Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
20.01

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

3

Natisni članek

krščansko-demokratske stranke evropske volitve Milan Zver

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 20.01

5 let, 2 meseca

Zver: Politiki ne znajo več nagovoriti volivcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

3

Milan Zver | Milan Zver je kot enega od problemov je izpostavil, da politiki ne znajo več nagovoriti volivcev in da to vrzel zapolnijo populisti. | Foto STA

Milan Zver je kot enega od problemov je izpostavil, da politiki ne znajo več nagovoriti volivcev in da to vrzel zapolnijo populisti.

Foto: STA

Predstavniki slovenskih krščansko-demokratskih strank, ki so v Evropski uniji člani Evropske ljudske stranke (EPP), so na današnji razpravi v Ljubljani v boju proti populizmu in ekstremizmom izpostavili pomen aktivacije državljanov. Pred evropskimi volitvami je treba volivce nagovoriti v jeziku, ki ga bodo razumeli, so menili.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je potožil, da ravno mladi ne hodijo na volitve, pri katerih bi to morda pričakovali zaradi njihove naklonjenosti EU in ker poznajo delovanje sistema. Kot enega od problemov je izpostavil, da politiki ne znajo več nagovoriti volivcev in da to vrzel zapolnijo populisti.

"Čaka nas veliko dela," je dejal in predlagal, da se slovenske krščansko-demokratske stranke združijo, gredo skupaj med ljudi in jih nagovorijo. Pri tem se zaveda, da bo treba iti tudi na teren in morebiti vabiti državljane na majske volitve od hiše do hiše.

Violeta Tomić
Novice Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice

"Bolj se je treba posvetiti državljanom"

Tudi druga sogovornika, poslanka NSi Ljudmila Novak in evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) sta se na razpravi z naslovom Krščansko-demokratični odziv na populizem in ekstremizem v Evropi strinjala, da se je treba bolj posvetiti državljanom.

Novakova je ocenila, da bi morali biti politiki nosilci in glasniki vsega tistega dobrega, kar je prinesla EU in to približati tudi državljanom ter jim prisluhniti. Bogovič je komentiral, da je že v zadnjem mandatu državljanom skušal na razumljiv način približati EU.

Bogovič je sicer ocenil, da tokratne volitve niso prelomne, so pa zelo pomembne. "Pozitiven pristop je nujno potreben, da odgovorimo na izzive, ki nam jih predstavljajo tudi populisti in ekstremisti," je dejal.

Opozoril je, da morajo ponuditi jasne odgovore. Izpostavil je pet ključnih izzivov, ki jih je treba nagovoriti z različnimi ukrepi, med drugim nepravično porazdelitev bogastva, migracije in demografsko sliko.

Evropski parlament, evroposlanci, evropski poslanci, glasovanje, Strasbourg
Novice Predstavnica slovenske manjšine iz Varaždina se bo borila za Evropski parlament

"Populizem se hrani s sovraštvom, nestrpnostjo in egoizmom"

Po oceni Zvera bi se morali pred evropskimi volitvami posvetiti temi varnostne politike, vključno z nezakonitimi migracijami ter bolj mehkim temam, kot na primer programu Erasmus.

Novakova je kot ključen izziv izpostavila ohranitev evropske identitete, ki temelji na krščanskih vrednotah, kot so spoštovanje sočloveka in drugačnih, sodelovanje z drugimi in mir. "Vse to je privedlo to trdne Evrope," je dejala.

Populizem se hrani s sovraštvom, nestrpnostjo in egoizmom, je opozorila. "Tega mi nočemo," je dejala in spomnila, da v EPP ohranjajo vrednote očetov Evrope in da so zaradi tega "varuhi normalne Evrope, perspektivne Evrope, trdne Evrope, ki bo lahko premagala vse viharje in izzive tega časa".

Razprava je danes potekala v okviru simpozija Izzivi pred evropskimi volitvami 2019 v organizaciji Fundacije Konrada Adenauerja, Inštituta Jožeta Pučnika, Inštituta Janeza Evangelista Kreka in Inštituta Antona Korošca.

eee
Novice Evropski poslanci mesečno zaslužijo več kot deset tisoč evrov #video
Evropski parlament, evroposlanci, evropski poslanci, glasovanje, Strasbourg
Novice Trije evropski poslanci iz Slovenije pozivajo: Ustavite brexit
Ne spreglejte