SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Žrtev spolnega nasilja razkrila ime duhovnika, ki jo je zlorabil #Argument #video

10

termometer

"To se je dogajalo v času mojega srednješolskega šolanja, od 15. do 18. leta," je prvič javno za oddajo Argument o svoji zgodbi spregovoril 42-letni moški, ki je bil pred 27 leti žrtev spolnega nasilja med lazaristi. V Argumentu je prvič javno razkril ime duhovnika, ki ga je več let zlorabljal.

Janez Cerar Novice Duhovnik, ki ga je v mladosti spolno zlorabljal, nemoteno opravlja posvečeno službo #video

To naj bi bil duhovnik Jože Planinšek, ki trenutno deluje v Celju. "Ob večerih je prihajal v mojo sobo. Ponavadi se je, ko sem že spal, usedel na rob postelje in z roko segel pod odejo ter se začel dotikati mojega spolovila," je opisal moški, ki ga je duhovnikovo nečedno početje zaznamovalo za vse življenje. Po njegovih besedah so se zlorabe nadaljevale približno tri leta in pol. V tem obdobju je bil zlorabljen vsaj petdesetkrat, je pojasnil.

Dijaki so se med seboj o zlorabah pogovarjali

Dvainštiridesetletnik je dejal, da je o zlorabi govoril tudi s preostalimi dijaki, ki so bili v samostanu. Sprejeli so skupno odločitev, da o tem obvestijo odgovorne. "Tako smo v četrtem letniku srednje šole vse skupaj prijavili predstojniku, ki je bil takrat odgovoren za nas." Ta naj bi bil ob izpovedi učencev začuden.

"Pričakoval sem, da bodo naslednji dan sledili razgovori, tolažbe, vendar ni bilo niti besede, pogleda ali telefonskega klica," je pojasnil.

Vso oddajo Argument, ki je na sporedu vsak četrtek ob 21.00, si lahko na Planetu ogledate tudi s funkcijo ogled nazaj.
  Duhovnik Novice Nepredstavljive posledice, s katerimi se spopadajo žrtve pedofilov #video

Komentarji

111

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Astrolog / 04.04.2019. ob 21:53 +29 - 5

  Pričakujem, da se bo pojavilo vsaj nekaj komentarjev najbolj zvestih (in najbolj zaplankanih), ki bodo dejanja poskušali relativizirati v smislu, saj se to dogaja tudi drugje in ne zgolj pod okriljem RKC. Pričakujem tudi veliko minusov na svoj komentar, torej ne morem biti negativno presenečen.

  +29 - 5
 • Obala / 05.04.2019. ob 02:26 +24 - 1

  Ne samo osebe v verskih ustanov tudi med civilnim nebi smelo nikoli zastarati zadeva in ni potrebno sodnih vej ali je res ali ni le samo razkritje bi jih nemudoma odstraniti take osebe in ustanoviti(če že ni) register in jih dati v seznam in takim pripada le samotna celica če ne še kaj hujšega, kajti otroci morajo biti zaščiteni in ne dotakljivi!!!!!

  +24 - 1
 • karjud1 / 05.04.2019. ob 06:22 +14 - 3

  Spregovoriti bi morali vsi, ki so jih zlorabljali duhovniki. Tudi nune, ki so za nosile in morale pod prisilo splaviti.

  +14 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin