Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
18.57

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Evropski parlament SDP volitve

Sreda, 23. 1. 2019, 18.57

5 let, 3 mesece

Predstavnica slovenske manjšine iz Varaždina se bo borila za Evropski parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Evropski parlament, evroposlanci, evropski poslanci, glasovanje, Strasbourg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je objavila imena šestih kandidatk in šestih kandidatov, ki bodo na volilnem seznamu stranke na majskih volitvah v Evropski parlament. Med njimi je tudi dolgoletna članica SDP in predstavnica slovenske manjšine v skupščini Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

Predsedstvo SDP je na svoji torkovi seji določilo 12 kandidatov za volilno tekmo za Evropski parlament, vrstni red pa bo določil glavni odbor stranke, je potrdila Barbara Antolić Vupora. Kot predsednica podružnice SDP v Varaždinski županiji ne pričakuje, da bo visoko uvrščena na volilnem seznamu stranke.

Pojasnila je, da se bo med kandidaturo na volitvah za Evropski parlament skušala predstaviti čim večjemu številu hrvaških volivcev, da bi potem lahko kandidirala za poslanko v hrvaškem saboru na naslednjih hrvaških parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma konec leta 2020.

Ne bo izpostavljala le težav slovenske manjšine

Če bo vstopila v sabor, bo kot predstavnica slovenske manjšine imela največjo možnost za dejansko spreminjanje položaja slovenske manjšine na Hrvaškem, kar skozi dejavnosti civilne družbe za zdaj ni bilo mogoče, je poudarila.

"V svoji kampanji ne bom izpostavljala samo težav slovenske manjšine, temveč vseh malih ogroženih manjšin, ki se borimo za obstoj, ker imamo drugačne probleme kot večje manjšine, kot sta srbska ali romska manjšina na Hrvaškem," je napovedala Barbara Antolić Vupora, ki je ena bolj dejavnih in izpostavljenih pripadnic slovenske manjšine na Hrvaškem.

Davor Bernardić | Foto: STA , Foto: STA ,

Kdo vse kandidira za SDP?

Na volilnem seznamu SDP sta med drugimi zdajšnja evropska poslanca Biljana Borzan in Tonino Picula, pa tudi saborski poslanci socialdemokratov Romana Jerković, Joško Klisović, Gordan Maras, Predrag Matić in Ranko Ostojić. Matić in Ostojić sta bila ministra za veterane in notranje zadeve v vladi premierja Zorana Milanovića, medtem ko je bil Klisović namestnik nekdanje hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić.

V hrvaški SDP ocenjujejo, da bodo na majskih volitvah uspešni, če bodo ponovili uspeh izpred petih letih, ko so dobili tri evropske poslance. Medtem je Neven Mimica prevzel položaj evropskega komisarja za mednarodno sodelovanje in razvoj.

Podpora jim pada

Priljubljenost SDP na Hrvaškem hitro pada, potem ko je vodenje stranke od Milanovića leta 2016 prevzel Davor Bernardić. Redna hrvaška mesečna raziskava javnega mnenja s konca lanskega decembra je pokazala, da je SDP na tretjem mestu, z dvakrat manjšo podporo kot HDZ. Pred SDP je bila decembra za manj kot odstotno točko tudi opozicijska stranka Živi zid.

Bernardić se je izognil uvrstitvi na volilni seznam, ker ga ni niti med desetimi najbolj priljubljenimi politiki na Hrvaškem. Zaradi slabe podpore stranke med volivci je že dalj časa izpostavljen ostrim kritikam nezadovoljnih socialdemokratov. Napovedal je, da bodo njegovo delo v stranki ocenjevali po evropskih volitvah.

Ne spreglejte