Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
22.25

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

energetika ogrevanje Šoštanj Velenje TEŠ 6 TEŠ

Sreda, 11. 9. 2024, 22.25

2 uri, 50 minut

Župana Velenja in Šoštanja ne podpirata interventnega zakona za Teš in Premogovnik Velenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
teš, teš 6 | Interventni zakon je vsebinsko potreben tudi za to, da pridejo do drugih dveh zakonov, to je zakona o prestrukturiranju regije in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje. | Foto Bor Slana

Interventni zakon je vsebinsko potreben tudi za to, da pridejo do drugih dveh zakonov, to je zakona o prestrukturiranju regije in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje.

Foto: Bor Slana

Interventni zakon, ki ga je država napovedala za preprečitev stečaja Teša in Premogovnika Velenje, se po besedah ministra Bojana Kumra pripravlja, v pripravo pa bodo, kot je obljubil, vključene tudi lokalne skupnosti in predstavniki delavcev. Župana Velenja in Šoštanja, Peter Dermol in Boris Goličnik, zakona za zdaj ne podpirata.

Kar trije ministri, več državnih sekretarjev in vodilni iz podjetij Holding Slovenske elektrarne, Premogovnik Velenje in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) ter nekateri drugi gostje so se danes udeležili izredne seje občinskih svetov Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj, ki je bila sklicana zaradi nedavno razkritih načrtov države glede prihodnjega delovanja energetskih družb v Šaleški dolini.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je opozoril, da morajo zakonodajo sprejeti hitro. | Foto: STA Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je opozoril, da morajo zakonodajo sprejeti hitro. Foto: STA Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je poudaril, da so do predlaganih rešitev prišli po več mesecih in večkratnem preverjanju vseh dejstev in številk ter da gre pri tem predvsem za finančni problem. "Interventni zakon bo premostitev, da sploh pridemo do pravičnega prehoda," je dejal minister in priznal, da 3. septembra niso imeli napisanega še nobenega člena zakona, zdaj jih imajo nekaj.

"Treba je delati hitro in učinkovito," je dejal. Zakon predvideva tudi nekaj podzakonskih aktov, "vse se mora pa zgoditi do decembra", je dejal minister. Zagotovil je, da ko bo osnutek zakona zrel, bodo predstavniki lokalnih skupnosti in delavcev imeli možnost presojati vsebino. A če se zakon ne bo sprejel pravočasno, bo po njegovih besedah prepozno.

TEŠ 6, Šoštanj
Novice TEŠ v prihodnje le za ogrevanje Šaleške doline

"Prestrukturiranje regije se je že začelo"

Interventni zakon je vsebinsko potreben tudi za to, da pridejo do drugih dveh zakonov, to je zakona o prestrukturiranju regije in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, ter da zagotovijo stabilno financiranje, zaposlitve in ogrevanje za Šaleško dolino, je še dejal minister Kumer.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je poudaril, da se je prestrukturiranje Šaleške regije že začelo in se ne bo začelo šele z zakonom o prestrukturiranju, ki ga pripravljajo. Na mizi bo pripravljen 10. decembra, je dejal. "Pravičen prehod in prehod na zeleno je nujen, kako ga bomo izpeljali, pa je odvisno od nas skupaj," je še dejal minister Jevšek. Ob tem je nanizal številke o zagotovljenih in predvidenih sredstvih za projekte prestrukturiranja.

Za pripravo zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje pa je pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor. Kot je zbranim na izredni seji povedal državni sekretar na tem ministrstvu Miran Gajšek, je premogovnik izhodišča za zakon že pripravil in jih julija letos ažuriral. Ministrstvo ima že nekaj časa pripravljen osnutek zakona in ga je poslal v medresorsko usklajevanje. Med drugim imajo v roku enega tedna tudi usklajevalni sestanek s premogovnikom in Tešem.

Teš6
Novice Četrti najbogatejši Slovenec o očitkih: Kdo bo mastno služil ob težavah TEŠ?

Dermol: Bojim se, da bo cena premoga podivjala

Popravnega izpita v tej dolini ne bomo imeli več, pa je opozoril gospodarski minister Matjaž Han. Interventni zakon mora po njegovih besedah biti napisan hitro, medtem ko mora biti zakon o prestrukturiranju regije predvsem usklajen s potrebami in idejami regije.

"Pomembno je, da bosta sprejeta zakona to preprečevala, da ne bomo v Šaleški dolini talci zapiranja Premogovnika Velenje," je dejal župan Velenja Peter Dermol. | Foto: STA/Katja Kodba "Pomembno je, da bosta sprejeta zakona to preprečevala, da ne bomo v Šaleški dolini talci zapiranja Premogovnika Velenje," je dejal župan Velenja Peter Dermol. Foto: STA/Katja Kodba Omenjati stečaje Teša in Premogovnika Velenje je bilo nepotrebno ustrahovanje, napovedan zmanjšani izkop premoga pa bo vplival na cene premoga, pa je med drugim opozoril župan Velenja Peter Dermol. "Bojim se, da bo cena premoga podivjala in posledično bo breme na vseh, ki smo priključeni na daljinsko ogrevanje. To ni pravičen prehod! Zato je pomembno, da bosta sprejeta zakona to preprečevala, da ne bomo v Šaleški dolini talci zapiranja Premogovnika Velenje," je dejal Dermol. Trenutno interventnega zakona ne podpira, pričakuje, da bo usklajen z lokalnimi deležniki.

Predstavnika zaposlenih v premogovniku in Tešu pa sta med drugim izpostavila stiske, s katerimi se ob dogajanju soočajo zaposleni v obeh podjetjih.

Člani obeh občinskih svetov so razpravo na izredni seji zaključili nekaj pred 21.30, nato pa so sejo prekinili zaradi usklajevanja predlogov sklepov.

Peter Dermol
Novice Teš pred stečajem, v pripravi interventni zakon za preprečitev stečaja #video
Ne spreglejte