Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
11.12

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

64

Natisni članek

žreb predsednica Kolodvorska ulica RTV Slovenija Nataša Pirc Musar

Torek, 3. 1. 2023, 11.12

1 leto, 3 mesece

Žreb predsednice republike in prvi korak do novega vodstva na RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,82

64

Nataša Pirc Musar bo v DZ prisegla kot nova predsednica republike Slovenije, dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob | "Roke bomo upoštevali, ker je tako prav, če bo mogoče, bomo še kaj pospešili, ker vem, kako hudo vam je na RTV Slovenija," je v intervjuju za nacionalno televizijo povedala Nataša Pirc Musar. | Foto Ana Kovač

"Roke bomo upoštevali, ker je tako prav, če bo mogoče, bomo še kaj pospešili, ker vem, kako hudo vam je na RTV Slovenija," je v intervjuju za nacionalno televizijo povedala Nataša Pirc Musar.

Foto: Ana Kovač

Predvidoma v četrtek bo predsednica republike Nataša Pirc Musar izvedla žreb, ki je prvi korak do novega vodstva na RTV Slovenija. Tega v osmih dneh po njeni uveljavitvi predvideva novela zakona o RTV Slovenija. Z žrebom bo določila, katerih devet članov novega zmanjšanega 17-članskega sveta bo imenovanih za dve leti oziroma katerih osem za štiri leta, poroča Delo.

Svet naj bi bil skladno z novelo konstituiran najpozneje v 60 dneh. Šest članov bodo vanj imenovali zaposleni na RTV Slovenija, preostalih enajst članov pa bodo imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednica republike, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, olimpijski komite, informacijski pooblaščenec, svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, nacionalni svet invalidskih organizacij in varuh človekovih pravic. Boben za izvedbo žreba naj bi po informacijah Dela posodila Loterija Slovenije.

"Roke bomo upoštevali, ker je tako prav, če bo mogoče, bomo še kaj pospešili, ker vem, kako hudo vam je na RTV Slovenija," je v intervjuju za nacionalno televizijo povedala predsednica republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Povedala je še, da upa, da bodo tudi ustavni sodniki prepoznali kritičnost razmer in hitro odločili o dveh pobudah za presojo ustavnosti, ki sta bili vloženi.

RTV
Novice Vložena že druga pobuda za oceno ustavnosti zakona o RTV

Težave bi lahko nastajale na začetku ob nezapolnjenem svetu

Pobudniki so v svojih pobudah predlagali absolutno prednostno obravnavo.

Kot je bilo mogoče razumeti, se ministrstvo v postopke, tako predvideva tudi novela, ne bo vmešavalo in bo samo razlagalo zakon. Kot dodajajo, je njen namen depolitizacija. Ministrica Asta Vrečko je navedla, da sprejetja podzakonskih aktov za zdaj ne predvidevajo.

Ko bo imenovana večina vseh svetnikov, bo svet ustanovljen, zato zamika predvidene konstitucije sveta ni pričakovati. Težave pa bi lahko nastajale na začetku ob nezapolnjenem svetu, in sicer v primerih, ko je zahtevana absolutna večina, torej tudi pri imenovanju štiričlanske uprave, ki bo nadomestila dozdajšnje vodstvo, je opozoril dozdajšnji predsednik programskega sveta Peter Gregorčič. Člani dozdajšnjega vodstva pa kot vršilci dolžnosti do imenovanja novega ostajajo na svojih položajih.

Za javni RTV.
Novice Veljati začele na referendumu potrjene spremembe
Asta Vrečko
Novice Ministrica za kulturo: To je še en zavlačevalni manever #video
Rtv
Novice Programski svet RTVS sprejel PPN za leto 2023
Ne spreglejte