Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
28. 12. 2017,
18.51

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

LPP Grosuplje Predlagaj županu

Četrtek, 28. 12. 2017, 18.51

6 let, 3 mesece

Predlagaj županu

Župan odgovarja bralcu: Čakamo na denar, da bi gradili

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Grosuplje | Foto STA

Foto: STA

V Grosupljem so v začetku leta 2017 uvedli več plačljivih parkirišč. Našega bralca je zanimalo, kako namerava občina reševati problematiko zasedenosti parkirišč in ali se obeta tesnejša integracija z LPP in Slovenskimi železnicami. "Pripravljamo dokumentacijo in upamo, da nam bo uspelo pridobiti sredstva," odgovarjajo na občini.

Bralca iz Grosupljega je zmotila vedno večja gneča na avtocesti mimo Grosupljega. "Pot iz Višnje Gore do Ljubljane med 7. in 8. uro zjutraj običajno traja 20 minut, zdaj pa se podaljša za trikrat," je zapisal bralec.

Zanima ga, kako namerava občina, ki jo vodi Peter Verlič, reševati problematiko parkiranja v mestu. V začetku leta so v Grosupljem uvedli devet parkirišč, kjer je skupno 486 parkirnih mest. Parkirna za eno uro znaša 40 centov, parkiranje pa je plačljivo med 6. in 20 uro.

Postavitev parkomatov je občino stala 100 tisoč evrov, med dvema ponudnikoma pa so izbrali dražjega, saj drugi ni imel ustreznih referenc.

Odgovor: parkirišče ob občini je namenjeno predvsem opravkom

Župan Peter Verlič odgovarja, da je parkiranje ob občini namenjeno opravkom v mestu. | Foto: STA , Župan Peter Verlič odgovarja, da je parkiranje ob občini namenjeno opravkom v mestu. Foto: STA , "Na parkirišču ob železniški postaji Občina Grosuplje ne ureja mirujočega prometa na način s plačevanjem parkirnine. Ta način se izvaja na parkirišču za občino, ki je namenjeno predvsem opravkom v mestu Grosuplje," odgovarja župan.

Našega bralca je ob tem zanimalo še, ali bo občina v prihodnosti poskrbela za večjo integracijo z Ljubljanskim potniškim prometom ali Slovenskimi železnicami.

V ospredju gradnja regionalnih kolesarskih povezav

Na občini odgovarjajo, da v trenutni državni viziji ni predvideno financiranje sistema P+R (parkiraj in se pelji z avtobusom - park and ride), ampak da sta v ospredju gradnja regionalnih kolesarskih povezav in krepitev mobilnosti avtobusnega linijskega prometa.

"Zavedamo se nujnosti tega sistema, zato smo že leta 2013 sprejeli občinski prostorski načrt, v katerega smo vnesli določila iz Urbanističnega preizkusa za izvedbo sistema P+R na parkirišču za občinsko stavbo," pravi Verlič.

Občina Grosuplje si od leta 2013 prizadeva za postavitev sistema P+R po vzoru Ljubljane. | Foto: STA , Občina Grosuplje si od leta 2013 prizadeva za postavitev sistema P+R po vzoru Ljubljane. Foto: STA ,

Če bodo dobili sredstva, bodo zgradili sistem P+R

Ob tem na občini pričakujejo, da bo ministrstvo za infrastrukturo objavilo javni razpis za sofinanciranje sistema P+R, in za to pripravljajo projektno dokumentacijo.

"Glede na to, da so bile vsem občinam, ki imajo izdelano Celostno prometno strategijo, februarja 2017 podane Smernice za vzpostavitev sistema P+R, je Občina Grosuplje začela pripravo projektne dokumentacije, da predhodno pripravi projekte za pričakovane razpise ministrstva za infrastrukturo," o vzpostavitvi sistema P+R pravi grosupeljski župan.

"Če nam bo uspelo pridobiti sredstva za sofinanciranje, imamo v načrtu zgraditi do 160 parkirnih mest po sistemu P+R," še pravijo na občini.

Leta 2014 so se prvič, v sklopu Prvega povabila razvojnim svetom regij za posredovanje projektov za umestitev v dogovore za razvoj regij, prijavili s projektom za gradnjo parkirišč P+R, vendar jim zaradi spremenjenih razpisnih pogojev ni uspelo pridobiti sofinancerskih sredstev za gradnjo.


Morda vas zanima še:

Župan odgovarja bralki: Na javnem parkirišču je dovolj prostora

Kolesarji in pešci zaradi prenove po prometni cesti? Občina: Prenova ni mogoča brez sprememb.


Pišite nam

Če imate tudi vi podobno težavo oziroma želite župana ali županjo opozoriti na pomanjkljivosti v svoji občini, nam pišite na predlagajzupanu@tsmedia.si.
Ne spreglejte