Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2021,
12.57

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

100

Natisni članek

Igor Zorčič Karl Erjavec vlada nezaupnica

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 12.57

3 leta, 3 mesece

Erjavec razmišlja o umiku konstruktivne nezaupnice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

100

Prvak DeSUS Karl Erjavec razmišlja o umiku konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše oziroma soglasja k imenovanju za mandatarja. To možnost preigrava po tem, ko so pri vodji poslancev SD Matjažu Hanu potrdili okužbo z novim koronavirusom, zaradi stika s Hanom pa je v samoizolaciji tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je medtem poudaril, da verjame, da bodo poslanci o konstruktivni nezaupnici glasovali v sredo, ob tem pa je dodal, da tvegani stiki poslancev z direktorjem Sove Janezom Stuškom, pri katerem so okužbo z novim koronavirusom potrdili po petkovi seji parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), ne bodo vplivali na izvedbo izredne seje državnega zbora. O tem bodo sicer v torek razpravljali na kolegiju predsednika državnega zbora.

Potem ko so pri vodji poslancev SD Matjažu Hanu potrdili okužbo z novim koronavirusom, prvak DeSUS Karl Erjavec resno razmišlja, da zaradi tveganih stikov in okužb z novim koronavirusom med poslanci umakne konstruktivno nezaupnico vladi pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše. To je za STA potrdila predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, ki je Erjavcu glede dokončne odločitve o tem predlagala, naj počaka na torkov kolegij predsednika državnega zbora.

Matjaž Han
Novice Han pozitiven na koronavirus, v samoizolaciji tudi Jurša #video

Erjavec: Želim si glasovanja v polni sestavi državnega zbora

Erjavec je popoldne v državnem zboru poudaril, da si glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi želi v polni sestavi državnega zbora. Odločitev glede soglasja h konstruktivni nezaupnici bo Erjavec verjetno sprejel še pred kolegijem predsednika državnega zbora. "Naj predsednik državnega zbora nakaže, v katero smer bo šla rešitev in potem bo tudi zame lažje. Ne morem pa pristati na to, da bi kolegij predsednika državnega zbora sprejel odločitev, da se v tem tednu izvede seja državnega zbora, ko pa vemo, da nekateri ključni poslanci ne bodo mogli sodelovati, in ko vemo, da bo 46 glasov zelo težko doseči," je pojasnil Erjavec.

Spomnil je, da je pod predlogom nezaupnice 42 poslanskih podpisov, z vsakim poslancem, ki ni prisoten, pa se zmanjšuje možnost za njen uspeh. To bi bilo po njegovem mnenju "nepošteno, nepravično in diskriminatorno do tistih poslancev, ki so zboleli, ki na seji ne morejo sodelovati in uresničiti svoje ustavne pravice".  Obrnil se bo na pravne strokovnjake, da mu povedo, katera rešitev bi bila najbolj elegantna, je povedal prvak DeSUS in dodal, da se bo v torek pogovoril tudi s predsedniki strank, združenih v koaliciji KUL.

Karl Erjavec je spomnil, da je pod predlogom konstruktivne nezaupnice 42 poslanskih podpisov, z vsakim poslancem, ki ni prisoten, pa se zmanjšuje možnost za njen uspeh. | Foto: STA , Karl Erjavec je spomnil, da je pod predlogom konstruktivne nezaupnice 42 poslanskih podpisov, z vsakim poslancem, ki ni prisoten, pa se zmanjšuje možnost za njen uspeh. Foto: STA ,

Erjavec je opozoril, da morebiten umik soglasja h kandidaturi ne bi pomenil, da razprave o nezaupnici ne bo, pač pa, da jo bodo izvedli v trenutku, ko bodo lahko vsi poslanci razpravljali in odločali v prostorih državnega zbora. Ob tem je dodal, da v parlamentu manjkajo nekateri vodje poslanskih skupin. Pogovoril se je z vodjo poslanske skupine DeSUS Francem Juršo, ki je v samoizolaciji, ker je bil v stiku z okuženim Hanom.

Erjavec je poudaril, da ne ve, koliko poslancev bi zaradi okužb ali samoizolacije lahko manjkalo na izredni seji, če bi jo izvedli ta teden. Kot je dejal, je zanj odločitev zelo težka, ker niti ne vedo, kje se lahko ustavi število manjkajočih. Erjavec je bil sicer ob tem oster do direktorja Sove Janeza Stuška in se je vprašal, kako je mogoče, da človek, ki vodi tako službo, lahko "ravna tako neodgovorno, da se je okužil in pride celo v državni zbor". Prej omenjena poslanca Han in Jurša sicer nista člana KNOVS.

