Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
3. 4. 2019,
14.27

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

17

Natisni članek

duhovnik spolna zloraba cerkev Argument

Sreda, 3. 4. 2019, 14.27

5 let

Duhovnik, obsojen pedofilije, opisal trenutek, ki mu je spremenil življenje #Argument

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

17

"Ko je prišel kriminalist na moja vrata in potrkal, sem vprašal, kako lahko pomagam. Potem mi je povedal, česa me sumijo. Dejal sem, da lahko naredim harakiri, ne pa česa takšnega. Rekel je: To boš nekje drugje razlagal," je ekskluzivno za oddajo Argument, ki bo na sporedu v četrtek ob 21. uri na Planetu, povedal župnik Franc Klopčič, obsojen zaradi pedofilije. 

Klopčič naj bi že konec leta 2004 oziroma v začetku leta 2005 v župnišču v Preski pri Medvodah spolno zlorabil deklico, ki mu je bila zaupana v verouk, a je zgodba prišla na dan skoraj desetletje pozneje, saj je deklica molčala do trenutka, ko se ji je na psihiatrični kliniki, kjer je bila na zdravljenju, neki fant približal, to pa naj bi pri njej sprožilo spomine in sanje o domnevnem dogodku.

O tem je spregovorila tudi s svojo zdravnico, ki je obvestila policijo. Stekel je postopek, Klopčič pa se je na zahtevo nadrejenih oziroma katoliške Cerkve moral umakniti iz pastorale.

Novice Slovenska hiša groze: šli smo po sledi enega najhujših cerkvenih zločinov #Argument

Se bo sodni postopek začel znova?

Okrožno sodišče je Klopčiča najprej oprostilo, saj dokazni postopek ni potrdil očitkov o spolni zlorabi z gotovostjo, potrebno za izrek obsodilne sodbe, tako da so Klopčiča marca 2017 oprostili. Okrožno sodišče je oškodovanki sicer verjelo, "da je dogodek opisala, kot se je zgodil v njenih sanjah", vendar je menilo, da je v njenem pričevanju veliko vrzeli in povezav z njenimi sanjami in družinskimi težavami.

Višji sodniki pa so junija lani na pritožbo tožilstva na podlagi istih dokazov sodbo iz oprostilne spremenili v obsodilno in Klopčiču določili štiri leta zapora, a je vrhovno sodišče konec letošnjega februarja obsodilno sodbo razveljavilo, vendar odločitev vrhovnega sodišča še ni pravnomočna. Če bo odločitev vrhovnih sodnikov obveljala, se bo sodni postopek začel znova.

radar
Mnenja Zakaj vam radarji danes ne morejo nič? #Argument
Spolne zlorabe v slovenski Cerkvi bodo glavna tema tokratne oddaje Argument. Med drugim boste dobili odgovore na naslednja vprašanja:

- Ali so spolne zlorabe v slovenski Cerkvi sistemska težava?

- Cerkvena skupina za reševanje primerov spolnih zlorab je v desetih letih zabeležila 12 primerov zlorab, društvo Dovolj je! pa v mescu in pol že 16. Kako je to mogoče?

- Od štirih še živečih storilcev je bil samo eden izključen iz cerkvenega življenja. Je ob tem podatku sploh mogoče trditi, da se slovenska Cerkev očiščuje?

 

Ne spreglejte