Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2019,
20.37

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

duhovnik spolne zlorabe cerkev

Sreda, 3. 4. 2019, 20.37

5 let

Nepredstavljive posledice, s katerimi se spopadajo žrtve pedofilov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Skoraj nepredstavljive so posledice, s katerimi se leta spopadajo žrtve pedofilov iz cerkvenih vrst. Tudi v Sloveniji. Večina jih vse življenje nosi brazgotine, ki jih nihče ne more videti.

Novice Duhovnik, obsojen pedofilije, opisal trenutek, ki mu je spremenil življenje #Argument

Težave, povezane s spolnimi zlorabami, ki jih storijo duhovniki, niso nove. Ker v zadnjem obdobju število razkritih primerov narašča, je papež Frančišek pred dobrim mesecem v Vatikanu sklical vrh Katoliške cerkve. Pedofilija je nesprejemljiva, ne glede na to, kdo jo izvaja, je opozoril in napovedal brezkompromisni pregon storilcev.

Prvi, ki je padel v pravosodno mrežo

O vprašanju pedofilije se bije plat cerkvenih zvona že dolgo. A redko se storilci v duhovniških kutah iz cerkvenih prestavijo v sodne prostore. Prvi, ki je padel v pravosodno mrežo, je bil artiški župnik Karl Jošt. Na sodišču se je znašel zaradi spolnih zlorab 16 deklic.

Za mladimi dekleti je sicer rad pogledal, to ni bila skrivnost, potrdijo domačini. Prebivalec Artič Jože Aringer je dejal, da se je o njegovih domnevnih zlorabah govorilo.

Roka pravice artiškega župnika ni nikoli dosegla, saj je umrl leta 2006, pred koncem sojenja. Je pa po sodni odločbi morala Cerkev plačati 80 tisočakov eni od njegovih žrtev.

Mariborski nadškof Alojz Cvikl je pojasnil, da so se zlorabe dogajale pred več desetletji, ampak da prihajajo na dan, dodal je tudi, da sam papež spodbuja k razkritju zlorab, ki se dogajajo v cerkvenih vrstah.

Epidemija zlorab dosegla tudi našo državo

A med dušnimi pastirji je po artiškem primeru izbruhnila epidemija, ki se širi od cerkve do cerkve. Od župnišča v Kašlju prek Ormoža do Preske pri Medvodah.

Svetovna epidemija je dosegla tudi našo podalpsko deželico. Februarja je papež Frančišek v Vatikanu končno sklical prvi vrh Katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok.

Diakon Gregor Bregar je dejal, da "če se ve, da to nekdo to počne, oziroma če je kakšna oseba, ki o tem kaj ve, na primeren način obvesti pristojne osebe. Pač tako v Cerkvi kot drugje".

Novice Duhovnik, ki ga je v mladosti spolno zlorabljal, nemoteno opravlja posvečeno službo #video
O zlorabah podrobno tudi jutri v oddaji Argument, ki bo na sporedu ob 21. uri.
Ne spreglejte