tabeli niso povsem točne, poleg tega pa so navedene v tabeli samoplačniške cene za sekundarno raven, pri čemer ni jasno, na kakšnem vzorcu izvajalcev so izračunane. Prikazane cene ZZZS za sekundarno raven pa so približno točno prikazane v prvi vrstici v smislu povračil stroškov na Hrvaškem (ki se opravi po enaki ceni kot slovenskim izvajalcem v Sloveniji in ne po cenah za primarno raven).  

Glede zdravljenja slovenskih pacientov na Hrvaškem pa na ZZZS odgovarjajo, da gredo bolniki v tujino lahko samo z napotnico za specialistično storitev. "Ko storitev plačajo, morajo vzeti medicinsko dokumentacijo. To mi pogledamo z našim zdravnikom in potrdimo, da gre dejansko za specialistično storitev," so še pojasnili in dodali, da če gre za specialistično storitev, bolniku povrnejo enake stroške, kot bi jih povrnili zobozdravniku v Sloveniji.

smt dent
Trendi Ste zaradi izgube zob izgubili tudi samozavest? Preizkusite to rešitev!
Ne spreglejte