Janez Janša Karl Erjavec
Novice Ninamedia: Erjavčev DeSUS nizko, na vrhu SDS

Zorčič: Če Erjavec umakne soglasje, bo postopek končan

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je medtem za STA pojasnil, da bo v primeru, če bo prišlo do umika Erjavčevega soglasja h kandidaturi, postopek konstruktivne nezaupnice v državnem zboru končan. Morebitni nov predlog za konstruktivno nezaupnico bodo morali v opoziciji spet vložiti, vključno s podpisi poslancev, je pojasnil Zorčič. Poslovnik državnega zbora in ustava določata, da mora državni zbor po vloženi konstruktivni nezaupnici volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh.

Zadnji skrajni rok za izpeljavo omenjene seje je ta petek. O tem bo sicer tekel tudi govor na torkovi seji kolegija predsednika državnega zbora, a je Zorčič že danes izrazil prepričanje, da bo datum seje ostala sreda. Po njegovem mnenju namreč prestavitev seje, na primer na petek, ne rešuje težav s poslanci, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič verjame, da bo glasovanje o nezaupnici v sredo. | Foto: STA , Predsednik državnega zbora Igor Zorčič verjame, da bo glasovanje o nezaupnici v sredo. Foto: STA ,

Državni zbor lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne za 30 dni, a Zorčič dvomi, da se bo to v resnici zgodilo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna okužba ali tvegan stik. Poslancem, ki so bili na petkovi seji KNOVS, bo PCR-testiranje kot tudi testiranje s hitrimi testi omogočil državni zbor. PCR-testiranje je predvideno za torek, hitri test pa za sredo zjutraj, pred predvideno sejo. Poslovnik državnega zbora sicer ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo, je še dejal Zorčič.

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevali poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. V soboto je nato v javnosti zaokrožila informacija, da je direktor Sove Stušek, ki se je v petek udeležil seje KNOVS, na kateri je bil skupaj z devetimi poslanci, okužen z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so bili v tveganem stiku, so po poročanju STA tudi štirje poslanci iz vrst predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

Janez Stušek
Novice Direktor Sove ima koronavirus. Kaj bo z nezaupnico?

Izvršni odbor DeSUS za pridružitev stranke koaliciji KUL

Izvršni odbor DeSUS svetu stranke predlaga, da DeSUS postane formalni član Koalicije ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene LMŠ, SD, Levica in SAB, poroča STA. Ob tem poslanski skupini DeSUS priporočajo, da podpre konstruktivno nezaupnico, je novinarjem povedal prvak DeSUS in kandidat za mandatarja Karl Erjavec. Dopisna seja sveta stranke se je že začela, Erjavec pa je izrazil pričakovanje, da bo glasovanje končano v torek zvečer.

Erjavec, ki je minuli torek in petek dolgo sestankoval s poslanci DeSUS, je izvršni odbor danes seznanil z dogajanjem v zadnjem tednu, tudi z odločitvijo poslanca Branka Simonoviča, ki ni prispeval svojega podpisa. "Kljub temu smo vložili konstruktivno nezaupnico. Računamo, da bomo prejeli višjo podporo za oblikovanje nove vlade. Poslanci bodo pač glasovali po svoji vesti, pričakujem pa, da bodo podprli nezaupnico," je dejal Erjavec.

Erjavec pričakuje, da bo DeSUS tudi formalno postal del koalicije KUL. Video: Planet.

Povedal je še, da s Simonovičem o tem nista več govorila. Prepušča mu, da se bo odločil po svoji vesti, posebnega odziva članstva na to pa po Erjavčevih besedah ni. Prvak DeSUS je med drugim poudaril, da se bo po glasovanju o nezaupnici temeljito pogovoril tudi s kmetijskim ministrom iz vrst DeSUS Jožetom Podgorškom, ki kljub izstopu stranke iz koalicije nadaljuje delo v Janševi vladi. Podgoršek za zdaj ostaja član DeSUS, današnje seje izvršnega odbora pa se ni udeležil oziroma se je opravičil, poroča STA.

Na vprašanje o razklanosti DeSUS je Erjavec odgovoril, da to posluša že 15 let. Današnje sklepe je izvršni odbor stranke sprejel soglasno, predsednik stranke pa je prepričan, da jih bo praktično soglasno sprejel tudi svet stranke, morda z izjemo predstavnikov ljubljanske mestne organizacije. "A oni se bodo pač morali odločiti, ali podpirajo to politiko. Če je ne, bi bilo prav, da funkcionarji te organizacije odstopijo," je dejal Erjavec.

Ne spreglejte