SiolNET. Novice Slovenija
8,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska hiša groze: šli smo po sledi enega najhujših cerkvenih zločinov #Argument

8,16

termometer

Ustvarjalci oddaje Argument, ki bo na sporedu v četrtek ob 21. uri, so obiskali župnijo Artiče na Štajerskem, v kateri je do leta 2006 deloval župnik Karl Jošt, obtožen spolnih zlorab kar 16 deklic. Župnik je, še preden mu je bila izrečena sodba, v 65. letu starosti umrl zaradi možganske kapi. V zgornjem posnetku si poglejte, kaj sta o njem povedala cerkveni ključar Avgust Berlan in vaščan Artič Jože Aringer.

 

Župnik Jošt je umrl v duhovniškem domu v Mariboru, kjer je bil v hišnem priporu skoraj leto dni. Zaradi smrti se je ustavil tudi kazenski postopek zoper njega. 

Na Okrožnem sodišču v Krškem se je zagovarjal zaradi 16 kaznivih dejanj spolne zlorabe oseb, mlajših od 15 let. Spolne zlorabe naj bi se dogajale predvsem v župnišču v Artičah, ki se ga je zato oprijel naziv hiša groze.

Žrtvi 80 tisoč evrov odškodnine

Leta 2013 je mariborsko višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri je morala Nadškofija Maribor Joštovi žrtvi spolne zlorabe plačati 80 tisoč evrov odškodnine. Odškodnino je žrtev prejela zaradi telesnih bolečin in zdravljenja, pretrpljenega strahu ter zmanjšanja življenjskih aktivnosti.

župnišče | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Duhovnik Novice V poljski Cerkvi v zadnjih 30 letih spolno zlorabili več sto otrok

Spolne zlorabe v slovenski Cerkvi bodo glavna tema tokratne oddaje Argument. Med drugim boste dobili odgovore na naslednja vprašanja:

- Ali so spolne zlorabe v slovenski Cerkvi sistemska težava?

- Cerkvena skupina za reševanje primerov spolnih zlorab je v desetih letih zabeležila 12 primerov zlorab, društvo Dovolj je! pa v mescu in pol že 16. Kako je to mogoče?

- Od štirih še živečih storilcev je bil samo eden izključen iz cerkvenega življenja. Je ob tem podatku sploh mogoče trditi, da se slovenska Cerkev očiščuje?

Stanislav Zore Novice Zore: Spolne zlorabe v Cerkvi niso sistematski problem Cerkev Novice Zlorabe v slovenski Cerkvi: "Ukrepov ni ali pa so premili"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin