SiolNET. Novice Slovenija
0,17

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Evropski poslanci mesečno zaslužijo več kot deset tisoč evrov #video

0,17

termometer

Vsak evroposlanec na mesec poleg plače in drugih bonitet prejme še dodatek, ki je večinoma namenjen financiranju pisarne v matični državi. Polovica naših evroposlancev ta denar nakazuje strankam ali samim sebi. Mesečni dohodki evroposlanca lahko zlezejo krepko čet deset tisoč evrov, zato je ta funkcija med politiki precej zaželena.

Osnovna bruto plača evropskega poslanca je nekaj več kot 8.600 evrov. Ko odbijemo dajatve v EU in Sloveniji, slovenski evroposlanci dobijo skoraj 5.500 evrov neto plače.  Za primerjavo, Marjan Šarec kot predsednik vlade prejme nekaj več kot 3.300 evrov neto.

Evropski poslanci pa poleg visoke plače prejmejo še dnevnice - ena znaša dobrih 300 evrov. Povrnejo se jim seveda tudi potni stroški, poleg tega pa prejmejo še 4.416 evrov mesečnega nadomestila za stroške pisarne v matični državi.

Za tako visoke plače so se v evropskem parlamentu odločili ravno zato, da bi zmanjšali tveganje korupcije med poslanci. Vprašaj se postavlja predvsem ob teh dobrih štirih tisočakih nadomestila za pisarno, ki jih tudi nekateri naši evroposlanci nakazujejo kar na račune svojih strank.

Evropski parlament je sicer izglasoval, da ni potrebe, da bi bili podatki, kako posamezni poslanec nadomestilo za pisarno porabi, javni. Tako pa je glasovala tudi večina naših poslancev. Le Tanja Fajon in Igor Šoltes menita, da morajo biti ti podatki javni.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Mojcaa / 22.01.2019. ob 09:39 +1 0

  Že da dobijo... a nekateri si ne zaslužijo. Ne služijo svojemu narodu (kateri jih je izvolil), ampak gledajo samo na svojo rit (beri Tanja Fajon). Te gnide upam, da ne bodo več rabili gledati v EP.

  +1 0
 • nikopreko / 18.04.2019. ob 08:41 0 0

  Potem pa izjavi Zver dva dni nazaj ob 17.00 na radiu, da niso enotni, da posledično naredijo več škode kakor koristi. Potem je bolje, da ostanejo doma ali pač bi morali na s.p., pa naj so plačani po učinku.

  0 0
delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin