Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
7.54

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

25

Natisni članek

imenovanje Komisija Svet RTV Slovenija

Petek, 24. 2. 2023, 7.54

1 leto, 2 meseca

Znano je, kdo bo zastopal zaposlene v svetu RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

25

RTV Slovenija | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V četrtek je volilna komisija nacionalne televizije objavila sklep o imenovanju petih članov sveta RTV Slovenija, ki bodo zastopali zaposlene. Svet delavcev RTVS je sicer že v torek v svet izvolil nekdanjo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinko Todorovski.

Predstavnik zaposlenih za informativne dejavnosti je bil za štiriletno mandatno obdobje imenovan Gregor Drnovšek. Naloge predstavnika zaposlenih za kulturno-umetniško dejavnost bo opravljal Aleksander Hribar za dvoletno mandatno obdobje. Zaposlene za razvedrilno-športne dejavnosti bo za dvoletno mandatno obdobje predstavljal Boštjan Ogris. Za  predstavnika zaposlenih za tehniko, kamor sodijo tudi oddajniki in zveze, so za štiri leta imenovali Roberta Pajka. Luko Zebca so imenovali za predstavnika zaposlenih za digitalni razvoj, mandatno obdobje bo trajalo štiri leta. 

Vsa mandatna obdobja se začnejo z dnem, ko je svet RTV Slovenija konstituiran.

Todorovska je bila izvoljena že v torek

Po določbah novele zakona o RTVS zaposleni v svet izberejo šest članov, za šestega je že v torek svet delavcev RTVS izvolil nekdanjo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinko Todorovski. Skupaj je bilo doslej imenovanih 14 od 17 članov sveta, kot jih predvideva zakonska novela.

RTV Slovenija
Novice Svet RTVS konstituiran, a delovati ne sme

Svet RTV je konstituiran, a še ne sme delovati

V uradnem listu so bila že objavljena tudi imena šestih novih članov novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Skupaj je tako vanj imenovanih devet članov in je po določbah novele zakona o RTVS konstituiran, a zaradi odločbe ustavnega sodišča še ne bo smel začeti delovati.

Ustavno sodišče je na pobudo za oceno ustavnosti, ki jo je s predlogom za začasno zadržanje vložilo več vodilnih na RTVS, sklenilo, da zadrži izvrševanje več členov novele zakona, med drugim tudi te, ki določajo konstituiranje sveta RTVS.

Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano pa je njegovo končno konstituiranje. Ustavno sodišče je ob ponedeljkovi objavi odločitve napovedalo še, da bo takoj nadaljevalo vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Nekdanji ustavni sodnik Ribičič: Ustvarili so pravno negotovost

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič je za STA pojasnil, da je ustavno sodišče s tem, ko je zadržalo del novele zakona o RTVS, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost. Zadržan namreč ni bil tisti člen v noveli, po katerem je novi svet zavoda konstituiran, ko je vanj imenovanih devet svetnikov, kar se je zgodilo v sredo. Prav tako ni bil zadržan člen v noveli, ki pravi, da po konstituiranju novega sveta prenehajo opravljati delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori.

Tako ima ta trenutek pravno podlago za obstoj samo novi svet zavoda, ki pa nima pravne podlage za dejansko delovanje. Stari programski in nadzorni svet sta s tem ostala brez pravne podlage za svoje delovanje in obstoj, je opozoril Ribičič.

Andrej Grah Whatmough
Novice Andrej Grah Whatmough bo še naprej vodil RTV Slovenija
RTV
Novice Areh: TV Slovenija je v resni krizi, del zaposlenih pa hoče, da se nič ne spremeni #video
Ne spreglejte